Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Fotografowanie w Kościele

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Fotografowanie w Kościele

Pytałem o to w wątku weselnym, ale tamten wątek przeszedł na "inny temat", więc pozwoliłem sobie założyć nowy i zapytać:

- chcę zrobić trochę zdjęć na chrzcie u dziecka brata, oczywiście amatorsko... dysponuję E-520 + double kit, niestety nie mam żadnej zewnętrznej lampy.

Możecie doradzić na co zwrócić uwagę przy fotografowaniu w kościele? ISO? Kościół jest dosyć ciemny... ISO 800? czy za duże szumy wyjdą? Jak najlepiej zrobić balans bieli w takich warunkach? (oczywiście focić w RAWach też, ale chciałbym żeby JPGi były jak najlepsze). I jeszcze jedno czy używać wbudowanej lampy w e-520? Jeśli tak to na jakim błysku, i może zrobić jakiś amatorski dyfuzor?

A może zaopatrzyć się w coś takiego?
    http://allegro.pl/item405854534_dyfu...e420_e410.html

Ciekawy jestem czy dyfuzor na wbudowanej lampie coś pomoże...

Z góry dzięki za pomoc
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Idź do Kościoła i sam wszystko przetestuj.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar VonGregorius
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Grizz dobrze gada z samodzielnymi próbami w kościele. Dyfuzor fajna rzecz. Pamiętaj o jednym - zmniejsza ilość światła docierającego do obiektu więc będziesz musiał zastosować nożne zoomowanie
    pozdrawiam
    vG
    Jak zrobię najlepsze zdjęcie w swoim życiu to zmienię hobby. (-M)
    www.grzegorzkorab.pl

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez prestigemedia Zobacz posta
    Możecie doradzić na co zwrócić uwagę przy fotografowaniu w kościele? ISO? Kościół jest dosyć ciemny... ISO 800? czy za duże szumy wyjdą? Jak najlepiej zrobić balans bieli w takich warunkach? (oczywiście focić w RAWach też, ale chciałbym żeby JPGi były jak najlepsze). I jeszcze jedno czy używać wbudowanej lampy w e-520? Jeśli tak to na jakim błysku, i może zrobić jakiś amatorski dyfuzor?
    ISO takie, zeby nie poruszyc, bo latwiej odszumiac potem, z poruszonym obiektem nic sie nie zrobi. A jakie konkretnie wartosci to nikt Ci nie powie, to zalezy...

WB - recznie I uwazaj, bo jak uzywasz lampy blyskowej to ona daje innego koloru swiatlo niz jest zastane...

Dyfuzor pewnie pomoze, ale j/w, zmniejszy zasieg lampy, do tego fill flash i kompensacja flasha odpowiednia i mozna powalczyc z bliska.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki za porady.
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Dyfuzor pewnie pomoze, ale j/w, zmniejszy zasieg lampy, do tego fill flash i kompensacja flasha odpowiednia i mozna powalczyc z bliska.
    Możesz jaśniej wytłumaczyć....?
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dyfuzor rozproszy swiatlo, czyli bedzie ono 'ladniejsze', ale jako, ze pojdzie na boki, zapewne skroci sie zakres, jaki oswietli.

Jak robie zdjecia z lampa wbudowana, to prawie zawsze na fill flash / blysk dopelniajacy / wypelniajacy / jakkolwiek to nazwali, blysk nie jest jedynym zrodlem swiatla, tylko doswietla lekko - imho duzo pomaga, mozna miec troche dluzsze czasy niz normalnie, a nie widac go az tak.

No i kompensacja, ja mam zazwyczaj na -, i jest dobrze, ale to zalezy, co sie fotografuje - trza eksprymentowac
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    ciemny kościół to jak najwyższe dopuszczalne ISO i dopał pierwszego planu flashem...korekcja to już zależy od ogniskowej, odległości od pierwszego planu itd.
    Im bliżej obiektu tym mniej światła potrzeba, im szerszy plan tym bardziej go potrzeba

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Dyfuzor rozproszy swiatlo, czyli bedzie ono 'ladniejsze', ale jako, ze pojdzie na boki, zapewne skroci sie zakres, jaki oswietli.

Jak robie zdjecia z lampa wbudowana, to prawie zawsze na fill flash / blysk dopelniajacy / wypelniajacy / jakkolwiek to nazwali, blysk nie jest jedynym zrodlem swiatla, tylko doswietla lekko - imho duzo pomaga, mozna miec troche dluzsze czasy niz normalnie, a nie widac go az tak.

No i kompensacja, ja mam zazwyczaj na -, i jest dobrze, ale to zalezy, co sie fotografuje - trza eksprymentowac
    Na pewno się skróci.
    Ale do doświetlania twarzy z bliska jak znalazł.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za wszystkie rady, w takim razie kupię ten dyfuzor, póki jeszcze nie mam zewnętrznej lampki...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Przepraszam za dosadność, ale nie wiecie chyba co piszecie... ten dyfuzor nadaje się do rozpraszania światła w bliskich portretach - ale nie do kościoła!!! Przecież ze światła z lampy wbudowanej (jaka jest zazwyczaj jej LP - około 10?), po przejściu przez dyfuzor nie zostanie nic na fotografowanie kościelne. Być może dasz radę zrobić zdjęcie będąc naprawdę blisko, ale generalnie przydatność tego wynalazku w kościele będzie znikoma...