Strona 51 z 158 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1573

Wątek: Quiz fotograficzny:

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Rocco wystarczająca odpowiedź. Gratuluję
    A ja dodam coś a pro po tego zdjęcia:
    "W 1929 lub 1930 roku powstało zdjęcie, które często jest opisywane jako podstawowy powód tego, że do dziś o Munkácsim się mówi. Kilku chłopców wbiegających do jeziora Tanganika Węgier sfotografował od tyłu, pod słońce, ujmując ich w ciasny kadr. W jednym zdjęciu połączył kilka elementów. Dynamizm, energia, radość życia wypływają tu ze zdjęcia, które jednocześnie może być oceniane jako kompozycja prawie abstrakcyjna. Ciasny kadr, pozbawiający zdjęcie kontekstu, ciemne sylwetki dzieci na jasnym tle morkich fal - wszystko to składa się w obraz, na którym treść traci na znaczeniu. Henri Cartier-Bresson często wspominał to zdjęcie - mówił, że to jedna z najważniejszych fotografii jakie kiedykolwiek widział."

rocco
    Gość
    No to będzie łatwo ale przy okazji otrzemy się o historię

W 1933 roku na urząd prezydenta Stanów Zjednoczonych został wybrany Frank Delano Rooswelt. Ameryka dopiero zaczęła sie otrząsac ze skutków Wiekiego kryzysu. Nowy prezydent zabrał się do pracy z pasją. Jego najbardziej znanym osiągnięciem jest projekt "Nowy ład". Celem tych reform było przeciwdziałanie skutkom Wielkiego Kryzysu, który pozostawił miliony Amerykanów bez pracy, w nędzy, a gospodarkę państwa w ogromnym chaosie. Założeniem programu było, że zapaść spowodowana została "wewnętrzną" niestabilnością kapitalistycznego rynku oraz że interwencja rządowa jest konieczna do ustabilizowania i usprawnienia ekonomii.
    Za Wikipedią:
    W znacznym stopniu Nowy Ład polegał na interwencjonizmie państwowym. Wprowadzono zasiłki dla bezrobotnych, roboty publiczne, dofinansowywanie z funduszy federalnych wielu przedsięwzięć. Wprowadzono liczne rozwiązania prawne mające na celu regulację działalności przemysłu, rolnictwa i sektora bankowego (m.in. rozdzielono bankowość inwestycyjną i handlową, wprowadzono ubezpieczenie depozytów bankowych oraz kontrolę giełd). Oprócz tego wprowadzano także mechanizmy mające w założeniu stymulować tworzenie nowych miejsc pracy. Polityka Nowego Ładu przyniosła Rooseveltowi znaczną popularność wśród obywateli USA. Głównie dzięki niej zdobył w wyborach cztery kadencje po kolei (w 1932, 1936, 1940 i 1944) - rekord wśród prezydentów USA (z drugiej strony decyzja o kandydowaniu na kolejne kadencje, stanowiła naruszenie wprowadzonej jeszcze przez Georga Washingtona amerykańskiej tradycji demokratycznej).
    Niejako przy tym projekcie powstał inny, który finansowało państwo i do którego zaprosiło wielu, w tym najbardziej uznanych wtedy, fotografów.
    I to jest właśnie moja zagadka: jak nazywal się ten projekt i jaka była jego rola?

Prosiłbym o kilka słów więcej niz sam skrót czy nazwa

Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Farm Security Administration
    grupa fotografów dokumentalistów Departamentu Rolnictwa w USA; utworzona na zlecenie rządu w 2. poł. lat 30. XX w.; zadaniem grupy była pomoc w zwalczaniu kryzysu gosp. na pd. USA; czł. F.S.A. uprawiali fotografię kryt., zaangażowaną, sięgali do tradycji amer. i eur.
    Grupa ta jest uważana za jedno z najważniejszych osiągnięć fotografii społecznej. Prowadzona była przed osiem lat od 1935 roku, a należeli do niej: Roy Stryker, Walker Ewans, Dorothea Lange, Artur Rothstein, Gordon Parks, Jack Delano, Ben Shahn. Fotografowie w tym okresie wykonali ponad 20 000 zdjęć ukazujących życie rolników. Oprócz tych zdjęć było wiele fotografii dokumentujących miejski kryzys gospodarczy. Wstrząsające zdjęcia zainspirowały pisarza Johna Steinbecka do napisania słynnej powieści "Grona Gniewu". Archiwum FSA znajduje się obecnie w Bibliotece Kongresu i stanowi największy zbiór fotografii społecznej.
    Ostatnio edytowane przez kali999 ; 3.09.08 o 10:42

rocco
    Gość
    Tak jest.
    Wypatrzylem je właśnie w Bibliotece Kongresu gdzie można nie tylko popatrzeć ale i kupić.
    Pytaj.

Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jakiego słynnego fotografa ulubionym tematem były ofiary mordów w kałużach krwi czy ciała przysłonięte prześcieradłem?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Hmmm, pewnie chodzi o Weegeego, czyli Arthura Felliga. Najbardziej znanego reportera ulicznego w Nowym Jorku, który doprowadził do perfekcji sztukę pojawiania się na miejscach zbrodni?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    True. Znany był z tego, że bardzo często udawało mu się znaleźć na miejscu zdarzenia przed policją czy też strażą pożarną. Fotografował głównie nocą.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    No więc Artur Fellig zwany Weegee był Polakiem z pochodzenia. Miał przenośne laboratorium fotograficzne w samochodzie i śledził poczynania policji. Przechwalał się, że sfotografował 5000 przestępstw. Używał też aparatów/materiałów na podczerwień. Dzięki temu fotografował na plażach pary uprawiające seks, włóczęgów na Manhattanie.

Weegee – Wikipedia, wolna encyklopedia

Z tymi prześcieradłami to bym nie przesadzał, wystarczy wrzucić weegee w szukajkę i popatrzeć, cóż on fotografował.
    http://images.google.pl/images?um=1&...j+obraz%C3%B3w

Pozdrawiam

Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A pytanie?

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Już, już, nie miałem dziś prądu.
    Wiem, że się wam nie podobają pytania ze zdjęciem, ale takie mam koncepty, o technikalia nie chce mi się pytać.

Kim jest autor tego zdjęcia, napiszcie coś o nim.

ps. To jest łatwe (niestety)

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zagadka9.jpg
Wyświetleń:	299
Rozmiar:	58,5 KB
ID:	7442