Strona 24 z 39 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 385

Wątek: Nikon d90

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Tu ktotek ma rację. O ile w punktowym AF Olek nie jest już zły, a wręcz dobry. To jednak ma mniej punktów AF i jednak AF Olka jest sporo słabszy przy trybie "Continous AF", lub dobiegaczka. Tu chyba można powiedzieć że króluje Nikon, tak jak w czyszczeniu matrycy Olek.
    Jednak nie zapominajmy, ze jednak D90 to raz że wyżej pozycjonowana puszka to i znacznie nowsza, więc nie dziwmy się
    /*...................*/
    /* ...........................*/

zonkinho
    Gość
    Możliwe, że będę załatwiał coś takiego znajomemu, bo planuje zakup to zobaczę przy okazji z czym to się je. Ale jak zobaczyłem, że kitowy obiektyw 18-105 3.5-5.6 kosztuje 1000 zł to padłem na twarz... Ja rozumiem, że to uniwersalne szkło (27-15 ale znów bez jaj przy takim świetle i plastykowym wykonaniu. Toż to za tyle można wyrwać używkę Zuiko 14-54 (28-10 o lepszym wykonaniu i świetle, albo nowego Tamronka 18-50 2.8 jeśli się dołoży dwie stówy...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Ale jak zobaczyłem, że kitowy obiektyw 18-105 3.5-5.6 kosztuje 1000 zł to padłem na twarz... Ja rozumiem, że to uniwersalne szkło (27-15 ale znów bez jaj przy takim świetle i plastykowym wykonaniu. Toż to za tyle można wyrwać używkę Zuiko 14-54 (28-10 o lepszym wykonaniu i świetle, albo nowego Tamronka 18-50 2.8 jeśli się dołoży dwie stówy...
    Wbrew pozorom to całkiem przyzwoity obiektyw, stabilizowany, o bardzo dobrym zakresie ogniskowych. Światło i wykonanie pewnie mogłoby być lepsze ale to z założenia tani obiektyw. Rynek wtórny zweryfikuje jego cenę, pewnie cześć użytkowników się go będzie pozbywać na rzecz droższych szkieł. Póki co cena jest jaka jest - oficjalna. Nie zapominajmy, że olkowy kit 14-42 w cenniku OP kosztuje 799zł.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Możliwe, że będę załatwiał coś takiego znajomemu, bo planuje zakup to zobaczę przy okazji z czym to się je. Ale jak zobaczyłem, że kitowy obiektyw 18-105 3.5-5.6 kosztuje 1000 zł to padłem na twarz... Ja rozumiem, że to uniwersalne szkło (27-15 ale znów bez jaj przy takim świetle i plastykowym wykonaniu. Toż to za tyle można wyrwać używkę Zuiko 14-54 (28-10 o lepszym wykonaniu i świetle, albo nowego Tamronka 18-50 2.8 jeśli się dołoży dwie stówy...
    Weź pod uwagę, że jest to nowość cofnij się i sprawdź ile kosztował 14-54mm kiedy wchodził do sprzedaży (lub inny nowy obiektyw). Nie bez znaczenia jest VR, w tym przypadku dość wydajny system stabilizacji, wiem że nie zastąpi światła ale w niektórych sytuacjach bardzo się przydaje. Myślę, że cena z czasem spadnie, przykładem może być poczciwy 18-70mm obecnie używkę da się kupić za około 500zł
    Tamron to 17-50, jego wykonanie jest słabiutkie, sztukami trzeba żonglować by kupić prawidłowo ostrzący.
    pzdr

Edit: na alledrogo cena za nowy 799PLN
    Ostatnio edytowane przez tomek s ; 27.10.08 o 19:29
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Awatar kartofel
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zakup D90 lub czegokolwiek innego ma jak najbardziej sens, ale wtedy gdy zmiana pociąga za sobą naprawdę duży wzrost jakości,
    w innym wypadku nakręceni marketingiem będziemy pracować na wyniki finansowe C, N, O itp.
    Pomyślcie, za kilka miesięcy (o roku nie wspomnę) będzie lepszy sprzęt, czy warto dla niuansów ładować w to forsę ?
    Wiem, że kiedy zmienię sprzęt/system chcę za wydane pieniądze widzieć przyrost jakości który jest tego naprawdę warty.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Dokładnie to miąłem na myśli pisząc że D90, nie jest jakiś ósmy cud świata i głupota byłoby przesiadanie się z takiej maszyny jak E510/R520. No chyba ze ktoś ma za dużo kasy i dodatkowo jest onanistą sprzętowym i dla swojej uciechy w ten sposób wydaję swoje pieniądze
    To ja bardzo przepraszam za swoją ułomność umysłową.
    Naprawdę bardzo mi przykro
    Ba, mało tego, że sprzedałem E-510 to nawet sprzedałem S5 Pro i kupiłem właśnie D90.
    Krok wstecz, prawda?
    Jednak o mojej decyzji zaważyło coś tak trywialnego jak...czyszczałka matrycy. Naprawdę mi tego brakowało w aparacie Fuji. Ciągle się zastanawiałem, jak tu zmienić obiektyw na wietrze? Czyścić matrycy samodzielnie się nie podejmuję a oddawanie za każdym razem do serwisu się nie opłaca. Miałem dwa Fujiki, w pierwszym "złapałem" już paprocha i dmuchanie go nie ruszało. Drugi był czysty ale prawie nie używany jednak zdecydowałem sie go sprzedac i to ze sporą stratą, trudno, już taki jestem ...(cztaj wyżej)
    Poza tym u Fuji trochę brakowalo mi ostrości. Dynamika powalająca ale "tylko" 6Mpx sprawiało, że obraz był bardzo miękki. Przynajmniej w porównaniu do E-510 czy E-3 których używałem wcześniej. Fakt, da się to poprawić na komputerze niemniej tak jest.
    D90 nie jest uszczelniony, jak dla mnie to jego jedyna wada. Poza tym ergonomia bez zarzutu. Jakość obrazu również nie pozostawia wiele do życzenia. ISO 1600 w pełni używalne, ISO 3200 do przyjęcia.
    W zasadzie miałem chęć na D700 ale dla mnie jeszcze nie nadeszła pora na pełną klatkę

PS
    Rafałowi Czarnemu, który wywróżył mi sprzedaż S5 Pro, przyznaję niniejszym rację i jeśli wreszcie uda nam się spotkac osobiście, zapraszam na browara

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Ba, mało tego, że sprzedałem E-510 to nawet sprzedałem S5 Pro i kupiłem właśnie D90.
    Rocco wymiatasz...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Rafałowi Czarnemu, który wywróżył mi sprzedaż S5 Pro, przyznaję niniejszym rację i jeśli wreszcie uda nam się spotkac osobiście, zapraszam na browara
    Co prawda ani nie chcę się wcinać na krzywy ryj w tę bibkę, ani nie pisałem tego na forum, ani nie chcę umniejszać zdolności prekognicyjnych Rafała, jednak... To było oczywiste, choć ja stawiałem na to, że kupisz D700.

Nie to, że wróżę

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Rocco - nie dałeś info o sprzedaży Fujika...

Jak będziesz sprzedawał D700, żeby kupić D3 - please - daj znać! Jak już kupisz D700 - dbaj o niego, to dobry aparat, tylko ten wizjer...

A teraz zupełnie na poważnie - jesteś jednym z niewielu gości, od których bez obaw byłbym w stanie kupić używaną puszkę...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 28.10.08 o 11:25
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Jak już kupisz D700 - dbaj o niego, to dobry aparat, tylko ten wizjer...
    Co z jego wizjerem jest nie tak?