Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: [E-510] Wyłączać aparat na 'off' czy nie ?

Awatar rajaz
    Mieszka w
    wieś koło Tczew
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Włącznie i wyłączanie sprzętu elektrycznego i elektronicznego jest procesem, w czasie którego odnotowuje się największą ilość awarii. Paradoksalnie procesy zachodzące podczas włączania i wyłączania skracają żywotność urządzenia. Każde urządzenie ma określoną liczbę cykli załączenie-wyłączenie.
    Pamiętam, ze studiów zadania, w których obliczaliśmy na jaki okres czasu bardziej opłaca się pozostawić włączone źródło światła i tym samym zużyć większą ilość energii niż je wyłączyć i tym samym skrócić jego żywotność i narazić się na koszty jego wymiany. Podejrzewam, że podobną drogą rozpatrywać można sprawę włączania i wyłączania aparatu.

Reasumując:

- do wymiany karty aparat wyłączać bezwzględnie;
    - do wymiany obiektywu i w czasie fotografowania pozostawić włączone.
    4/3 (kiedyś było w kolorze)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rajaz Zobacz posta
    Włącznie i wyłączanie sprzętu elektrycznego i elektronicznego jest procesem, w czasie którego odnotowuje się największą ilość awarii. Paradoksalnie procesy zachodzące podczas włączania i wyłączania skracają żywotność urządzenia. Każde urządzenie ma określoną liczbę cykli załączenie-wyłączenie.
    Pamiętam, ze studiów zadania, w których obliczaliśmy na jaki okres czasu bardziej opłaca się pozostawić włączone źródło światła i tym samym zużyć większą ilość energii niż je wyłączyć i tym samym skrócić jego żywotność i narazić się na koszty jego wymiany. Podejrzewam, że podobną drogą rozpatrywać można sprawę włączania i wyłączania aparatu.

Reasumując:

- do wymiany karty aparat wyłączać bezwzględnie;
    No w końcu żarówka i obiektyw to prawie to samo...
    Czyli że do wymiany takiej żarówki/świetlówki nie wyłączasz zasilania ???
    Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 6.08.08 o 21:54
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

Awatar rajaz
    Mieszka w
    wieś koło Tczew
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez K_Puchatek Zobacz posta
    No może nie żarówka ale na przykład świetlówka kompaktowa z elektronicznym układem zapłonowym i stabilizacyjnym.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez K_Puchatek Zobacz posta
    Nie prawie a napewno.Bo ani jedno ani drugie nie nadaje sie do jedzenia.

Jak z wymiana zarowki od dlugich swiatel w samochodzie-wymiana pod napieciem czy nie.Wylaczniki w urzadzeniach sa po to,zeby z nich korzystac.W telewizorze np.wysycha nie uzywany.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No może nie żarówka ale na przykład świetlówka kompaktowa z elektronicznym układem zapłonowym i stabilizacyjnym.
    Jako ciekawostkę podam, że według danych producenta podświetlenie monitora LCD wytrzyma dłużej jak się go będzie włączać i wyłączać kilka razy na dzień, niż jak się go zostawi cały czas włączony. Także nie zawsze to ma znaczenie. Tak samo nowe twarde dyski są przystosowane do ciągłego wyłączania (a starym to bardzo nie odpowiadało).

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Reasumując:

A ile radochy jak zewrze się '+' zasilania do masy podczas wymiany szkiełka z włączonym zasilaniem. To nie USb-a.
    Lepiej jednak wyłączać
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Awatar rajaz
    Mieszka w
    wieś koło Tczew
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Jako ciekawostkę podam, że według danych producenta podświetlenie monitora LCD wytrzyma dłużej jak się go będzie włączać i wyłączać kilka razy na dzień, niż jak się go zostawi cały czas włączony. Także nie zawsze to ma znaczenie. Tak samo nowe twarde dyski są przystosowane do ciągłego wyłączania (a starym to bardzo nie odpowiadało).
    A jaką masz gwarancję, ze tak jest naprawdę? Może producentom bardziej pasuje to, żeby sprzęt szybciej się zużywał a co za tym idzie klient ponownie kupował kolejny egzemplarz?

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    To trochę dziwne stwierdzenie, bo oczywiście jeżeli monitor będzie pracował 24h , wytrzyma krócej, niż ten który co godzinę na 1-dną godzinę będzie wyłączany - czyli reasumując jego czas pracy będzie wynosił 12godzin. Jak wiadomo każde urządzenie świetlne ma określoną żywotność.
    A nie wierzę, że producent miał na myśli 24godzinną pracę monitora i w tym czasie powiedzmy 48 razy wyłączać monitor na 10 sek - na pewno żywotność w takim postępowaniu się skróci.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No coś czuję, że zaczynamy popadać w paranoję obliczając ilość zużytego prądu i stopień zużycia sprzętu podczas tego kontrowersyjnego procesu włącz/wyłącz
    Dla mnie podczas wymiany obiektywu oczywistym jest wyłączenie sprzętu a to ze względu na styki, które podczas przekręcania obiektywu mogą (wg mnie) powodować jakieś zwarcia. Pewnie jest jakieś zabezpieczenie przed tym ale dodatkowym powodem jest to co ktoś wcześniej napisał o zerowaniu obiektywu i problemach z AF.
    Co do karty to również uważam, że powinien być sprzęt wyłączony.
    Dłuższe przerwy w sesjach raczej nie są problemem i ja nie wyłączam, po to jest przewidziany tryb uśpienia, żeby z niego korzystać
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

Awatar rajaz
    Mieszka w
    wieś koło Tczew
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czyli jak zawsze, trzeba działać zdroworozsądkowo. Przy wymianie karty wyłączamy, przy wymianie obiektywu wyłączamy/lub nie, w czasie fotografowania korzystamy z trybu oszczędzania energii i uśpienia.

Łatwiej mają ci, którzy tak jak ja, posiadają jeden obiektyw.