Jak Pani Młoda zobaczy swoją szyję na środkowej focie ostatniego tryptyku to z pewnością nie będzie zachwycona.
Jak Pani Młoda zobaczy swoją szyję na środkowej focie ostatniego tryptyku to z pewnością nie będzie zachwycona.
Na tym z prawej też nie wygląda zbyt młodo i swieżo
Dobra, czepiam się
Niemniej wiem z doświadczenia, że kobitki lubią na fotkach ślubnych wyglądać perfekcyjnie.
I gdzieś mają naturalność
Może Ty trafiłes na wyjątkową osobę?
jak dla mnie mógłbym dostać takie weselne. dużo w PS-ie jedziesz te fotki ?
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Jeśli "moja" panna młoda nie wygląda sexi, oznacza to chyba, że mamy różne wzorce seksapilu
Moje "klientki" wiedzą, że nie usuwam zmarszczek, nie usuwam blizn (raczej), nie wygładzam skóry a la willow, nie prostuję zębów, nie prostuję włosów, nie rozjaśniam białek, nie manipuluję przy cerze, nie tworzę nierealnych postaci. Staram się nie nadużywac "białej, alabastrowej cery" na zdjęciach czarno białych (większość fotografów to robi - wg mnei wygląda to tandetnie ). Jedyne co robię z tego typu obróbki to usuwanie pryszczy i podobnych uciążliwości (jeśli są). Jeśli "klientka" chce abym zrobił z niej inną osobę niż jest w rzeczywistości - odsyłam ja na forum fotografów ślubnychJa staram się "wyciągnąć" z niej to, co jest w niej pięknego - a to, co jest mniej piękne ukryć.
Cosik dorzuę
Tego się wstydze trochę...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Bardzo niedużo - bo jestem cienki w PSuciu, gdybym sie na tym znał, pewnie "jechałbym" więcej.
- przeróbka na cz/b
- czasem używam efektów kolorystycznych tylu cross czy russet,
- kadrowanie (w RAWie)
- usuwanie pryszczy
- czasem (ale b. rzadko) usuwanie czegoś jeszcze ze zdjęcia
- winietka
No i to wszystko chyba.. czasem próbuję mierzyć sie z krzywymi - ale ekspozycję ustawiam raczej na etapie wywoływania RAWa.
Ostatnio edytowane przez mariush ; 20.08.08 o 11:12 Powód: Automatyczne scalenie postów
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
W takich sytuacjach najlepiej IMHO znaleźć złoty środek. Skrajem nieba, skrajem piekła. Nie zrobić plastiku, ale jednak wygładzić buzię.
Plamy na twarzy wyglądające jak wątrobowe dyskwalifikują IMHO przedostatnie zdjęcie. Dziewczyna wygląda na nim po prostu nieładnie. A chyba nie o to chodzi w tego rodzaju zdjęciach...
Tak właśnie staram się robić - zmierzając jednak w kierunku nieba (czyli unmanipulowania)
I tu mam dylemat - zgadzam się w 100% z drugim zdaniem, a nie zgadzam się z pierwszym... to zdjęcie to taki mały eksperyment "wbrew sobie" - zazwyczaj nie obrabiam zdjęć tak agresywnie. Mam też oczywiście wersje łagodniejsze, pokażę potem![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 20.08.08 o 11:47
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
ja bym powiedział tak: w szerokich planach jest i pomysł i wykonanie extra. W portrecie z bliska jest często pomysł, gorzej z wykonaniem. Ja lubię plastik, aczkolwiek nie w fotach ślubnych, ale jestem gorącym zwolennikiem delikatnego upiększenia rzeczywistości, dodania tego ulotnego powabu w PS, czy to lekkim efektem typu glow, czy winietą, ucieczką w BW itd...Naturalizm jest dobry chyba tylko dla specyficznego klienta....do ślubu się nadaje średnio.
Ten portret odpada, u mnie wyszły mocne plamy...nieważne czy to efekt obróbki czy urody - ja bym to zamaskował lub nie dał takiego zdjęcia.
Jak zwykle fajny szeroki plan Panny Młodej na wydmie.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Poeksperymentowac dobra rzecz ale nie wrażliwej tkance klientek
Za Rafałem, dziewczyna wygląda paskudnie, jak po poprawinach :/
Kadr mi sie podoba, cera mniej![]()
Jezli mówimy o jednym zdjęciu i PSuciu to Ok. Natomiast w przpadku imrez i ślubów przeraża mnie obróbka setek fotek. Ostatnio zacząłem fotografowac imprezy i przeznaczając tylko po 30 sekund średnio na zdjecie!!!! na podstawowa obróbkę - tzw. wywołanie z Rawa tracę całe popołudnie. Później exprot do JPG i to trwa od 1 do 3 godzin. Jak juz je wywołam i na chłodno poatrze to znowu chce cos zmienić i tracę kolejny wieczór. Przez to mozna straacić rodzinę bo ile czasu rodzina mo ze to tolerować![]()
witaj w klubie![]()
Ja największy zgryz mam przy pełnym wymiarze fotki ( a takie daje się klientowi ), która mimo wyostrzenia ,w zwykłej windowsowej przeglądarce wygląda na mydło. Z kolei na 100% szumi jak Puszcza Białowieska..
Zresztą co program do oglądania, to inna wersja fotki
Ostatnio edytowane przez lessie ; 20.08.08 o 14:33
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl