Oby nie. Z drugiej strony mogłaby to być odpowiedź na wolne ustawianie ostrości metodą detekcji kontrastu. Ale nie wyobrażam sobie zoomowania przyciskami skoro nawet niektóre hybrydy mają pierścień do tego. A może będzie to pierścień do zoomowania ale na niemechanicznej zasadzie - tak jak pierścień ostrości w większości Zuiko 4/3. Wówczas ten pierścień mógłby służyć zarówno do zoomowania jak i ostrzenia - np. po wciśnięciu dodatkowego przycisku. Tak sobie gdybam - oczywiście chciałbym żeby to był klasyczny pierścień do zooma... Brak pierścienia ostrości jest do przeżycia...
Witam Forum.
Z wielkim zaciekawieniem przyglądam się tym wszystkim debatą na temat nowego standardu Olympus/Panasonic i postanowiłem wrzucić swoje trzy grosze.
Na wstępie powiem że nie jestem żadnym fanatykiem systemowym i przy wyborze sprzętu decyduje zawsze stosunek oferowanych możliwości do ceny, oraz argumenty doświadczonych użytkowników poparte faktami.
Mam Pentaxa K100D i aparat do zadań specjalnych Canon A650IS, tak więc widać że przy wyborze decyduje przede wszystkim funkcjonalność. Olympusowi przyglądam się od dawna gdyż potrzebuję sprzętu o małych gabarytach i oferującego jakość lustrzanki, i rozsądnej cenowo. Patrząc trzeźwo na ostanie ruchy Olympusa/Panasonica jakoś entuzjazm mi minął
, ta firma jest dziwna i podejmuje ekstremalne decyzje:
parę faktów:
1)zabicie systemu OM i odcięcie się od niego w dobie cyfrowej
2)debiut na rynku luster drogim body i systemem z góry zamkniętym na rozwój
3)ceny, miało być tanio i lekko, pamiętacie ceny z debiutu E1 albo hiper przełomowe body E330, ceny szkieł top pro
Dlaczego teraz olek jest tak atrakcyjny cenowo bo czymś trzeba klienta przyciągnąć skoro inne płaszczyzny kuleją, zresztą to jest też iluzoryczne bo:
E420 to koszt w kicie 1350zł a 1000D 1700zł
E520 to koszt w kicie 1930zł a 450D 1880zł
Rozsądek mi mówi jedno ta nowa hipersuper medialna przełomowa technologia będzie drogaznów z ograniczeniami małej matrycy i z takimi tam. Konkurencje czeka i znów na bazie tych doświadczeń wypuści coś bardziej kompatybilnego wstecz, z większą mniej szumiąca matrycą i dającą większą "artystą" kontrole nad głębią ostrości itd. W kinie te czyniki też odgrywają dużą rolę
. I co za kolejne 6 lat znów nowy system
. Mam nadzieje że się mylę choć z drugiej strony totalnie mi zwisa jakie mam logo na body, do sekt zwykłem nie należeć, zaś rachunki reguluje sam
.
Pozdrawiam.
Bartko.
No tak zamknięcie OM, to mega ekstremalna decyzja.... buhahahahahahah
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Trochę mnie widać trochę mnie nie widać, teraz widać, teraz nie widać....
To po co w ogóle zaczynałeś. Olek jest i będzie bo to system konkurencyjny założeniami i cena do FF i zawsze znajdzie zwolenników mam Canona i olka i zawsze będę to twierdził olek nie ma sie czego wstydzić a podsumowując statystycznie udane zdjęcia technicznie (nie mowie o wartości zdjęcia) to olek jest liderem !!!
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com