Kolejny link: http://www.olympus-global.com/en/new...ourthirdse.cfm
Ja to widzę tak
Weź swojego Canona do Pracy a z Olympusem idź na wycieczkę z rodziną
Wiecie ile tutaj jest potencjalnego rynku
Znaczenie ma tylko dla szerokich szkiełek. Teoretycznie musisz mieć obiektyw w takiej odległości od matrycy ile wynosi jego ogniskowa. Dla szkieł o ogniskowej dłuższej nie ma problemu, ale szerokiego szkła w lustrzance nie da się przysunąć bliżej bo pomiędzy matrycą i szkłem siedzi lustro - dlatego taka konstrukcja musi mieć moduł retrofocusa który sztucznie powiększy odległość między szkłem i matrycą. To jest problem wszystkich lustrzanek. Taki moduł komplikuje konstrukcje obiektywu i podnosi jego cenę, oraz zwiększa rozmiary.
Szkło micro 4/3 - szczególnie szerokie bo tele raczej nie będą się specjalnie różnić - może być dużo bliżej matrycy, wręcz prawie jej dotykać - dzięki temu (i braku retrofocusa) może być mniejsze, lżejsze i co najważniejsze lepsze optycznie niż klasyczne lustrzankowe, a przy tym tańśze![]()
A może Olek wyklepie dalmierza z matrycą BW? Co? Pomarzyć nie wolno?
Jak dla mnie świetny pomysł. Coś takiego było od dawna potrzebne. Jak pojawi się coś wielkości E-400 lub nawet mniejsze, z przyzwoicie szybkim AF, EVF jak z Minolty A2 i stabilizacją to kupuję
A swoją drogą ciekawe (przez analogię, tylko w drugą stronę) czy Olympus nie zaprezentuje nam niedługo lustra FF w którym optyka 4/3 działa tak jak DX w D3/D700?
Oj!
Proszę tylko nie kolejna dyskusja o FF. Bedę kasował posty.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
no własnie, strzelić do tego maleństwa takie 12-60 f2.... i baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajka
I jeszcze, zeby uszczelnianie byłoI wtedy mamy duże masywne szybkie e-5 do wypraw fotograficznych i uniwersalne m4/3 na codzień.
Ale na szczegóły jeszcze poczekamy do Photokiny.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.