Ostatnia seria raczej mało ciekawa. No może poza pierwszym zdjęciem ze względu na kolorystykę. Poprzednia bardzo ciekawa i niektóre zdjęcia bardzo fajnie skadrowane.
Pozdrawiam
Ostatnia seria raczej mało ciekawa. No może poza pierwszym zdjęciem ze względu na kolorystykę. Poprzednia bardzo ciekawa i niektóre zdjęcia bardzo fajnie skadrowane.
Pozdrawiam
mente et malleo
Zatkalo mnie na widok tak upadlego stanu cerkwi, nie wiem jak mozna dopuscic de czegos takiego. Seria z tego smutnego miejsca jak najbardziej udana.
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Profanum część II
We wsi Kotów znajduje się kilka domów prywatnych, budynki po zlikwidowanym PGR oraz resztki cerkwi. Drewniana cerkiew greckokatolicka pw. św. Anny (Conception of St. Anna) zbudowana była w 1925 w miejscu wcześniejszej cerkwi pod tym samym wezwaniem. Cerkiew konstrukcji zrębowej zbudowana jest na planie krzyża z centralną kopułą na ośmiobocznym bębnie. Po wojnie użytkowana była przez PGR jako magazyn, obecnie w ruinie co widać na załączonych zdjęciach:
I
II
III
IV
V
![]()
Cudownie uchwycony klimat, zwłaszcza na pierwszym i ostatnim. Cudownie.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Byłem w ujkowicach ale jakoś chyba minąłem się z tym obiektem. Świetnie to pokazałeś.
Pierwsze najbardziej wpadło mi w okofajnie to złapałeś
![]()
Miło mi
Jeszcze co do cerkwi w Ujkowicach, takie ciekawe ale nie potwierdzone info:
Ostatni grekokatolicki proboszcz tej Cerkwi i tej parafii został wraz z żoną ( matuszką) okrutnie zamordowany ( siekierą) i wrzucony do pobliskiego dołu (studni) .
Zamordowano ich:
- za to, że byli wyznania bizantyjskiego i byli obywatelami Polski rozmawiającymi w domu językiem polskim i językiem ruskim.
- za to, ze czuli się zarówno Polakami jak też Rusinami .
- za to, że wyznawali Boga na swój prawosławny (grekokatolicki) sposób .