Strona 41 z 66 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 659

Wątek: Nowy System Olympusa - micro 4/3

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Gdyż te portretówki od np canona za 300 zł ze światłem 1.8 nie rysują pewnie tak ostro jak zuiko w tej samej dziurze, to jednak można skutecznie to w sofcie poprawić- nie mów że nie. A co do problemów to ja jako użytkownik zauważyłem parę mankamentów które mnie drażnią.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Chętnie bym kupił cyfrowe FF, ale to za droga dla mnie zabawa.
    Wkrótce będzie znacznie, znacznie taniej. Powód? Konkurencja i masowa produkcja.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    A jaka jest jego strategia?
    Polega na wypełnianiu nisz na styku masowego rynku kompaktów i lustrzanek. W wyższych segmentach rynku praktycznie Olympus nie istnieje.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 12.08.08 o 15:22 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Fakt. Strategia Olka jest nieprzewidywalna.

Canoniarze wiedzą że systematycznie będą wychodzić następcy 450D, 40D, 5D, smarków. Następca 5D będzie, z taką albo inną specyfikacją, ale będzie na 100% w możliwym do przewidzenia czasie (specyfikację też można w pewnych granicach przewidzieć).
    Może jakieś ruchy nastąpią w ofercie gdy Canon bedzie schodził z FF do niższych modeli, ale ogólnie są przewidywalni. Odnowią stare szkiełka (niektóre mają i po 10 lat), może poprawią szeroki kąt. Nowe wersje lamp. Ogólnie, można planować zakupy na lata.

Nikoniarze podobnie, mają modele we wszystkich grupach cenowych i pojawiają się systematycznie następcy. Ostatnio Nikon zaskoczył szybkim wejściem z FF w model poniżej D3, ale to prędzej czy później (odkąd pojawił się D3 z FF) było do przewidzenia.

Sony też stara się być przewidywalne. Weszli w najniższy segment, wypuścili semi-pro, zapowiedzieli FF i prędzej czy później go wypuszczą. Powoli starają się wypełnić wszystkie półki.

U Olka nic nie wiadomo. E3 miał być albo miało go nie być. Projekt trwał, trwał i nie wiadomo było czy będzie zarzucony. Pojawił się, ale nieco spóźniony i wszystkich obietnic nie spełnił. Czy będzie następca? Nie wiadomo nic.

CZy będie coś powyżej albo poniżej E3 (nad serią E-5xx) - nie wiadomo.

Roadmap już całkiem zapomniano, już nawet nie chodzi o planowane daty wprowadzenia, ale w ogóle o to co zamierza Olek wprowadzić.

Sam E-400 był mocnym zaskoczeniem, bo ludzie spodziewali się czego innego.
    Czy będzie jakaś kontynuacja linii E-3xx? Chyba nie, ale Olek nic nie powiedział.

Rozumiem że szybsze niż przewidywał wejście konkurencji w FF budzi zakłopotanie.
    Tym bardziej potrzebne są jakieś informacji, bo ludzie przechodzą do konkurencji po części właśnie z braku możliwości planowania (kupić PRO albo TOP PRO? a czy nada się toto do czegoś za kilka lat?).

Teraz wyskakuje ni z tego ni z owego z micro4/3. Teoretycznie rozsądne posunięcie, ucieczka do przodu. Ale znów zaskoczenie. Pakować się w system Olka to trochę jakby żyć w Polce pod rzadami Kaczyńskich - nie wiadomo co się jutro wydarzy.

A na dodatek partnerzy 4/3 (są jeszcze tacy?), tj. chyba już tylko Panas, też pary z gęby na temat swoich planów, modeli nie puszczają.
    Coś tam przebąknęli o micro4/3, ale co z tego się urodzi? PDF? Wydmuszka? A może coś co działa? Teoretycznie słuszny krok - kiepsko na razie wykorzystują zalety systemu? Gdzie dobre, długie tele dla ludu? Nie mówię o kopii Sigmy, ale o Zuiko dla przyrodników-amatorów bez wypchanego przesadnie portfela? Jak już kopiował Sigmę to mógł skopiować 100-300 f/4. Gdzie super jasne obiektywy (Olek powinien mieć najjaśniejsze ze wszystkich innych producentów). Gdzie super małe zestawy? E-420 z 25 f/2.8 naprawdę wzbudził zainteresowanie i spotkał się z chyba największym zainteresowaniem recenzentów, ale to jeszcze mało.

