dobas: Właśnie skąd ta symetria względem płaszczyzny? (dlaczego ta a nie druga płaszczyzna?)--
Rafał--dzięki
ps: Nawet gdy położymy się na podłodze w pozycji poziomej, to lewa ręka zamienia się na prawą w lustrze, a głowa nie zamienia się z nogami![]()
dobas: Właśnie skąd ta symetria względem płaszczyzny? (dlaczego ta a nie druga płaszczyzna?)--
Rafał--dzięki
ps: Nawet gdy położymy się na podłodze w pozycji poziomej, to lewa ręka zamienia się na prawą w lustrze, a głowa nie zamienia się z nogami![]()
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 23.12.08 o 20:51
Lustro przecież nic nie odwraca tylko odbija.
Źle sformułowane jest pytanie![]()
Ostatnio edytowane przez zimny ; 23.12.08 o 21:15
OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,
Poprawiłem odpowiedź, odbija a nie odwraca. (zakręcony jak słoik na zimę)
Lustro odbija światło, ale obraz odwraca--sfotografuj się w lustrze i porównaj z normalnym
To ma nawet nazwę :"odbicie lustrzane" m/innymi w PS. Tam jest nawet opcja odbicia pionowego, ale po obróceniu zwykłym o 180 stopni wygląda to tak samo jak w odbiciu lustrzanym horyzontalnym...
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 23.12.08 o 21:38
Jakby obracało to miałbyś lewą rękę z prawej strony, a może lewą rękę w miejscu prawej nogi.
Lustro nie obraca. Lustro jest zwierciadłem płaskim, które tworzy obraz pozorny.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No widzisz odbicie lustrzane, a nie "odwracanie lustrzane" czy jakby to nazwać.
W programach graficznych jakby nazwali funkcję "obrazem pozornym", to by się użytkownicy głowili. Wielu zapomniało fizykę ze szkoły.![]()
Ostatnio edytowane przez zimny ; 23.12.08 o 21:42 Powód: Automatyczne scalenie postów
Poczekam, może RE to wyjaśni, bo zimny nie chce porównać zdjęcia w lustrze i bez lustra![]()
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 23.12.08 o 21:46
MZ zimny ma absolutną rację![]()
Lustro nie odwraca obrazu, a jedynie go odbija.
A raczej - obraca pozornie z punktu widzenia patrzącego. Jeśli się odwrócimy do lustra tyłem, okaże się, że z kierunkami - lewa/prawa - jest wszystko ok. Lustro odwraca tak samo, jak "odwrócona" jest osoba idąca z przeciwka, w naszym kierunku - lewe ma po prawej, prawe po lewej.
Smerf Maruda drąży w dobrym kierunku, ale sprawa jest bardziej skomplikowana...
Gdy stajesz tyłem do lustra sytuacja się nie zmienia absolutnie.