próbowałem pstrykać księżyc
jak długo naświetlam, to jest biała plama, jak krótko to nic nie widać...
kombinowałem z dużą i małą dziurą, z różnym ISO i nic...
da się to jakos zrobić?
dooomin
próbowałem pstrykać księżyc
jak długo naświetlam, to jest biała plama, jak krótko to nic nie widać...
kombinowałem z dużą i małą dziurą, z różnym ISO i nic...
da się to jakos zrobić?
dooomin
"hans und helmut trinken vermut"
Ja nie napisze nic innego niz kolega wyzej, ale wrzucam tu zdjecie zrobione ta metoda:
duch olympusa nadal jest ze mną
Dzięki, bętę polował teraz aż szanowny księżyc ryja pokaże.
A zdjęcia git, podobają mi się. O takie właśni mi chodzi
dooomin
WITAM KOLEGÓW ,MAM TYLKO PYTANKO,USTAWIENIE NA SPOT A JAK Z INNYMI USTAWIENIAMI I W JAKIM TRYBIE ROBILISCUIE TE ZDJECIA?MISIE TEZ PODOBAJA,ALE JAK SAM KOMBINOWALEM TO NIE WYCHODZA TAKIE LADNE.MOZE COS WIECEJ O USTAWIENIACH....BARDZO PROSZE.![]()
Iiii....... Ostatnio też próbowałam robic foty księzyca, ale c-4000 ma jednak tego zooma małego trochę ://
Tez robiłam ze spotem, ale własnie - a jakie inne ustawienia - czas? pzrysłona? Bo ja robiłam wg tego, co napisali w Szkole fotografowanie National Geographic, czyli przysłona 8 i czas 1/250, ale księżyc wyszedł mi za ciemny no i mały nieco (może te parametry tyczą się wyłacznie aparatów analogowych?). I jeszcze jedno - pomiar odległości stosujecie automatyczny? Ja musiałam pzrejśc na manual (czyli ustawić ostrośc na nieskończoność), bo aparat sam jakoś nie mógł złapac ostrości....
C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw =)
Wiedźmie foty na PLFOTO
Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy
w cyfrakach f8 to troche duzo. Wiekszasc syfrakow najlepsza ostrosz z glebia uzyskuja przy f5.6 (przy f8 jest juz bardzo maly otwor i zachdzi zjawisko bodajze dyfrakcji swiatla i w efekcie fotki moga wysjc nieostre). do tego nalezy dobrac odpowiedni czas naswietlania. Oczywiscie ManualFocus na nieskonczonosc.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
Wczoraj wieczorem capnąłem go w końcu, nawet nie wyszło najgorzej.
spot, punktowy pomiar, dziura: 3.7, czas 1/200
dooomin
no widzisz, da sie, byloby jednak milo gdybys zmniejszyl foto zeby szerokosc nie przekraczala 640 pix.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
upss, nie czytałem zasad
już urżnałem do 640
dooomin