Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 255

Wątek: Ślubne w wykonaniu Fatmana

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Zdjecie 1
    ----------
    W sumie ladne zdjecie ale mam niedosyt z uwagi na to
    ze kompozycyjnie nie pokazales dloni a przeciez ona mu przysiega i
    zaklada obraczke. Nie widze obraczki i palcow.
    Kadrowanie za bardzo centralne (przesunalbym aparat z lekka z lewo).
    nie chciałem już bardziej "przeginać" jeśli chodzi o miejsce z którego fotografowałem (ksiądz wyraźnie określił, żeby nie znaleźć się za jego plecami ) -też bym wolał być bardziej z lewej strony, ale to by już wymagało kroku w bok........

Nie usunales flary z marynarki co moge postrzegac jako
    zauwazalna niedoróba.
    myślisz, że nie usunąłem flary z lenistwa, braku umiejętności itd ? no nie..... ona tam jest celowo -podoba mi się, dodaje moim zdaniem pewnego smaczku

Zdjecie 2
    ------------
    Podoba mi sie - fajne swiatlo ale... nie moge darowac Ci
    przyciecia palcow z prawej strony kadru
    ja też tego nie mogę sobie darować ......... ale czasu się nie cofnie niestety, zresztą jeśli nawet to i tak mogło by wyjść tak samo (lekki ruch, AF się nie wyrobił w pore i......... paluszki ucięte)

Zdjecia 3
    ------------
    Fajny pomysl ale nieudany efekt koncowy.
    Poległes na podswietleniu lampa pary.
    (zbyt malo swiatlo poszlo na nich)
    Tu się zupełnie nie zgodzę. Efekt jest taki jaki miał własnie być (no prawie -postaci miały być ciemniejsze, wręcz tylko ich zarys). Lampa by to zamordowała, dlatego w ogóle nie była użyta.

Zdjecia 4
    -----------
    Podoba mi sie - ale zastanawiam sie czy nie mogles bardziej rozmyc tla.
    Ogniskowa 180mm i 2.8 -przy 200mm (czyli max szkła) było by niewiele bardziej rozmyte, a ja scaliłbym się z drzewem (dla tego kadru oczywiście).

Zdjecie 5
    -----------
    Ladne ale dziwnie niejednorodnie oswietlone.
    Ona jest dosc lagodnie oswietlona a on dosc kontrastowo
    co widac na twarzy i oczach.

Do tego padajacy cien na murek jego rak troche mi psuje odbiór.

słońce od góry (z boku) i blenda od dołu -no tyle udało się w najlepszej "konfiguracji" wycisnąć............. następnym rzem może będzie lepiej, bo doświadczenie w końcu z każdym plenerem rośnie

Zdjecie 6
    -----------
    Fajnie pomyslana i calkiem calkiem wypadlo ale...
    jest pewna niedoróba. Nie usunales refleksow z pani twarzy.
    Patrze jeszcze raz... I widze, ze bardzo splaszyles piersi i
    pani wyszla dosc deskowato.
    Tutaj mamy klasyczny problem z czasem -teoretycznie wystarczyło poczekać na odpowiednie światełko i zgadzam się -byłoby dużo lepiej.......... ale z czasem w plenerze to jest zwykle w jedną stronę tylko: brakuje go..........

Zdjecie 7
    -----------
    ladne ujecie ale dosc sztampowe i niestety przepalony welon
    nie zrobil na mnie zbyt dobrego wrazenia
    Sztampowe też trzeba robić Co do welonu... ups, masz mnie -przeoczyłem, a w obróbce to akurat mogę uratować (co uczynię po powrocie do domciu ).

Zdjecie 8
    -----------
    Niewlasciwie doswietlone postacie - liczne cienie.
    Zobacz sobie jak wyglada facet - twarz - marynarka.
    Poza tym popatrz jak to zdjecie leci.
    Tyl kadru przewala sie w prawo.
    GO - jest nieprawidlowo dobrana (zrobiles odwrotnie)
    Tyl powinien byc bardziej rozmyty a przod bardziej wyeksponowany
    lacznie z kwiatami
    A tu napiszę więcej. Akurat doświetlenie moim zdaniem jest wystarczająco dobre, żeby dodatkowo nie kombinować.
    Leci w prawo............ale zerknij na ławeczkę o którą się opierają -prosta ? Ciekawe nie ? Nie wiem jak wyprostować tył i jednocześnie tą ławeczkę..........

Tył bardziej rozmyty a przód bardziej wyeksponowany łącznie z kwiatami

Jak ? Jak wyobrażasz sobie osiągnięcie tego efektu ? Skoro tył ma być bardziej rozmyty a z przodu kwiatki w GO i tak się nie mieszczą w mojej wersji zdjęcia -to powiedz mi jak fizycznie to zrobić ? (i nie mam na myśli 2 zdjęć z ostrością na 2 plany i łączenia ich ze sobą). Wskaż mi taką magiczną optykę, która tego dokona

[dopisane] Zdjęcie wykonane za pomocą Nikkora 35 1.8 -na 1.8 (dla rozmycia tła). Co by bardziej rozmyło tło ? Np. 50 1.4, które leżało w torbie, ale.......... niestety musiał bym się znaleźć już na ołtarzu........ no nie dało się (no i co z kwiatami na 1wszym planie wtedy ? )

Zdjecie 9
    ----------
    Byloby fajnie ale... blad w operowaniu z GO (kwiaty nieostre)
    Zostawiles na zdjeciu polowe glowy facetowi z prawej strony
    co jest kolejna wpadka z nieuwaznie kadrujesz.
    Nie to nie jest błąd w operowaniu GO -przypadek jak powyżej -chciałem mieć rozmyte w jak największym stopniu tło -wtedy nie ma fizycznej możliwości, żeby w GO znalazła się para oraz kwiaty.
    Jeśli chodzi o kadrowanie -to jeśli fotografuję scenę na której znajduje się duża liczba poruszających się postaci -oraz ta scena trwa jedynie moment -to niezbyt przejmuję się tym co dzieje się w tle (choćby dlatego, że nie bardzo mam na to wpływ w takich chwilach) -skupiam się na pierwszym planie, czyli na najważniejszej dla mnie cześci zdjęcia. Dlatego ja tego za błąd nie uznaję (mogłem jedynie dla św. spokoju przyciąć fotę, lub mocno ją z brzegu przyciemnić).
    Jeszcze raz zaznaczam, że te monemty to reporterka -tu nie ma czasu na "stop pan z prawej przejdzie bardziej na prawo, młodzi całować się dalej ale naturalnie a nie na siłę" -to są często ułamki sekund i po prostu nie ma najmniejszych szans zapanować nad wszystkim.

Na podstawie zaprezentowanych zdjec wnioskuje, ze
    jesteś poczatkujacym fotografem i dopiero zaczynasz
    uczyc sie jak robic tego typu zdjecia.
    Nie nie jestem początkującym fotografem Oczywiście cały czas się uczę, jak chyba wszyscy.

Zaprezentowane zdjecia maja wiele wpadek i niestety
    musialem o tym napisac.
    Nie ma zdjęć bez wpadek, zawsze można znaleźć coś co wydaje się nam niewłaściwie, niepoprawne -warto o tym pisać i nie musisz dodawać "niestety musiałem o tym napisać"

Na moich zdjęciach staram się przedewszystkim pokazywać emocje -bardzo mocno się na tym skupiam, bo akurat to uważam, ze esencję dobrej fotografii -mam nadzieję, że te emocje własnie na moich zdjęciach widać.

Pozdrawiam serdecznie.
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 4.09.09 o 10:35

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Mały OT - więcej takich dyskusji! Można się dużo dowiedzieć!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Z opisu Darka i typu wytykanych błędów widać wyraźnie, ze nie ociera się o tego typu fotografię reporterską. Na necie jest do zatrzęsienia fotografów ślubnych, obejrzałem wiele galerii, na większości z nich są poprawnie "skadrowane" momenty ślubu ale ... swiatła kiepskie, zdjęcia ciemne, twarze murzyńskie wręcz, zdjęcia bez polotu i emocji.

