tu bylem![]()
tu bylem![]()
Tylko żeby nie zaprzestali wypuszczać szkieł do juz istniejacego systemu![]()
zapraszam do siebie http://czmielek.wix.com/chmielewski
było sobie życie
stałki, stałki, niech robią do tego stałki
Ciekawe na ile stron rozwinie się ten wątek i kiedy popłynie w stronę FF![]()
Kompakt z wymiennymi obiektywami widziałem chyba na któejś Photokinie - Pentax zaprezentował taki prototyp. Wówczas też na naszym forum twierdzono, że to świetny pomysł. Myślę, że podobnie jest z micro4/3. Wizjer optyczny jednakże to moim zdaniem podstawa. Może być zrobiony chociażby jako dodatkowy tunel (jak np. w Canonie serii G), ale ważne, by był - nawet z paralaksą.
Przez chwilę zastanawiałem się, czy to nie oznacza końca luster w systemie 4/3. W końcu akcesoria będą pasować do nowego systemu. Gdyby jednak tak miało być, to nie sądzę, by pojawiło się "micro" przy nazwie systemu.
A sama idea jest wielce zacna - w końcu będą kompakty z większą matrycą (być może też spowoduje to migrację matryc APS-C do kompaktów w pozostałych systemach). Jak dla mnie dwa takie aparaty z podpiętymi stałkami - jeden z "35" drugi z "85" - to ideał pracy.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Bardzo fajny pomysł. Duza matryca w małym aparacie - to jest to. Małe wymienne obiektywy - szczególnie stałki i możliwość podpięcia dotychczasowych szkiełek. Jak dla mnie super. Czasem nie mam jak zabrać lustra, a tutaj kompaktowe wymiary. Jakieś 35mm wielkości obecnego naleśnika - to prawie w kieszeń wejdzie i to bez pomniejszania przyjemności fotografowania.
Ostatnio edytowane przez Adrian ; 5.08.08 o 09:45
Pozdrawiam
E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
Nikon d7000, 18-105, 50/1,8
Pomysl rewelacyjny
Dokładnie, nalesniczka się przypnie. Przydalaby się jeszcze jakaś szersza stałka.
Nie kracz
Pomysł jest kapitalny i będzie maił zwolenników.
Sam kupię takie cudo
To prawda, da się.
I żeby jeszcze dalmierz...![]()