nie chciałem już bardziej "przeginać" jeśli chodzi o miejsce z którego fotografowałem (ksiądz wyraźnie określił, żeby nie znaleźć się za jego plecami) -też bym wolał być bardziej z lewej strony, ale to by już wymagało kroku w bok........
myślisz, że nie usunąłem flary z lenistwa, braku umiejętności itd ?Nie usunales flary z marynarki co moge postrzegac jako
zauwazalna niedoróba.no nie..... ona tam jest celowo -podoba mi się, dodaje moim zdaniem pewnego smaczku
ja też tego nie mogę sobie darowaćZdjecie 2
------------
Podoba mi sie - fajne swiatlo ale... nie moge darowac Ci
przyciecia palcow z prawej strony kadru......... ale czasu się nie cofnie niestety, zresztą jeśli nawet to i tak mogło by wyjść tak samo (lekki ruch, AF się nie wyrobił w pore i......... paluszki ucięte)
Tu się zupełnie nie zgodzę. Efekt jest taki jaki miał własnie być (no prawie -postaci miały być ciemniejsze, wręcz tylko ich zarys). Lampa by to zamordowała, dlatego w ogóle nie była użyta.Zdjecia 3
------------
Fajny pomysl ale nieudany efekt koncowy.
Poległes na podswietleniu lampa pary.
(zbyt malo swiatlo poszlo na nich)
Ogniskowa 180mm i 2.8 -przy 200mm (czyli max szkła) było by niewiele bardziej rozmyte, a ja scaliłbym się z drzewem (dla tego kadru oczywiście).Zdjecia 4
-----------
Podoba mi sie - ale zastanawiam sie czy nie mogles bardziej rozmyc tla.
Zdjecie 5
-----------
Ladne ale dziwnie niejednorodnie oswietlone.
Ona jest dosc lagodnie oswietlona a on dosc kontrastowo
co widac na twarzy i oczach.
Do tego padajacy cien na murek jego rak troche mi psuje odbiór.
słońce od góry (z boku) i blenda od dołu -no tyle udało się w najlepszej "konfiguracji" wycisnąć............. następnym rzem może będzie lepiej, bo doświadczenie w końcu z każdym plenerem rośnie
Tutaj mamy klasyczny problem z czasem -teoretycznie wystarczyło poczekać na odpowiednie światełko i zgadzam się -byłoby dużo lepiej.......... ale z czasem w plenerze to jest zwykle w jedną stronę tylko: brakuje go..........Zdjecie 6
-----------
Fajnie pomyslana i calkiem calkiem wypadlo ale...
jest pewna niedoróba. Nie usunales refleksow z pani twarzy.
Patrze jeszcze raz... I widze, ze bardzo splaszyles piersi i
pani wyszla dosc deskowato.
Sztampowe też trzeba robićZdjecie 7
-----------
ladne ujecie ale dosc sztampowe i niestety przepalony welon
nie zrobil na mnie zbyt dobrego wrazeniaCo do welonu... ups, masz mnie -przeoczyłem, a w obróbce to akurat mogę uratować (co uczynię po powrocie do domciu
).
A tu napiszę więcej. Akurat doświetlenie moim zdaniem jest wystarczająco dobre, żeby dodatkowo nie kombinować.Zdjecie 8
-----------
Niewlasciwie doswietlone postacie - liczne cienie.
Zobacz sobie jak wyglada facet - twarz - marynarka.
Poza tym popatrz jak to zdjecie leci.
Tyl kadru przewala sie w prawo.
GO - jest nieprawidlowo dobrana (zrobiles odwrotnie)
Tyl powinien byc bardziej rozmyty a przod bardziej wyeksponowany
lacznie z kwiatami![]()
Leci w prawo............ale zerknij na ławeczkę o którą się opierają -prosta ? Ciekawe nie ?Nie wiem jak wyprostować tył i jednocześnie tą ławeczkę..........
Tył bardziej rozmyty a przód bardziej wyeksponowany łącznie z kwiatami
Jak ? Jak wyobrażasz sobie osiągnięcie tego efektu ? Skoro tył ma być bardziej rozmyty a z przodu kwiatki w GO i tak się nie mieszczą w mojej wersji zdjęcia -to powiedz mi jak fizycznie to zrobić ? (i nie mam na myśli 2 zdjęć z ostrością na 2 plany i łączenia ich ze sobą). Wskaż mi taką magiczną optykę, która tego dokona
[dopisane] Zdjęcie wykonane za pomocą Nikkora 35 1.8 -na 1.8 (dla rozmycia tła). Co by bardziej rozmyło tło ? Np. 50 1.4, które leżało w torbie, ale.......... niestety musiał bym się znaleźć już na ołtarzu........ no nie dało się (no i co z kwiatami na 1wszym planie wtedy ?)
Nie to nie jest błąd w operowaniu GO -przypadek jak powyżej -chciałem mieć rozmyte w jak największym stopniu tło -wtedy nie ma fizycznej możliwości, żeby w GO znalazła się para oraz kwiaty.Zdjecie 9
----------
Byloby fajnie ale... blad w operowaniu z GO (kwiaty nieostre)
Zostawiles na zdjeciu polowe glowy facetowi z prawej strony
co jest kolejna wpadka z nieuwaznie kadrujesz.
Jeśli chodzi o kadrowanie -to jeśli fotografuję scenę na której znajduje się duża liczba poruszających się postaci -oraz ta scena trwa jedynie moment -to niezbyt przejmuję się tym co dzieje się w tle (choćby dlatego, że nie bardzo mam na to wpływ w takich chwilach) -skupiam się na pierwszym planie, czyli na najważniejszej dla mnie cześci zdjęcia. Dlatego ja tego za błąd nie uznaję (mogłem jedynie dla św. spokoju przyciąć fotę, lub mocno ją z brzegu przyciemnić).
Jeszcze raz zaznaczam, że te monemty to reporterka -tu nie ma czasu na "stop pan z prawej przejdzie bardziej na prawo, młodzi całować się dalej ale naturalnie a nie na siłę" -to są często ułamki sekund i po prostu nie ma najmniejszych szans zapanować nad wszystkim.
Nie nie jestem początkującym fotografemNa podstawie zaprezentowanych zdjec wnioskuje, ze
jesteś poczatkujacym fotografem i dopiero zaczynasz
uczyc sie jak robic tego typu zdjecia.Oczywiście cały czas się uczę, jak chyba wszyscy.
Nie ma zdjęć bez wpadek, zawsze można znaleźć coś co wydaje się nam niewłaściwie, niepoprawne -warto o tym pisać i nie musisz dodawać "niestety musiałem o tym napisać"Zaprezentowane zdjecia maja wiele wpadek i niestety
musialem o tym napisac.
Na moich zdjęciach staram się przedewszystkim pokazywać emocje -bardzo mocno się na tym skupiam, bo akurat to uważam, ze esencję dobrej fotografii -mam nadzieję, że te emocje własnie na moich zdjęciach widać.
Pozdrawiam serdecznie.