Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: szklo za matowka

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    Widocznie to nie szklo, ale tworzywo które w kontakcie z alkoholem się "scięło"
    Jestem chemikiem z wykształcenia. Nie przypominam sobie popularnych tworzyw (i tych mniej popularnych) aby reagowały z alkoholem. No chyba że to nie alkohol, a jakiś rozpuszczalnik organiczny. Kwas octowy, mrówkowy - też dobrze rozpuszczają szkła organiczne. A szkło ugryzie woda królewska i ewentualnie chromianki jakieś.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Łołć, ale pojechał kolega z czyszczeniem na maksa. Trzeba się zastanowić, czy nie zbierać na E-XX...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Jestem chemikiem z wykształcenia. Nie przypominam sobie popularnych tworzyw (i tych mniej popularnych) aby reagowały z alkoholem. No chyba że to nie alkohol, a jakiś rozpuszczalnik organiczny. Kwas octowy, mrówkowy - też dobrze rozpuszczają szkła organiczne. A szkło ugryzie woda królewska i ewentualnie chromianki jakieś.
    Ten "alkohol" to był w przenośni. Powinienem uzyc określenia - płyn czyszczący którego kolega użył. Ja tez nie znam tworzywa które w kontakcie z alkoholem sie rozpuszcza. Mój błąd precyzyjnego okreslenia.
    BTW. Ten płyn czyszczący "lens cleaner" to niezły zajzajer jest/był.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Smile

Cytat Zamieszczone przez sztudynt Zobacz posta
    Sprzęt to olympus e-510 przebieg hmmm nie wielki mam go od kwietnia tego roku w zestawie z dwoma słoikami kitowymi. To drugi mój aparat po panasonic fz50. Nie przeszkadza to już aż tak, jednak po prostu szkiełko się stopiło więc zakrzywia dziwnie i nie widać wyraźnie. Pozostaje live view, albo z tym żyć i się przyzwyczaić. Niech to będzie przestrogą dla nowych użytkowników nie czyście nawet jeżeli będą widoczne paprochy . Najgorsze jednak to to, że aparat stracił wiele na wartości.

Dodaję jeszcze fotkę może lepiej widać to czarne to stopione tworzywo.
    Na zdjecia artystyczne jest galeria

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Lightbulb

witam po dość długiej przerwie. do (niszczenia) szkła to jeszcze fluor jest dobry. A kolega może jednak płyn do czyszczenia optyki pomylił z płynem do czyszczenia obówia
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

| OlyJedi Awatar misiek1928
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jestem kolejnym głupkiem w tym zacnym panteonie Mam nadzieję, że i mi będzie przychylny zacny serwis. Nastawiłem się już na wydatek, lecz przemiła Pani z serwisu Olka poleciła wysłać na naprawę gwarancyjną i czekać w nadziei Dziś mikołajki, niedługo gwiazdka - może się zlitują. Niemniej uważam, że zasłużyłem na wydatek bom GŁUPI! Jak to jest, że najczęściej człowiek uczy się na błędach?
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez misiek1928 Zobacz posta
    Jestem kolejnym głupkiem w tym zacnym panteonie Mam nadzieję, że i mi będzie przychylny zacny serwis. Nastawiłem się już na wydatek, lecz przemiła Pani z serwisu Olka poleciła wysłać na naprawę gwarancyjną i czekać w nadziei Dziś mikołajki, niedługo gwiazdka - może się zlitują. Niemniej uważam, że zasłużyłem na wydatek bom GŁUPI! Jak to jest, że najczęściej człowiek uczy się na błędach?
    Nie przejmuj się, nie Ty jeden
    Sam zarysowałem pryzmat przy wymianie matówki w E-510

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dobrze, że mam pod ręką jeszcze SP-550UZ, będzie mi nieco łatwiej przetrwać okres "naprawy". Jak serwis załatwi mi to w ramach gwarancji to chyba wyślę im dobre piwo kurierem
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

Toster_88
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez misiek1928 Zobacz posta
    Dobrze, że mam pod ręką jeszcze SP-550UZ, będzie mi nieco łatwiej przetrwać okres "naprawy". Jak serwis załatwi mi to w ramach gwarancji to chyba wyślę im dobre piwo kurierem

mozesz sprobowac poczta, bo kurierzy nie woza alko

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No i pojechał do serwisu - modlitwy czas zacząć Drodzy pracownicy serwisu, jeśli to czytacie to pamiętajcie, że idą święta! Trzeba być dobrym dla bliźnich Jak jest się dobrym to "Gwiazdor" przynosi prezenty! Jak się nie odpuszcza takim małym robaczkom jak np. ja, to "Gwiazdor" może nie mieć pieniędzy na prezenty
    Ostatnio edytowane przez misiek1928 ; 8.12.08 o 12:52