Zdjęcia Fatmana nie są może idealne - sam zreszą pisał, że się uczy, podobnie jaki my - ale mają w sobie to coś, co przyciąga oko, dobrą grę świateł, dobrą kolorystykę, ciekawą głebię, - wiem, ze lubi pracować na najpłytszej z mozliwych ale przeklada sie to na dynamikę fotografii.

Ja do wielu swoich zdjęć trzymam dystans, nawet udane i dobre ujęcia zawsze bym potem poprawił. ale to już po fakcie. Problematykę znam z autopsji i dlatego uważam, że rzetelną ocenę Fatmanie dostaniesz tylko od praktykujących a nie od "wierzących" ....;-D

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta

Nie ma zdjęć bez wpadek, zawsze można znaleźć coś co wydaje się nam niewłaściwie, niepoprawne -warto o tym pisać i nie musisz dodawać "niestety musiałem o tym napisać"

Na moich zdjęciach staram się przedewszystkim pokazywać emocje -bardzo mocno się na tym skupiam, bo akurat to uważam, ze esencję dobrej fotografii -mam nadzieję, że te emocje własnie na moich zdjęciach widać.

Pozdrawiam serdecznie.
    Witam

Co do GO to masz racje. Sa rozne Koscioly i inaczej wyglada ten
    sam slub w jednym jak i innym ukladzie. (rozne odleglosci zwiazane
    z architektura danego budynku jak i inna odleglosc mlodych od
    oltarza.

Czasem mozesz byc dalej a czasem blisko i nie masz wtedy
    odpowiedniego pola do dzialania.

Zastanawiam sie gdybys z lekka ustawil AF nieco... blizej kwiata to czy bys
    w GO zalapal jeszcze ostro pare mlodych a tlo mialbys z lekka bardziej rozmyte.

Wiem, ze to ekspetymenty ale czy nie probowales wycisnac nieco wiecej
    z oferowanej GO ?

Co do emocji... To zgadzam sie, ze pokazujesz je i to jest bardzo wazne.
    Ale nie zgadzam sie na ciecie osob na pol na zdjeciu i jestem
    zwolennikiem wykadrowania takich kwiatkow albo ukrycie tego na ile sie da

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Uważam, że Fatmanowi udaje się trudna sztuka środka z połączenia nieszablonowości właściwej dla Mariusha z klasycznym rzemiosłem. Właściwie to więcej w tym klasyki niż eksperymentu, ale te fotki NIE SĄ NUDNE. A to ich wiiiielki plus. Niektóre słabsze, inne lepsze, ale życzyłbym wszystkim nowożeńcom takiego poziomu fotek z ich ślubów.
    Gratki Fatman
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    gdyby patrzeć na to oczami kunsztu technicznego i poprawności to na pewno zdjęcia mają niedociągnięcia...to norma, nie widziałem reportażu ślubnego bez takich fotek. Nawet u tych najlepszych, zrzeszonych w różnych kółkach wzajemnej adoracji artystycznej, biorących grube pliki mamony za usługę.

W oczach klienta te fotki będą odebrane w kategorii "prześliczne itd". 90% klientów nie wie co to jest przepał, nie widzi różnicy w kontraście, nie wie co to poprawne kadrowanie ( jeśli w ogóle takie jest ). Dla nich liczy się oddanie chwili, klimatu i magii a tego akurat Rafałowi zazdroszczę.
    Powtórzę setny raz coś, co powiedziała moja żona i pod czym podpisuję się za każdym razem, kiedy słyszę komentarze klientów: "nie rób zdjęć dla swoich kumpli fotografów, tylko dla par".
    Czasem aż się dziwię jak niewiele potrzeba żeby byli zadowoleni, a jak bardzo się strając widziwiać można spierniczyć odbiór.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez black_bird Zobacz posta
    Z opisu Darka i typu wytykanych błędów widać wyraźnie, ze nie ociera się o tego typu fotografię reporterską. Na necie jest do zatrzęsienia fotografów ślubnych, obejrzałem wiele galerii, na większości z nich są poprawnie "skadrowane" momenty ślubu ale ... swiatła kiepskie, zdjęcia ciemne, twarze murzyńskie wręcz, zdjęcia bez polotu i emocji.

