Strona 6 z 66 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 659

Wątek: Nowy System Olympusa - micro 4/3

piotrek204
    Gość
    Ciekawy pomysl, brak lustra to tanie body.
    Jedno body BW, drugie 20mpix na landszaftow, trzecie 3mpix z dobrym ISO.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Unikam zazwyczaj dywagancji marketingowo-"o-niczym", ale zastanawia mnie - dla kogo jest ten system, (kto kupi taki aparat ?):
    - dla tych, któzy kupują pierwszą cyfrówkę aby robić zdjęcia na wakacjach - nie - pewnie będzie droższy niż "małpy", wymienna optyka to dodatkowe gabaryty... nie dla nich
    - dla tych, którzy już mają pierwszą cyfrówkę, a odkryli, ze chcą czegoś lepszego - nie - bo co lepszego dostaną? Obraz tylko nieco lepszy, AF gorszy niż w lustrze... nie, oni wybiorą lustrzankę, ze wszelkimi jej dobrodziejstwami - jeśli zależy im na gabarytach, prędzej kupią małą lustrzankę niż toto
    - dla lustrzanych - po co?

No to dla kogo? Pomijam pojedynczych pasjonatów - na nich sie nie zarobi...

Zgadzam się z dzemikiem - weźta się lepiej chłopaki za 4/3, gdzie jest ultrajasna 50-ka, co?

| OlyJedi Awatar eastender
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Gdyby to miały byc dalmierze, to byłoby cacy. ale nic na to nie wskazuje. Ja się boję, że olympus się zamotał w swoich koncepcjach miniaturyzacji i wykalkulował, że trzeba zmniejszyć najmniejszy system świata. Szkieł 4/3 brakuje, bieda w spałkach niepospolita, mityczne f1.4 tylko od Leica. teraz trzeba będzie rozwijać 2 szklarnie... Może olek jest zbyt innowacyjny

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Unikam zazwyczaj dywagancji marketingowo-"o-niczym", ale zastanawia mnie - dla kogo jest ten system, (kto kupi taki aparat ?):
    - dla tych, któzy kupują pierwszą cyfrówkę aby robić zdjęcia na wakacjach - nie - pewnie będzie droższy niż "małpy", wymienna optyka to dodatkowe gabaryty... nie dla nich
    - dla tych, którzy już mają pierwszą cyfrówkę, a odkryli, ze chcą czegoś lepszego - nie - bo co lepszego dostaną? Obraz tylko nieco lepszy, AF gorszy niż w lustrze... nie, oni wybiorą lustrzankę, ze wszelkimi jej dobrodziejstwami - jeśli zależy im na gabarytach, prędzej kupią małą lustrzankę niż toto
    - dla lustrzanych - po co?
    1. no własnie dla nich, dla tych dla których lusttra sa za duże...
    2. nie lepszego, ale uzupełniajacego
    3. lepsze to to niz małą lustrzanka, bo mniejsze
    4. jw.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    Panowie tego nikt się nie spodziewał

http://www.dpreview.com/news/0808/08...fourthirds.asp

Witam !

Olek wypuszcza nowy system... o tej samej wielkości matrycy.. ale z inną komunikacją, bez lustra

Obiektywy 4/3 działają z AF ale przez przejściówkę.
    No tak... ale co z wizjerem ? Ja na LCD nie lubie kadrowac bo
    kiepsko na tym w dzien jest widac.

Elektroniczne wizjery jakos mnie nigdy nie przekonywaly.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    EVF mogą być kapitalne kwestia ich rozdielczości. Już killka lat temu w minolcie A2, był bardzo zacny wizjerek.

I kurcza, co jak co ale historiogram na zywo.... miód
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    2,5h i tylko 50 postów... oj kiepsko. Starzejecie się
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 5.08.08 o 10:05 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pozwole sobie nie zgodzic sie z Mariushem. Cena jest zagadką i wyłączając marketing - może nie byc źle. 410 z kitem kosztuje grosze. Wyrzucenie lustra i mniejsze/mniej skomplikowane szkła - może byc cena na poziomie średnio zaawansowanych małpek.
    Ja chciałbym takie "coś" ze wzgledu na gabaryty. Nie zawsze mogę targać 510 ze sobą - właśnie rozglądam się za sensownym kompaktem - ale zawsze cos m i nie lezy. Może takie m4/3 załatwi sprawę. Mam nadzieję. Moe jakies fajne jasne stałki do tego będą?

Mieszka w
    Cleethorpes
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Ja na LCD nie lubie kadrowac bo
    kiepsko na tym w dzien jest widac.
    Popieram.
    Kadrowanie na LCD [1030sw] w wakacyjnym słońcu było jak za karę, zdjęcia robiło się praktycznie na czuja, wolę mieć optyczny wizjer.
    Sama idea dość ciekawa, ale mam nadzieję, że inni nie pójdą tym torem, że ASP-C zostanie z lustrem.

A ceny faktycznie mogły by pospadać do 500zł.
    mju 1030sw | D80

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do tych co nie lubią EVF (również nie przepadam) - przecież skoro Oly jest taki innowacyjny, to tak na prawdę wystarczy jeden sprytny przełączniczek, by mieć wizjer optyczny z paralaksą, a jak ktoś potrzebuje to EVF ze 100% kryciem kadru i to w tym samym oknienku. Ot malutkie lustereczko przełączające tor optyczny na EVF, albo odpowiednie przekręcanie pryzmatu, który również w dalmierzowcach może występować (chyba... ).
    I wówczas mamy coś dobrego, dla każdego - jak trzeba 100% krycia to EVF, jak trzeba widoku bez opóźnień to OVF (a ja wierzę w Olego ).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria
    dla kogo ? - dla mnie super idea. Jak bedzie to kupię to maleństwo żonie.
    Jacek