Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: [E-510] Wyłączać aparat na 'off' czy nie ?

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Mnie tylko dziwi wylaczanie przy zmianie karty...
    moze tu jest inaczej ale w kompaktach nigdy nie wylaczalem i nic sie nie dzialo...
    Wiesz ... w niektórych telefonach komórkowych też można zmieniać karty pamięci be wyjmowania baterii ... niby można tak robić ale co jeśli spowoduje to utrate danych ? Lepiej dmuchać na zimne ...
    Swoją drogą mimo że mam czytnik kart w kompie to karty nie wyjmuje z aparatu ... zgrywam zdjęcia kablem - dłużej ale zbyt częste wyjmowanie karty nie wróży nic dobrego ...

I żeby nie było totalnego OT dodam że wcześniej wyłączałem aparat po zrobieniu kilku zdjęć mimo to że za 3 minuty fociłem znowu ...
    Będac w Chorwacji zauważyłem że "profesjonaliści" po cyknięciu zdjęcia nie wyłączają swoich luster ... też obrałem taką technike ...
    Zbyt częste wł/wył aparatu nie jest moim zdaniem zdrowe dla elektroniki ...
    No bo po co w takim razie w trybie serwisowym byłby licznik użycia SSWF ??

Awatar panco
    Mieszka w
    lubuskie Świebodzin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ciekawostka,
    nosząc aparat zawieszony na prawym ramieniu zauwazylem że ma on tendencje do samoczynnego dostępu (poprzez obijanie sie o biodro) i zmianę funkcji "strzalek" AF, ISO itp

zaraz powiecie, że robie błąd bo nie zawieszam go na szyi (?) a to dlatego że zjarałem się na karku i pasek mie drażni

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja tam na wszelki wypadek wylaczam przy wymianie kart, tak samo zawsze klikam na ikonke 'bezpieczne usuwanie sprzetu' gdy koncze zgrywanie zdjec po kabelku. A sam aparat zawsze wylaczam gdy zmieniam obiektywy, albo wiem ze przez najblizsze parenascie minut nic nie klikne.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cześć

Wyłączałem mój poprzedni kompakt C7070 - już był w naprawie tak więc teraz nie ruszam ON/OFF i nie stanowi to problemu, jeżeli np. wożę się samochodem a aparacik leży sobie na siedzeniu - oczywiście jadę wolno dla jego bezpieczeństwa
    Przy zmianie obiektywu - wiadomo

Przy zmianie karty - jeżeli chcesz zaryzykować utratę jej zawartości - Twoja sprawa Przechodziłem te tematy przy pendrive w samochodzie - w czasie sczytywania/ zapisywania danych - zanik napięcia - dane uszkodzone

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wyłączanie podczas sesji po kazdej fotce - bez sensu. Ale jeśli dłużej niz te kilkanaście minut to chyba warto cyknąć off.
    Przy wymianie szkieł, karty, zakładaniu lampy - sorry ale to bez komentarza. Możde i 100 razy nic się nie stanie, ale tak się nie robi.

| OlyJedi Awatar krzychru
    Mieszka w
    Szubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja nieraz nie wyłanczam aparatu wcale. Noszę go w plecaczku i często zdarza mi sie go nie wyłączyć co nie zauważyłem by strasznie wpłynęło na zużycie baterii nawet gdy był włączony przez całąnoc i pół kolejnego dnia.

Co do wyłaczania przy zmianie obiektywów i wyciągania kart pamieci to koniecznie nalezy wyłączyć sprzęt. Wyciąganie karty podczas pracy to dla elektroniki jak wyrwanie serca człowiekowi.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Proszę, wyłączajcie lub włączajcie sprzet To tego służy włącznik, a nie włancznik

A tak w temacie - hmm, w Olkach wyswietla sie komunikat 'card cover open' - czy on nie ogranicza jakos hmm nie wiem, napiecia/etc, tego, co przyczynia sie do np. utraty danych? Przy otwartej klapce nie da sie zrobic zdjecia, wiec moze to jest wlasnie jakies zabezpieczenie?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Możliwe, ale po co kusić. Zgadzam się z opinią, że przy manewrach z obiektywem, lampą i kartami sprzęt należy bezwzględnie wylączać. (mimo, że wiele osób tej zasady nie przestrzega i nic się nie stało - do czasu)
    W innych wypadkach - jak wola - mi też zdarza się nie wyłączyć i kiedy zaśnie - to prawie jak off dla baterii.
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No to będę musiał się odzwyczaić
    Nie ma nic gorszego jak odzwyczajanie sie od normalnych codziennych czynnosci.Nawet nie probuj.Ja raz chcialem sie odzwyczaic o oddawania moczu.Dwa dni wytrzymalem.Nawet nie wiesz jaka to ulga byla jak po dwoch dniach wrocilem do tej czynnosci.Tego nie da sie opisac.

Tez nie wylaczam(przyzwyczajenie),kupilem druga puszke i tam mam drugi obiektyw.Raz wydasz pare groszy i masz problem z glowy.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 6.08.08 o 21:36

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Ty to potrafisz dać przykład
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300