Zdjęcia Fatmana nie są może idealne - sam zreszą pisał, że się uczy, podobnie jaki my - ale mają w sobie to coś, co przyciąga oko, dobrą grę świateł, dobrą kolorystykę, ciekawą głebię, - wiem, ze lubi pracować na najpłytszej z mozliwych ale przeklada sie to na dynamikę fotografii.

Ja do wielu swoich zdjęć trzymam dystans, nawet udane i dobre ujęcia zawsze bym potem poprawił. ale to już po fakcie. Problematykę znam z autopsji i dlatego uważam, że rzetelną ocenę Fatmanie dostaniesz tylko od praktykujących a nie od "wierzących" ....;-D
    Witam !

Nie zgodzilbym sie z Twoim zdaniem a mianowicie, ze
    podzieliles ludzi oceniajacych zdjecia
    na "praktykujacych" i na "wierzacych" co moim zdaniem jest
    kompletnym nieporozumieniem.

Nie powinienes sugerowac FATMANOWI jakie opinie sa rzetelne a jakie nie.

Od jednych jak i drugich wiele mozna sie nauczyc i warto
    docenic kazda opinie.

Od czasu do czasu foce na Slubach ale nie stanowi to
    dla mnie glownego zrodla dochodu i nie zabiegam o focenie
    tego typu imprez bo weekendy wole miec dla siebie.

Na pewno ktos kto robi wiele Slubow zdobywa doswiadczenie
    i wypracowuje swoja renome moze wiele powiedziec jak
    focic ale to wcale nie oznacza, ze kazdemu kazda fotka
    okaze sie wzorem.

FATMAN stara sie uczyc jak kazdy z Nas i specjalnie
    postaralem sie poswiecic czas na wypowiedzenie sie o jego zdjeciach
    bo stwierdzilem, ze sa mankamenty ktore warto wskazac co nie
    oznacza ze jego zdjecia w mojej ocenie sa kiepskie.

Jak FATMAN bedzie robil jeszcze lepsze zdjecia bedzie mi
    bardzo milo go chwalic.

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Fatman, Twoje zdjęcia niezmiennie mi się podobają. Zdjęcia ślubne staram się oceniać bardzo prosto - czy chciałabym sama mieć takie jako zapis tego dnia czy nie. I chciałabym. To co przede wszystkim zwraca moją uwagę, to piękne kolory.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Zastanawiam sie gdybys z lekka ustawil AF nieco... blizej kwiata to czy bys
    w GO zalapal jeszcze ostro pare mlodych a tlo mialbys z lekka bardziej rozmyte.
    Przyznam Ci się, że kilka takich mam (GO przy 1.8 w 35ce jest jednak bardzo mała, a ja się po prostu lekko "gibnąłem" do przodu/tyłu) -bukiecik owszem ostrzejszy, niestety młoda para już z tej GO po prostu wylatuje -może na odbitce 10x15 jest ok, ale na większej......... no tu już tak dobrze to by nie wyglądało.

Jeszcze raz pięknie dziękuję wszystkim za komentarze -bardzo przyjemnie się czyta i uczestniczy w takiej dyskusji
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 4.09.09 o 17:09

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Całą serię odebrałem z niezmierną sympatią. Fotografie kipią emocjami, grą świateł dodającą nastroju, wpadającym w oko bokehem który sprawia, że niemal uczestniczy się w tym miłym dniu. Gratki i bardzo lubię tu wpadać.
    pozdrawiam Wiejo