Upierdliwy wydajesz mi się Ty
pozdrawiam dobranocnie.
Upierdliwy wydajesz mi się Ty
pozdrawiam dobranocnie.
Może samo nakręcenie filtra nie jest upierdliwe, ale przed jego nakręceniem wypadałoby odkręcić UV i to jest już staje się upierdliwe(od razu dbać o to żeby paprochy się nie dostały). Oczywiście mimo to zmieniam, co prawda najczęściej na połówkowy, ale umówmy się jest to dużo dużo dłużej niż przestawienie migawki na 1/8000.
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
A co, jezeli Wam 1/8000 nie wystarczy? ;>
Dzizas, jakie problemy
Mnie zazwyczaj martwi BRAK światła, a nie jego nadmiar[owszem, zdarzało się].
Ehh, gdybym mogła kupić filtr, co to DODA mi trochę światła...
![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ja to mam dopiero problem. W OM-2 mam założonego T-maxa 3200, a najkrótszy czas to 1/1000. Co robić jak się ma do tego jasny obiektyw ze światłem 1.4 i chce się uzyskać słynną papierową pełnoklatkową GO?
Chyba muszę zrobić sobie filtr ze szkiełka od maski spawalniczej.
Tak w temacie - to nie kojarzę ani jednego zdjęcia z etrójki, które robiłem na czasie krótszym niż 1/4000.
Minimalne ISO 200 może być problematyczne przy niektórych fotografiach, które robię na długoch czasach, chcąc spłaszczyć morze albo rozruszac chmury. Dlatego m.in. wybrałem E-3 a nie D300.
A najzabawniesze jest jak wielką wagę przywiązujecie do dupereli. Jak pojawil się E-3 - "u nas" wszyscy zachwycali się ruchomym LCD i tym jak fantastycznie można go wykorzystać (ja nie wykorzystałem chyba ani razu), a na "wrogich" forach pogardliwie twierdzono, że lustro to nie kompakt. Teraz, kiedy nikon daje filmiki - jest odwrotnieGadu gadu gadu, a marketingowcy zacierają ręce że sie szum robi wokół szumu
![]()
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Pamiętam, doskonale, o LV dokładnie napisano na forum Nikona:
Live View "to takie nieprofesjonalne" .... bo niby w profil lustrach z uwagi na profi to się nie daje nawet czyszczałki.... no coments
/*...................*/
/* ...........................*/
http://www.dcresource.com/reviews/ni...ew/index.shtml
Ściągnąłem filmik, jakość sux.... niby 720p, mega artefakty, na liniach prostych widać ze obraz do pojedynczej klatki jest interpolowany (z bayera) jakimś kiepskim algorytmem - porażka....
Ostatnio edytowane przez qbic ; 19.09.08 o 23:12
to dziwne ja tez robiłem w słoneczny( bardzo) przy 1.4 iso 200 czas 8000 i wyszło tak :
poza tym nie chcę narzekać na foty Fatmana ale te portrety kobieta z dzieckiem i dziecko ostre kobieta nie ostra to dla mnie nieporozumienie, taka opinia
ten 2 pstyk nie jest dla mnie naj ale mi się podoba i myślę ze mniejszej głębi do portretów nie potrzeba. pozdr geo
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
szary filtr zalatwia sprawe idealnie
poza tym zamknac sobie mozna przeciez F, przy krajobrazach to nie problem
ale glownym problemem jest to, ze o duzych wadach olka nie mowi sie chetnie, natomiast szczegoly i detale u konkurencji urastaja zwykle do glownych powodow przeciw temu sprzetowi
tak jak to iso 200 ktore jest duzo mniejszym problemem niz masa innych ograniczen u olka, ktorych nie zalatwimy prostym zalozeniem filtra szarego
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 20.09.08 o 01:36