Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: ładowarka do blm1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

ładowarka do blm1

Witam. Zmasakrowałem ostatnio swoją ładowarkę. Zacząłem zatem przeglądać ceny oryginalnych i zmroziło mi krew w żyłach Znalazłem między innymi taki zamiennik - http://allegro.pl/item409376827_lado...70_c_8080.html

MOje pytanie brzmi - używał ktoś, czy warto, czy nie uszkadza takie ustrojstwo baterii itp itd ?????
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Jako rezerwowj używam i jest w porządku.
    Musiałem zakupić w stolicy, bo nie wziąłem ze sobą w podróż.
    Pozdrówka.

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Takiej ładowarki używam od ponad roku do ładowanie akumulatorów do kamerki JVC. Są to niemal identyczne akumulatorki (7,4V - 1500mAh) wielkość i kształt taki sam, inaczej rozmieszczone styki, jeden oryginalny JVC, dwa zamiennik. Ładuję je często, niemal co kilka dni i jest OK. Ładuje trochę dłużej niż oryginalna, ale jest OK. Myślę że i w przypadku akumulatorów do Olympusa będzie tak samo OK, przecież to są te same ładowarki, które mają różne zaczepy i styki w zależności od typu akumulatora do jakiego są przeznaczone.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak widać, można też ładować w samochodzie ..... co niekiedy się przydaje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ok dzięki za odzew- zamawiam zatem
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez radlakos Zobacz posta

MOje pytanie brzmi - używał ktoś, czy warto, czy nie uszkadza takie ustrojstwo baterii itp itd ?????
    Ta ładowarka ma tylko "+" i "-"; nie ma styku "T"!

Ładuj akumulatory w łazience lub na balkonie. Przygotuj też gaśnicę do urz. elektr.

PS. w samoczodzie ładuj tylko gdy jest ubezpieczony.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Szkoda że tak późno uprzedziłeś kolegę, jego decyzja zapewne byłaby inna. Kolejny raz nasuwa sie myśl że nie opłaca się oszczędzać na tego typu rzeczach.
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Ta ładowarka ma tylko "+" i "-"; nie ma styku "T"!

Ładuj akumulatory w łazience lub na balkonie. Przygotuj też gaśnicę do urz. elektr.

PS. w samoczodzie ładuj tylko gdy jest ubezpieczony.
    Nie strasz kolegi!!! Używam takiej już ponad rok i jest OK. Zresztą mam też oryginalną ładowarkę do Nikona i też ma tylko "+" i "-" zresztą aku. do Nikona nie mają styku "T" i jakoś nikomu nie wybuchnął. A w innych aku. np "paluszki" ...też nie mają "T" i co ???. Nie będzie tak źle.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kiedyś po długiej sesji, rozładowaniu jednego i ok. 300 zdjęć na zapasowym aku - jeżdziłem w poszukiwaniu 230V.
    Zaraz po powrocie kupiłem podobną uniwersalną ładowarkę (za ok. 60zł) z możliwością korzystania z 12V w samochodzie.
    Często z niej korzystam i .... też nie ma styku T. Korzystam i się nie przejmuję.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    fragment z http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy

"Akumulatory Li-ion mogą wyciec, zapalić się lub wybuchnąć, jeśli zostaną nagrzane do wysokich temperatur. Nie należy ich przechowywać w samochodzie podczas upalnych i słonecznych dni. Zwarcie akumulatora może spowodować zapłon lub eksplozję. Nie należy również otwierać akumulatora. Akumulatory Li-ion zawierają urządzenia zabezpieczające, które, jeśli zostaną uszkodzone, również mogą spowodować, że akumulator zapali się lub wybuchnie. Ładowanie takiego akumulatora jest niebezpieczne. Podczas ładowania ogniwo (akumulator) rozgrzewa się co może doprowadzić do wybuchu."

Nie twierdzę, że jedynie oryginalna ładowarka nadaje się ale zamiennik powinien spełniać jakieś podstawowe zasady bezpieczeństwa.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1