Strona 35 z 66 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 659

Wątek: Nowy System Olympusa - micro 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pointer0 Zobacz posta
    Gundi, ja nie pisze że Olympus zrezygnuje z systemu 4/3. Pisze o nieprzewidywalności i o nieskupianiu sie na rzeczach istotnych dla użytkowników, a rozwijaniu kolejnych "wodotrysków".
    Pozwalam sobie na takie słowa, bo wiem co myśli wielu "fotoprzyrodników amatorów" - weszłoby w system 4/3 z zamkniętymi oczyma gdyby wspomiana dostępność szkieł Olympusa i Sigmy w rozsądnych cenach. Dlaczego? NAwet teraz, ze starą matrycą, zestaw:
    E3+ Sigma 100-300/f4 + TC1,4
    ... to byłby zestaw marzeń...
    To jest naprawdę duuuuża działka i Olympus miałby co zgarnąć. Dlaczego tego nie czyni?? Dla mnie tajemnica niesamowita...

P.S. Pisanie, że przeciez dla przyrodnikó jest Zuiko 300/f2,8 przyjmę za żart...

P.S1 Elnor zuiko 70-300 nie załatwia sprawy - to megaamatorskie szkło, Brak przyzwoitej stałki 300 mm ze światłem f/4, która rozłozyłaby konkurencję na kolana jesli idzie o tą dziedzinę fotografii w wykonaiu amatorów. Amatorzy w innych systemach wybierają własnie stałki 300/f4 lub w przypadku Canona 400/5,6. Crop w Olympusie dałby takiemu obiektywowi "kopa" że hej... 70-300 jest niestety na poziomie Sigmy 70-300 to nie jest coś co wystarcza ambitnemu amatorowi, choć nie twierdzę, że nie można nim robic dobrych zdjęć - bo to znajduje odzwierciedlenie choćby w wielu galeriach na tym portalu. Prosze więc nie mieszać mnie za to z błotem. Odpowiedzcie sobie sami - no nie przydałaby sie większa gama obiektywów Sigmy i kilka fajnych stałek oraz niskoszumiąca matryca?
    No przydałaby się.... śmiem twierdzić, że bardziej niż aparat wielkości pudełka po papierosach... Ale jak pisałem, ja poczekam na rozwój wypadków choć się zmartwiłem tym faktem...

Owszem brak 300mm F4, ale jest za to ZD 50-200 które daje 400mm F3,5 - 300mm F4 na APS to ~450mm wystarczy ZD 50-200 wyposażyć w EC14 i po problemie

Canon 400mm F5,6 - to samo otrzymasz tylko taniej z Sigmą 150 F2.8 i EC20

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ależ się dyskusja rozbuchała.

Ogólnie, zamysł u4/3 bardzo mi się podoba. Gdyby było w atrakcyjnej cenie, pewnie bym się skusił - szukałem ostatnio czegoś małego, jakiegoś kompakta, no ale wiadomo jak z jakością obrazu. Dlatego takie u4/3 byłoby fajnym uzupełnieniem mojej e1. Bo wymiennia optyka, bo większa niż w kompaktach matryca, bo dobra jakość, bo wszędzie wezmę.
    Myślę, że u4/3 może zarówno odnieść potężny sukces i wziąć kawał rynku jak i ponieść sromotną porażkę - wszystko rozbije się o rozwiązania techniczne i marketing.
    Jak chodzi o grono nabywców - myślę, że może być spore - ostatnio pracuję sobie w weekendy jako promotor Kodaka w sieci MM - sprzedaję Kodakowskie kompakty. Widzę co ludzie kupują i czego szukają. Właściwie największą sprzedaż robią mi te zaawansowane modele w cenie około 1000zł. Ludzie szukają czegoś co da im dobrą jakość, ale nie będzie tak wielkie jak lustro. Myślę, że przy dobrej, agresywnej reklamie, u4/3 może opanować duży procent tego rynku.

Podobnie jak niektórzy mam pewne obawy.. Olympus jest w moim odczuciu trochę dziwnym producentem. I myślę, że spodziewać się można wszystkiego. Mam nadzieję, że Oly nie zwolni tempa z 4/3 - że będzie rozwijał ofertę body, a przede wszystkim znacznie rozwinie ofertę szkieł - bo ich brakuje.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Zgadnę, że na Photokinie to nie będzie nawet prototypu u4/3.
    Będzie za to co najmniej prototyp jakiegoś korpusu 4/3.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Też mi się tak wydaje. Informacje o mikro 4/3, jakie znamy, to zapewne dopiero efekt umów i porozumień między Olympusem i Panasonikiem. Wykorzystany oczywiście w celach marketingowych - "jeszcze nic nie mamy, ale będziemy mieć" Zanim inżynierowie stworzą nowy sprzęt, opracują technologie i wdrożą ją do produkcji, to trochę czasu minie. A Olympus przyzwyczaił nas do tego, że jak zapowiada jakiś nowy produkt, to nie znaczy, że już go ma i tylko czeka na odpowiedni moment, żeby wyjść z nim na rynek - to znaczy, że dopiero zaczyna planować produkcję.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Będzie za to co najmniej prototyp jakiegoś korpusu 4/3.

Pozdrawiam
    Twoje "zgadywanie" przyjmę raczej jako zapowiedź
    Ciekawe, jaki to będzie korpus, może kontynuacja linii E300/330?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Twoje "zgadywanie" przyjmę raczej jako zapowiedź
    Ciekawe, jaki to będzie korpus, może kontynuacja linii E300/330?
    Dobrze by było. I ciekawe co będzie miał w środku - jaką matrycę - może zupełnie coś nowego...?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie rozumiem jaki jest sens kontynuowania E-300/E-330?
    O co Wam dokładnie chodzi?
    Odchylany LCD w czymś tańszym niż E-3 czy pryzmat porro?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Chodzi o coś mniejszego od E-3, żeby nie była taka kobyła, a o podobnej funkcjonalności.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Nie rozumiem jaki jest sens kontynuowania E-300/E-330?
    O co Wam dokładnie chodzi?
    Odchylany LCD w czymś tańszym niż E-3 czy pryzmat porro?
    LCD - najlepiej we wszystkie strony, lampa wbudowana + zewnętrzna, LV z największymi możliwościami ze wszystkich luster w E-systemie, specyficzna budowa - b. wygodna do trzymania i noszenia w torbie no i to coś innego co odróżnia go od reszty... Uwielbiam moją E-330
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Chodzi o coś mniejszego od E-3, żeby nie była taka kobyła, a o podobnej funkcjonalności.

i dokładnie o to w tym wszystkim chodzi