Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Zamiana obiektywów w puszce- do rutyniarzy

Mieszka w
    Vbrzych
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zamiana obiektywów w puszce- do rutyniarzy

Taki powrót do korzeni:
    Aparat na szyi, wymieniam obiektyw zamknięty dekielkiem.
    Aparat obiektywem do dołu (kurz mniej chętnie wleci do środka)
    I teraz co dalej? Z obiektywu w torbie ściągacie dekiel "tylny"i przekładacie na zdjęty obiektyw? Przed czy po odpięciu dekiel jest w ręce? Ten w torbie powinien stać na pysku jakby..
    Zakładacie nowy do puszki.
    Czasem brakuje ręki, np podczas mżawki..
    Macie jedynie słuszną, optymalną metodę na to?Zwłaszcza,że czasem trzeba to zrobić błyskawicznie.
    Wektor

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Wektor Zobacz posta
    Zwłaszcza,że czasem trzeba to zrobić błyskawicznie.
    Wtedy dwa body
    Taka moja metoda

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    W trakcie focenia olewam dekielki. Wkładam obiektywy do torby bez nich. Po skończonym foceniu szukam dekielków (po kieszeniach, w torbie - zawsze mam ten problem).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    najpierw wypinam szkło z body, biore z torby drugie, odkrecam z niego tylny dekielek i zakręcam na moim wypietym. Drugi podpinam pod body i wtedy majac wolne obie rece - zapinam dodatkowo przedni dekiel temu co zdjałem juz w torbie. Zawsze staram sie robic to nad torbą - jak nawet mi sie wysunie to wpada do miękkiej torby. Dalej juz wiadomo - załozonemu do body odpinam przedni dekiel i wsuwam do kieszeni w spodniach.
    Ostatnio edytowane przez black_bird ; 11.08.08 o 13:38

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Najlepiej mieć drugie body w zapasie, niekoniecznie sprawne. Np tak jak gość z War Photographer ;p

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Apaat na szyi. Ściagam dekielek, przepinam szkła (jedna ręko odpinam, drugą zapinam), zakładam dekielek, Obiektyw hmm do kieszenie jak jest miejsce, ajk nie, to do plecaka.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zazwyczaj nie ma czasu żeby po zmianie szkła starannie pozakręcać dekielki... ja wrzucam do torby i później w wolnej chwili, jak nic się nie dzieje zakłądam dekielki. Niestety dzięki takiej metodzie pogubiłem już te oryginalne
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

fotolek
    Gość
    Witam.
    Temat jest mniej niż niepoważny tym bardziej inicjowany przaz forumowicza z taką siłą.
    Mam 3 kity jak w podpisie, przedni dekielek jest więc jednego wymiaru. Jeden dekielek przedni zaopatrzyłem w uszko i zabezpieczony jest smyczką do paska. Nie chowam go do kieszeni i nie mogę go zgubić. Pozostałe obiektywy w komplecie trzymam w torbie. W tej sytuacji sposób wymiany i zamiany dekli jest tylko jeden. I po co ta śmieszna dyskusja i dywagacje o niczym. Lepszym sposobem na zabicie nudy jest już chyba dłubanie w nosie. Mam nadzieję że jak zwykle moj post będzie ostatni w tym poważnym wątku.

Pozdrówka dla znudzonych
    Ostatnio edytowane przez fotolek ; 11.08.08 o 17:27 Powód: rozszerzenie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotolek Zobacz posta
    Temat jest mniej niż niepoważny.
    Nie dla osób chronicznie dbających o czystość w aparacie. Ja też miałem dylematy jak najszybciej i najsprawniej, prawie jedną ręką przekładać obiektywy z torby na body, odłączone zabezpieczać, itp. Przeszło mi, gdy pomimo cudacznych zabiegów, pod matówką pojawiły mi się kłaczki i włoski. Przed desperackim krokiem zmiany body z brudnego na czyste powstrzymuje mnie tylko fakt, że są małe i nie wpływają na foty (ale syf za matówką w odpowiednim miejscu może mieć zły wpływ na działanie AF?).