Strona 52 z 158 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 1573

Wątek: Quiz fotograficzny:

rocco
    Gość
    Zastanawiam się, czy słuchasz black metalu czy tylko lubisz fotki Jana Saudka?
    Jan Saudek, czeski fotograf , spektrum ludzkiego ciała i erotyki w fotografii.
    Za Wikipedią:
    Jan Saudek (ur. 13 maja 1935 w Pradze) – czeski fotografik.

Od 1963 roku, gdy po raz pierwszy wystawił swoje zdjęcia w Pradze, nieprzerwanie fotografuje.

W 1972 roku pojawia się najbardziej charakterystyczny motyw jego twórczości - odrapana ściana piwnicy. Na jej tle komponuje swoje fantasmagoryczne akty. Pozują mu przeważnie kobiety dalekie od współczesnych kanonów urody - dojrzałe, często otyłe, czasem nawet stare lub kalekie - jednak artysta potrafi nawet z brzydoty wydobyć jakieś magiczne piękno (chociaż zdarza mu się ocierać o turpizm, a czasami nawet wulgarność). Często, podobnie jak Helmut Newton, portretuje te same osoby w ubraniu i bez ubrania. Przykładem charakterystycznym dla jego twórczości jest chociażby dyptyk HouseWife (1984).

Początkowo doceniany bardziej na Zachodzie niż we własnym kraju. W czasach CSRS bojkotowany przez komunistyczne władze. Obecnie cieszy się ogromną popularnością (wystawy, albumy, wywiady) zarówno za granicą, jak też w Czechach.

Zdjęcia Jana Saudka można oglądać na jego stałej wystawie w galerii w starym mieście w Pradze przy ulicy Celetná 9
    Co tu wiecej napisać, lepiej pooglądać

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Lubię Saudka. Metal tak, ale blackmetal to raczej smutne jest.
    Zapytałem, bo warto popodziwiać jego fotografie. Sporo jest na jego stronie:
    http://www.saudek.com/en/jan/fotogra...&typ=f&l=0&f=3
    Hehe, HDR z lat 50.

ps. Pytasz.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja lubię jego zdjęcia może nie ze względu na modeli Ale uwielbiam tą malarskość, jest niesamowita.

rocco
    Gość
    OK.
    Pionierami fotomontażu byli francuscy dadaiści.
    Komponowali nowe, samodzielne całości z powycinanych fragmentów prasowych zdjęć. Pokazali jak łatwo zmieniać przekaz fotograficznego obrazu. Była to ważna zmiana w postrzeganiu fotografii. W ten prosty sposób zdemaskowali pozorną wiarygodność, coraz popularniejszego w świecie medium.
    Historia polskiego fotomontażu sięga lat 20 tych XX wieku. Polscy twórcy podeszli jednak do tematu inaczej. Technikę fotomontażu postrzegali raczej jako szansę dla rozwoju nowoczesnej twórczości. Twórczosci, która uwolni się od ograniczeń tradycyjnej sztuki, skostniałej, zamkniętej w muzeach, niedostępnej dla szerszego grona odbiorców i nie przystającej do ducha dynamicznych, szybko zmieniających się czasów. Korzystanie z fotomontażu, jako narzędzia wypowiedzi, było zatem formą manifestacji nowoczesnego rozwoju działalności twórczej, na której zależało wielu autorom.
    Niejako na uboczu tych zmian działała w przedwojenej Polsce grupa, której najbardziej uznanym przedstawicielem jest fotograf (grafik?), którego prace są moją zagadką. Były one wystawiane w lipcu tego roku w Krakowie więc moze ktoś z forumowiczów mial okazję je obejrzeć

*

Czyje to prace, jak nazywała się ta grupa i gdzie działała?

PS
    To moje ostatnie pytanie, na razie dam sobie trochę odpoczynku od konkursu. Niech i inni trochę się pobawią bo jak na razie, udział bierze nieliczna grupka
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 4.09.08 o 11:05

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Aleksander Krzywobłocki.

Ach, i reszta odpowiedzi: Artes, Lwów
    Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 4.09.08 o 11:50

rocco
    Gość
    Czy zwięzłość odpowiedzi zawdzieczam Twojej niechęci do klawiatury?
    Mógłbyś napisać trochę więcej o autorze i rozwinąć odpowiedź o jakiś opis tej grupy albo chociaż coś zalinkować
    Dobra, Ty pytasz a ja se odpocznę, właśnie takie lakoniczne wypowiedzi mnie zniechęcają :/

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Mógłbyś napisać trochę więcej o autorze i rozwinąć odpowiedź o jakiś opis tej grupy albo chociaż coś zalinkować
    Mówisz o wklejeniu tekstu z Wikipedii? :/
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Ale proszę

http://www.mhk.pl/wydawnictwa_krzysztofory23.php#bialy
    Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 4.09.08 o 12:38 Powód: Automatyczne scalenie postów

rocco
    Gość
    Niepotrzebnie się denerwujesz
    Dla mnie ten quiz to zabawa w popularyzowanie fotografii i zagadnień z nią związanych. Nawet wklejony tekst wnosi nowy zasób wiedzy, którą wielu z nas moze sobie przyswoić, własnie poprzez udział w tej zabawie.
    Przynajmniej ja poznałem tu kilka nazwisk, o których wcześniej nie miałem pojęcia. I pewnie nie miałbym nadal
    Pytaj nie dąsaj się

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To ja dam coś takiego. Jak nazywa się pan przedstawiony na zdjęciu i dlaczego to, co zrobił jest dla nas takiego ważne?

Mogłem wyszukać inna fotę, ale może by było wtedy za trudno

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Yoshihisa Maitani (Advisor of Olympus Corporation), the designer of the OM, Pen, XA series
    http://www.olympus-global.com/en/corc/history/lecture/

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto