Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: canon vs olympus Bardzo prosze o pomoc

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Matthi18 Zobacz posta
    w tym sklepie Co Ci linka dałem też można ratalnie brać sprzęt;p tak kupiłem tam Sigme 135-400APO DG do Olka
    Wszędzie można kupić na raty, nawet kupując prywatnie z allegro. Problemem jest "jedynie" koszt takich rat/kredytu.

W euroagd ceny może są nieco wyższe (np E-3 body kosztuje 4470zł), gdzieś indziej mozna kupić to body za 4100zł. Tyle że w euro są raty 0% czyli 4470 dzielimy przez ilość rat i tyle płacimy miesięcznie, czyli kupując na raty, po spłacie wszystkich rat wydamy 4470zł.
    W innym sklepie biorac raty na 4100zł musimy dodać do tego oprocentowanie (8-12% rocznie) czyli po 30 miesiącach (2.5 roku) mamy całkiem pokaźną sumkę odsetek (około 1200zł) czyli pomimo mniejszej kwoty wyjściowej, w efekcie płacimy dużo więcej.

Ostatnio czytałem, ze banki wkrótce wycofają się z rat 0% bo im sie to nie opłaca, więc należy się spieszyć.

Przed decyzją zakupu ratalnego, należy poprostu porównać oferty z kilku sklepów.

adam.rs4, dlaczego tak na siłę uparłeś się na zestaw z kitem (kitami)? Faktem jest, że taki zestaw jest najtańszy, ale prawdą jest też to, ze nie jest to zestaw najlepszy. Ja na Twoim miejscu spokojnie skompletowałbym sobie zestaw optymalny. I tu wracam do 14-54, bo jest to b. dobry obiektyw, za naprawdę niewielkie pieniądze, będziesz naprawdę miał dużą frajdę z posiadania tego obiektywu. Nie chcę się tu rozpisywać na temat jego zalet w stosunku do kita, ale uwież na słowo doświadczonemu koledze, który używa go kilka lat.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    14-54 to podstawa zakres ogniskowych w 90 % wystarcza a światło 2,8-3,5 to już poezja jeśli do tego kupisz body z IS to fotki cykasz praktycznie wszędzie Sam miałem kity i sprzedałem 14-45 jest trochę za krótki i nie wystarcza. Radzę kupić lepsze szkła na rzecz tańszego body,optyka to podstawa.Potem dokupisz sobie jakieś tele i tu też radzę lepsze szkiełko miałem 70-300 i zamieniłem na 50-200. 70-300 jest za ciemne i jeśli nie chcesz ze sobą na wycieczce ciągnąć statywu to sobie odpuść to szkło lepiej krutsze i jasniejsze niż odwrotnie tyle spostrzeżeń z mojej krutkiej praktyki z E-systemem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wiem ze to szklo jest bardzo dobre ale to koszt 1800 zl w euro ponad + body 2100 daje nam 4 tys. Zakladalem 3 tys w tej chwili maja promocje na ten zestaw uwazam ze cena 2199 http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustr...50-mm-ed.bhtml to bardzo dobra oferta !

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja sobie sprowadzilem teraz ze stanow za 900zl ;]
    Szkiełko miodne
    Ostatnio edytowane przez Gundi ; 12.08.08 o 19:25

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta
    14-54 to podstawa zakres ogniskowych w 90 % wystarcza a światło 2,8-3,5 to już poezja jeśli do tego kupisz body z IS to fotki cykasz praktycznie wszędzie Sam miałem kity i sprzedałem 14-45 jest trochę za krótki i nie wystarcza. Radzę kupić lepsze szkła na rzecz tańszego body,optyka to podstawa.Potem dokupisz sobie jakieś tele i tu też radzę lepsze szkiełko miałem 70-300 i zamieniłem na 50-200. 70-300 jest za ciemne i jeśli nie chcesz ze sobą na wycieczce ciągnąć statywu to sobie odpuść to szkło lepiej krutsze i jasniejsze niż odwrotnie tyle spostrzeżeń z mojej krutkiej praktyki z E-systemem
    Witam !

Uzywam system Olka bo sa tam wysokiej jakosci szkla w
    rozsadnych cenach.

ZD 14-54 jest swietnym szklem za niewiele... w tym uszczelnione.
    ZD 70-300 jest calkiem niezlym tele - szklo jest bardziej
    amatorskie ale produkuje calkiem niezlej jakosci obraz.

Szkla kitowe sa tez niezle optycznie a do tego
    szkla olka sa gabarytowo mniejsze i lzejsze co
    pozwala na noszenie zestawu korpusu, 2 szkiel, lampy blyskowej
    i zamkniecie tego w nie za duzej torbie.

Dla mnie jakosci obrazu i lekkosc oraz mniejsze gabaryty
    stanowia duzy atut jako dobrego systemu dla kogos kto
    nie chce nosic wiele kg sprzetu a miec mozliwosc uzyskiwania
    wysokiej jakosci zdjec.

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak