Zamieszczone przez
pointer0
Gundi, ja nie pisze że Olympus zrezygnuje z systemu 4/3. Pisze o nieprzewidywalności i o nieskupianiu sie na rzeczach istotnych dla użytkowników, a rozwijaniu kolejnych "wodotrysków".
Pozwalam sobie na takie słowa, bo wiem co myśli wielu "fotoprzyrodników amatorów" - weszłoby w system 4/3 z zamkniętymi oczyma gdyby wspomiana dostępność szkieł Olympusa i Sigmy w rozsądnych cenach. Dlaczego? NAwet teraz, ze starą matrycą, zestaw:
E3+ Sigma 100-300/f4 + TC1,4
... to byłby zestaw marzeń...
To jest naprawdę duuuuża działka i Olympus miałby co zgarnąć. Dlaczego tego nie czyni?? Dla mnie tajemnica niesamowita...
P.S. Pisanie, że przeciez dla przyrodnikó jest Zuiko 300/f2,8 przyjmę za żart...
P.S1 Elnor zuiko 70-300 nie załatwia sprawy - to megaamatorskie szkło, Brak przyzwoitej stałki 300 mm ze światłem f/4, która rozłozyłaby konkurencję na kolana jesli idzie o tą dziedzinę fotografii w wykonaiu amatorów. Amatorzy w innych systemach wybierają własnie stałki 300/f4 lub w przypadku Canona 400/5,6. Crop w Olympusie dałby takiemu obiektywowi "kopa" że hej... 70-300 jest niestety na poziomie Sigmy 70-300 to nie jest coś co wystarcza ambitnemu amatorowi, choć nie twierdzę, że nie można nim robic dobrych zdjęć - bo to znajduje odzwierciedlenie choćby w wielu galeriach na tym portalu. Prosze więc nie mieszać mnie za to z błotem. Odpowiedzcie sobie sami - no nie przydałaby sie większa gama obiektywów Sigmy i kilka fajnych stałek oraz niskoszumiąca matryca?
No przydałaby się.... śmiem twierdzić, że bardziej niż aparat wielkości pudełka po papierosach... Ale jak pisałem, ja poczekam na rozwój wypadków choć się zmartwiłem tym faktem...