Ustępuję Smerfowi, był pierwszy![]()
Ustępuję Smerfowi, był pierwszy![]()
Będzie łatwo.
Fotograf. Nazywany niemieckim HCB. Zrobił zdjęcie Murzyna z szablą.
Jak się nazywał? O jakim zdjęciu mowa?
Gdzieś spotkałem się z tym zdjęciem ale nie pamiętam autora,może to chodzi o August'a Sander'a ?
Nie, to nie Sander.
Robert Lebeck? Chodzi o to zdjęcie z szablą króla Belgii?
(fot. ze strony artfacts.net)
Ostatnio edytowane przez heyahero ; 22.02.09 o 12:50
"There's no such thing as free titties"
Nie wiem czy SM miał na myśli tego fotografa ale ja właśnie tą fotografię skojarzyłem ze zdjęciem 'murzyna z szablą'.
Nikt nie pyta, więc ja zadam niezbyt trudne pytanie na rozruszanie quizu. Czemu założenie czerwonego filtru do pejzażu przyciemnia niebo i uwypukla chmury?
C. czerwony filtr (czarny) odcina promienie widzialne stosowany jest do fotografii naukowej i do "efektów specjalnych". Emulsja : podczerwień.
j.czerwony - b.silnie ściemnia niebo, eliminuje mgłę, wykorzystywany do dalekich widoków, zdjęć z chmurami, efektów nocnych. Emulsja : PAN i podczerwień.
Oba filtry tłumią wszystkie promienie poza promieniami czerwonymi i częścią pomarańczowych, stąd uwypuklają np. chmury.
Efektem jest więc silne rozjaśnienie barwy czerwonej i pomarańczowej przy równoczesnym przyciemnieniu wszystkich pozostałych barw.
Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 24.02.09 o 13:17
Przezroczysty kolorowy materiał (np. barwne szkło) najlepiej przepuszcza światło o określonej długości fali, tłumiąc pozostałe. Na fotografii wykonanej z użyciem filtra czerwonego najjaśniejsze będą więc elementy o tym właśnie kolorze oraz białe. Wszystkie pozostałe będą ciemniejsze tym bardziej, im bardziej ich barwa różni się od filtra. Tę właściwość filtrów barwnych od dawna wykorzystują fotografowie wykonujący zdjęcia czarno-białe, aby wyodrębnić z kadru najważniejsze elementy oraz ukryć pozostałe, mogące rozpraszać uwagę.
mente et malleo