Strona 153 z 158 PierwszyPierwszy ... 53103143151152153154155 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.521 do 1.530 z 1573

Wątek: Quiz fotograficzny:

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    RE: Jasne, ale można w dwóch, trzech zdaniach odpowiedzieć pobieżnie i sensownie ... (z informacją jak "żółta fala" /żółty kolor z przedmiotu/ rejestruje się na matrycy).
    1. Kolor żółty może zostać zarejestrowny na natrycy RGB dlatego, że filtry kolorowe RGB przed elementami światłoczułymi mają dość mocno "rozmyte" charakterystyki;
    tzn, że element R rejestruje oprócz koloru czerwonego jeszcze sporo zielonego i kolory pośrednie: pomarańczowy, żółty a element G dość sporo jescze kolu czerwonego i niebieskiego a element B jeszcze sporo zielonego.

2. Dlatego obraz z matrycy jest dość mocno poszarzały i konieczna jest dość mocna saturacja by przywrócić pierwotne kolory.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ale namieszałeś... Tak zwane pochłanianie uboczne i niedoskonałość filtrów nie może tłumaczyć uzyskania czystego koloru żółtego... --Poczekam na Radka... Dziwię się, że tak prosty temat nie jest znany... Wielu fachowców wielokrotnie wypowiadało się o interpolacjach z mozaiki Bayera, a najprostsze zasady mieszania barw nie są znane???
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 2.03.10 o 00:30

kowalikster
    Gość
    RGB wynika z właściwości jakie ma ludzkie oko, w którym wrażenie widzenia dowolnej barwy można wywołać przez zmieszanie w ustalonych proporcjach trzech wiązek światła o barwie czerwonej, zielonej i niebieskiej, czyli światła o odpowiedniej częstotliwości fali elektromagnetycznej.

Z połączenia barw RGB w dowolnych kombinacjach można otrzymać szeroki zakres barw pochodnych, np. z połączenia barwy zielonej i czerwonej powstaje barwa żółta. W RGB ma zastosowanie synteza addytywna, w której wartości najniższe oznaczają barwę czarną, najwyższe zaś białą.
    Można też wspomnieć o CMYK czyli o modelu nazywanym przez niektórych jako wtórny RGB - czyli zmieszanie dwóch barw prz odrzuceniu trzeciej, tak powstaje cyjan, magneta, żółty i odwrotne połącznie wszystkich trzech czyli czarny

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ale namieszałeś... Tak zwane pochłanianie uboczne i niedoskonałość filtrów nie może tłumaczyć uzyskania czystego koloru żółtego... --Poczekam na Radka... Dziwię się, że tak prosty temat nie jest znany... Wielu fachowców wielokrotnie wypowiadało się o interpolacjach z mozaiki Bayera, a najprostsze zasady mieszania barw nie są znane???
    Bayer czy Foevon (czy jakos tak) nie nie mają nic do rzeczy.
    A mieszać to sobie można ale na ekranie lub drukarce.

Po minucie na googla znalazłem taki obrazek.

Kiedyś widziałem podobny, oficjalny na stronie Kodaka.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    kowalikster: Wreszcie na temat --może ktoś uzupełni? (chodzi konkretnie o ten żółty kolor -- co go rejestruje i co widzimy na monitorze)
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 2.03.10 o 00:45

kowalikster
    Gość
    Chodzi Ci dokładnie o interpolację i demozaikację?
    Filtr kolorów Bayera, który nakładany jest na matrycę, wykorzystuje interpolacje pozostałych kolorów z obrazu składającego się w 50 proc. z koloru zielonego i 25 proc. z koloru czerwonego oraz niebieskiego (GRGB).
    http://www.cyfrografia.pl/jak7.jpg

PS. Przy okazji słyszeliście o PaPaLaB’s YC-3300? LINK
    Ostatnio edytowane przez kowalikster ; 2.03.10 o 01:06

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    kowalikster: Wreszcie na temat --może ktoś uzupełni? (chodzi konkretnie o ten żółty kolor -- co go rejestruje i co widzimy na monitorze)
    Nie wiem czego nie rozumiesz w moim wytłumaczeniu.

Kolor żółty jest rejestrowany na matrycy przez element czerwony i zielony.
    A jest rejestrowany bo filtr jest "rozmyty". Gdyby element czerwony rejestrowałby tylko czerwony (bardzo wąskie pasmo) a zielony tylko zielony to kolor żółty nie zostałby zarejestrowany.

A tu link do oficjalnego PDF Kodaka (być może od E-300 i E-500)
    http://www.kodak.com/global/plugins/...00LongSpec.pdf
    a na stronie 17 wykresik.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    skow: cytat:"Kolor żółty jest rejestrowany na matrycy przez element czerwony i zielony" Teraz Cię zrozumiałem --- odpowiedź jest prawidłowa. A co widzimy na monitorze?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    skow: cytat:"Kolor żółty jest rejestrowany na matrycy przez element czerwony i zielony" Teraz Cię zrozumiałem --- odpowiedź jest prawidłowa. A co widzimy na monitorze?
    A na monitorze świeci subpixel czerwony i zielony. Ale to chyba wie każdy.

kowalikster
    Gość
    Irku, tak nawiążę do tej wypowiedzi: widać musimy z monitorem poczekać na Radka - reszta widać durna, to raz.
    Dwa to żeby robić dzieci nie trzeba mieć magistra z medycyny, wsytarczy kamasutra i trochę praktyki - tak samo jest z fotografią. Też wątpię, że wiesz jak wyglądała droga datagramu od Ciebie z komputera do serwera forum, nie wspominając o jego budowie - a jednak potrafiłeś wysłać posta.