Olek daje ciała swoim marketingiem, a na dodatek ciągnie się za nim historia porzuconych systemów... Jest innowacyjny, ale inni za szybko kopiują jego pomysły.
    OK. Jest m4/3 - proszę o więcej informacji. Co się pojawi? Jedno body? więcej? Jakie szkiełka? Kiedy? Może jakiś ładny roadmap dla micro? I równocześnie jak się będzie miało micro do "normalnego" 4/3 w najbliższych latach? Rozumiem że potem można nieco zmodyfikować plany, skręt 30 stopni powiedzmy (ale nie o 180 stopni). A może jakiaś informacja - ładny PDF prezentujący jak widzi przyszłość 4/3 obok FF. Bo FF, czy tego chcą administratorzy tego forum czy nie, będzie coraz popularniejsze. I Olek przecież o tym wie. Jaskółką było 5D, teraz mamy sporo lepszy i niedramatycznie droższy D700, następca 5D lada chwila (a może Canon zaskoczy i wypuści dwóch, w tym jeden na niższej półce?), wkrótce Sony będzie sie chciało gdzieś wcisnąć ze swoim FF i będzie musiało kusić ceną (bo C i N mocniej są ulokowani na rynku), a potem jeszcze niezbyt uznany w świecie lustrzanek Samsung tylko ceną będzie mógł zdobyć rynek.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    mikro dopiero rozstało ogłoszone, a ty byś chciał o tym wiedzieć wszystko. Narzekasz chyba dla samego narzekania. Roadmap szkieł jest do końca roku jeszcze rozpisany, może pojawi się nowy na przyszłe lata gdy ten się skończy.
    A że nie ma bardzo jasnych stałek (pomijając Sigmę i Leikę) - wszyscy o tym wiedzą, Olympus także, pewnie za jakiś czas się do tego odniesie.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 12.08.08 o 16:29

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Piotr_0602 - znasz takie powiedzenie "Jest ryzyko... Jest zabawa!"?

Z tą przewidywalnością innych firm chyba sporo upraszczasz - Nikon do niedawna twierdził, że nigdy nie wypuści FF bo nie ma takiej potrzeby...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Marketing to przede wszystkim działa na klientów, jak widać wyżej. Powiedzcie mi proszę, po co Wam Ci ciągli następcy? Odświeżanie modeli i ciągłe kupowanie nowego sprzętu? Wiesz, czego chcesz, to kupujesz to raz i masz spokój. Bo kupujesz sprzęt do robienia zdjęć, a nie do ciągłego wymieniania go na lepszy. No, chyba, że jednak do tego drugiego...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    A że nie ma bardzo jasnych stałek (pomijając Sigmę i Leikę) - wszyscy o tym wiedzą, Olympus także, pewnie za jakiś czas się do tego odniesie.
    Olympus odniósł się do tego już dawno. Priorytetem są zoomy.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez damnian Zobacz posta
    Gdyż te portretówki od np canona za 300 zł ze światłem 1.8 nie rysują pewnie tak ostro jak zuiko w tej samej dziurze...
    To nieprawda. Żaden zuiko w systemie 4/3 nie ma takiej "dziury"

dinx6
    Gość
    W dużym stopniu zgadzam się z tym, co napisał Piotr_0602

Nie wyobrażam sobie też, by Olek produkował do swojego Mikrusa jasne stałki, a 4/3 rozwijał tylko w kierunku zoomów. Jeśli tak się stanie to nie wiem jak dla Was, ale dla mnie będzie to argument do opuszczenia E-Systemu. Nie chce się nadymać, ale nie interesuje mnie niekompletny i co gorsza- nieperspektywiczny system, choćby nie wiem jak innowacyjny był. Wydaje mi się, że podobnie myśli wielu zniecierpliwionych opieszałością i nieprzewidywalnością firmy użytkowników Olka. Biorąc pod uwagę to, co dzieje się obecnie u innych, Olympus traci swoje argumenty. Miało być jasno i lekko. W jakim kierunku poszło? Najbliższa Photokina da odpowiedzi na wiele pytań. W tym te fundamentalne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Panie i panowie, nie przesadzajcie z tymi jasnymi stałkami. System mikro 4/3 dostanie zminiaturyzowane kity, może do tego jakieś małe szkło do makro i jakiś szeroki zoom, żeby kompakty z ogniskową 24 mm ekw. go nie prześcigały i na tym pewni się skończy. No, jakąś małą lampkę może do tego wypuszczą. Olek nie kwapił się jakoś z wypuszczeniem jasnych stałek w 4/3, a w mikro 4/3 miałby zaprezentować ich cały worek? Marzyciele z Was...