Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Fotografowanie w Kościele

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Lepiej pogadaj z tym księdzem , dopytaj sie jak wygłada u niego ceremonia , na co ci pozwoli ,oni są dziwni .Zrób wcześniej w tym koście foty testowe .Mnie sie zapytał czemu nie ma tego fotografa co zwykle tylko ja i czy mam pozwolenie . Zapalenie świecy i namaszczenie przy ołtarzu , polanie wodą 15m dalej nad kamenną chrzcielnicą

iso 400 max mam e 510 żadko używałem 800 , AWB lubi sie pomylić zapis tylko raw , weż 14 -54 i 50 -200 lufa sie przyda , lampa + dyfuzorek .

tu zapytam lepiej 70 stopni czy walić w sufit ?

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diveata Zobacz posta
    A co do chrzcin... (nigdy wcześniej nie byłam na chrzcinach - oprócz swoich :P) Ceremonia ma wyglądać tak, że najpierw jest msza, a dopiero po mszy będą chrzciny (nie wiem ilu dzieciaków). Więc wydaje mi się, że jeśli to będzie po mszy to chyba nie powinni robić problemów? No ale może faktycznie przejdę się przed mszą i wszystko dogadam.

A jeszcze a propos ISO. Jak robiłam zdjęcia wieczorami to nawet przy iso 1000 wychodziły dość ostre. Myślałam, że to własnie główna zaleta E3, że można podciągnąć ISO dość mocno. A wy mówicie, żeby nie przekraczać 400 :P
    Chrzest nie jest po mszy tylko jest jakby wpleciony w mszę. Pod koniec mszy odbywa się cały rytułał, a i jeszcze nie zapomnij na początku mszy jest przywitanie i wstępne potakiwania. Potem przez mszę można męczyć dziecko, rodziców i chrzestnych.
    Co do ISO kwestia gustu i co komu przeszkadza. Z e-3 robiłem tylko jedne chrzciny.
    Co do ustawienia lampy ja mając metza 58 - palink do góry z karteczką i mały palnik do przodu. Czasem można było duży palnik inaczej ustawić.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    Co do ustawienia lampy ja mając metza 58 - palink do góry z karteczką i mały palnik do przodu. Czasem można było duży palnik inaczej ustawić.
    No Metz 58 daje ten luksus dwóch palników
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeżeli możesz to wybierz się wcześniej do kościoła i sprawdź jakie wyjdą Ci parametry ekspozycji. Jeżeli nie jest bardzo ciemny, to swobodnie da radę bez lampy, zwłaszcza że masz 25mm 1,4. Chyba, że dość ciemno i zdecydujesz się użyć zooma, to wtedy lampkę należałoby odpalić.
    Nie wiem jak u Ciebie z pewnym chwytem, tzn. czy drżą Ci rączki czy nie. Skoro to Twój pierwszy raz to istnieje spore prawdopodobieństwo, że będziesz denerwować się, czyli będziesz musiała użyć krótszych czasów.
    Proponuję użyć 25 1,4, aparat ustaw w tryb M czas 1/50 lub krócej, przysłona 1,4-2 i zobacz jakie Ci wyjdzie iso, przy prawidłowym naświetleniu sceny. Ewentualnie jeśli nie chcesz bez lampy na M, to ustaw priorytet czasu. Jeżeli satysfakcjonujące dla Ciebie, to możesz tak zostawić i skupić się tylko na kadrach. Ewentualnie jak będziesz mieć rezerwę, skrócić czas lub obniżyć iso. Jeżeli nie da rady bez lampy lub 25 będzie za szeroko lub chcesz koniecznie z lampą to tryb m, tylko światło zastane ustawić tak, by na drabince niedoświetlenie nie było większe niż 2EV. Masz bardzo jasny obiektyw więc nie powinno być problemu. Pierwszy plan dopalisz lampką i będzie ok. Możesz też użyć zooma i będzie ok, ale wtedy raczej bez lampy nie obejdzie się.

1. Czas ustaw tak, by nie poruszyć.
    2. Zostaw sobie pewien zapas iso na wypadek, gdybyś musiała wyciągać zdjęcie (niedoświetlenie).
    3. Na początku zrób kilka zdjęć testowych, sprawdź przepalenia i histogram.
    4. Jeżeli boisz się bez lampy, to użyj jej. Nawet z obiektywem f1,4. Delikatnie dopalając zamrozisz ruch. Jeżeli będziesz pracować praktycznie na zastanym to lampa może być na wprost. Zaświeci leciutko i błysku prawie nie będzie widać. Cieni też.
    5. Nie denerwuj się. Zdjęcia umiesz robić i będzie dobrze.
    6. Chrzest trwa bardzo krótko, więc trzeba szybko działać i podczas ceremonii na zmianę obiektywów nie będzie dużo czasu. Plany ogólne to raczej użyj zooma (szeroko).
    7. Chyba za bardzo chaotycznie nie napisałem?
    8. Wszystko to pisane przez dużego amatora

P.s. Jeśli będzie kilku chrztów w tym kościele, to może być wielu wujków, cioci z aparatami i wtedy może być problem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

kościół

Moim zdaniem iso najwyżej 800( potem już ziarno wychodzi).focić można bez lampy, jeżeli kościół ma okna wysoko w górze, przez które wpada sporo dziennego światła. Można zastosować niezbyt dużą przysłonę; nie będzie czasu na zmianę obiektywów, więc odpuściłabym sobie raczej.
    A księdzu Powiedz, że rozmawiałaś z Panem Bogiem i Ci pozwolił
    Ostatnio edytowane przez ulencja ; 21.03.09 o 11:26
    Ulencja

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ulencja Zobacz posta
    A księdzu Powiedz, że rozmawiałaś z Panem Bogiem i Ci pozwolił
    Hahahahah! Jak narazie, ta rada podoba mi sie najbardziej, ze wszystkich!
    Dive now - Work later
    Blondynka z aparatem: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15793
    Podróże małe i duże: http://www.globtroteria.pl