Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Nowe małpy lato 2008

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    hmmm... ten gps to może niektórym się jeszcze przyda (mi pewnie takie coś niespecjalnie) natomiast dotykowy ekran jest tragedią! Większość ludzi kupujących małpki nosi je na ręce jak saszetki, jedno stuknięcie o klucze i po wyświetlaczu. Będzie smutek
    Poza tym 13,5 Mpix na matrycy 1/1,7 cala to chyba "lekko" nieszczęśliwy pomysł..
    reasumując - będzie się dobrze sprzedawało
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_kola Zobacz posta
    hmmm... ten gps to może niektórym się jeszcze przyda (mi pewnie takie coś niespecjalnie) natomiast dotykowy ekran jest tragedią! Większość ludzi kupujących małpki nosi je na ręce jak saszetki, jedno stuknięcie o klucze i po wyświetlaczu. Będzie smutek
    Poza tym 13,5 Mpix na matrycy 1/1,7 cala to chyba "lekko" nieszczęśliwy pomysł..
    reasumując - będzie się dobrze sprzedawało
    Producent pomyślał o wielu automatycznych systemach ułatwiających robienie zdjęć. Wśród nich znalazł się system wykrywania twarzy, liczne tryby tematyczne, automatyczny system wybierania najlepszego zdjęcia z serii Best Shot Selektor , wyzwalanie migawki "na uśmiech" czy system wykrywający zdjęcie, na którym ktoś zamknął oczy.
    BTW ten z GPS ma RAWy ale edytowane tylko w aparacie.

COOLPIX Picture Control NRW (RAW) files can only be processed in-camera.

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Te dotykowe ekrany to niepraktyczny gadżet za który trzeba słono zapłacić. "Bawiłem" się Sony T300 i aparat w sumie należy trzymać tylko za boki. Zapomniałem się w pewnym momencie i złapałem tego Cybershota za ekran. Skutek, wszystko się poprzestawiało w menu.
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    GPS to kapitalna sprawa. Kapitalna

Robisz zdjęcia, a potem masz je na mapce google odpowiednio po umiejscawiane. Cud-miód. Orzeszki.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Niedługo będziemy tylko wspominać, że były kiedyś w małpkach obiektywy, który minimalna przysłona wynosiła f/2,8 (a kiedyś zdarzało się nawet lepiej), a matryce miały "tylko" 10 mpx I łezka w oku się zakręci na wspomnienie, jaką wspaniałą jakość zdjęć oferowały, w porównaniu do późniejszych matryc 20 mpx na powierzchni 1/2,5" i obiektywów o stałym świetle f/5,6

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Taki dotykowy ekran pewnie ciągnie z małej baterii jak smok i dużo zdjęć się na jednym aku nie pociągnie no i do tego kłopoty z uważnym trzymaniem w ręce. IMHO nietrafiony pomysł.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    GPS to fajna rzecz, bo np. jak wrzuci się zdjęcia na jakiś Picasa Web, to poukłada je ładnie na mapie. Tylko trzeba by przykładać większą uwagę do tego co się wrzuca (np. robić małe porządki w EXIF), bo na podstawie galerii ludzie mogliby wyśledzić co gdzie i kiedy się robiło.

| OlyJedi Awatar festin
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    natomiast dotykowy ekran jest tragedią! Większość ludzi kupujących małpki nosi je na ręce jak saszetki, jedno stuknięcie o klucze i po wyświetlaczu. Będzie smutek
    Nie bardzo rozumiem, przecież normalne małpki tez maja wyświetlacze - sugerujesz, że tez z dotykowym są delikatniejsze ?

Co do uwag dotyczących praktyczności takiego rozwiązania...
    Dotykowy wyświetlacz to tylko technologia. Na jej bazie można zrobić coś takiego jak WM2003 i można też iPhon'a.
    Więc póki ktoś z forum nie pomaca tego aparatu ja bym nie przesądzał o tym czy jest to chybiony pomysł czy też nie

Co do P6000 i RAW to chyba jednak będzie można obrabiać je na komputerze, tylko trzeba poczekać do października

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Tradycyjne wyświetlacze są chronione szybką. Spójrz na wlasny aparat. Dotykowe nie. Jako posiadacz Pocket PC wiem jak delikatnie trzeba sie z tym obchodzić. Pokrowiec jest niezbędnym akcesorium najlepiej sztywny. W kieszeń z kluczami tego nie wsadzisz jak np chronionego obudową telefonu kom czy innej małpki