Napisze co myślę o takim posunięciu jako fotoamator stojący przed wyborem systemu (fotografuję kompaktem fuji s5600). System Olympusa jakiś czas temu zainteresował mnie z kilku powodów (głownie solidnością korpusów, ceną, ich funkcjonalnością i co tu dużo mówić cropem). Uzbierałem sobie gotówki na Sigmę 50-500 (poniewaz fotografuję przyrodę) i chciałem w najbliższym czasie kupić E510. Wiedziałem jakie sa braki systemu, ale chciałem w niego wejśc licząc na dalszy jego rozwój.
Jakie sa główne bolączki 4/3 dla mnie jako amatora fotografującego przyrodę?
- największa bolączką jest brak stałki 300/f4 w cenie podobnej do innych systemów
- brak obiektywów kluczowych innych producentów (np. Sigma 100-300/f4)
- nieco bardziej szumiąca matryca.
Liczyłem na to, że Olympus własnie takie głosy (często pojawiające się) uwzględni. Liczyłem na Wspominaną stałkę, liczyłem na to że Sigma bedzie konsekwentnie wypuszczał obiektywy z tym mocowaniem (choćby takie 300/2,8 w cenie jaką oferuje dla innych systemów....), liczyłem na to, że nie wejdzie w wojne na piksele i pokaże nową niskoszumiącą matrycę (może byc nawet w niższej rozdzielczości niż w E3..). A tu totalne zaskoczenie i konsternacja... Kompletna nieprzewidywalność producenta.
Posłuchajcie głosu kogoś kto stoi na "rozdrożu" i wybiera system...
Ja osobiście wstrzymuję się z kupnem Olympusa, bo nie chce zostac na lodzie (a tak się może stac nawet jesli firma nie porzucie systemu - zwyczajnie producenci niezależni mogą nie nie produkowac szkieł do czegoś co jest nieprzewidywalne).
Widze, że gro użytkowników wiadomość o nowym systemie przyjęła z entuzjamem. Nie wiem czy jest prawdziwy, czy może to z "miłości" do tego co sie posiada... Pojawiają się nawet głosy, w których na wątpliwości słychac nutkę - "jak ci sie system nie podoba, to se inny wybierz". Taki dysonans poznawczy...
Wiem jedno - wybierający system nie przyjmują takich nowinek "na miękko", ale:
- albo poczekają do wyjasnienie się i sklarownai sytuacji
- albo wybiora coś co daje gwarancję ciągłości
System nie rozwinięty, w wielu miejscach aż się prosi o jakiś ruch Olympusa (wspomiane szkła dla fotografii przyrodniczej, także tej amatorskiej - to duża działka i inne systemy jej nie zaniedbują - wręcz otaczają opieką. Czy w końcu poprawa matrycy). No cóż... ja poczekam - inni pewnie tyle cierpliwości miec nie bedą a to juz problem nie tylko Olympusa ale i uzytkowników systemu - jak się nie bedzie sprzedawał to moga obudzić sie z reką w nocniku...
Cześć.
Jeśli chodzi o matrycę, to w E-3 masz dobrej jakości, z pewnością dasz radę w fotografii przyrodniczej.
Szkła do fotografii też masz odpowiednie ZD50-200 plus ewentualny telekonwerter, ZD70-300
Nie zapomnij o pomnożeniu ogniskowej i uszczelnieniach oraz szybkim AF.
Gundi, ja nie pisze że Olympus zrezygnuje z systemu 4/3. Pisze o nieprzewidywalności i o nieskupianiu sie na rzeczach istotnych dla użytkowników, a rozwijaniu kolejnych "wodotrysków".
Pozwalam sobie na takie słowa, bo wiem co myśli wielu "fotoprzyrodników amatorów" - weszłoby w system 4/3 z zamkniętymi oczyma gdyby wspomiana dostępność szkieł Olympusa i Sigmy w rozsądnych cenach. Dlaczego? NAwet teraz, ze starą matrycą, zestaw:
E3+ Sigma 100-300/f4 + TC1,4
... to byłby zestaw marzeń...
To jest naprawdę duuuuża działka i Olympus miałby co zgarnąć. Dlaczego tego nie czyni?? Dla mnie tajemnica niesamowita...
P.S. Pisanie, że przeciez dla przyrodnikó jest Zuiko 300/f2,8 przyjmę za żart...
P.S1 Elnor zuiko 70-300 nie załatwia sprawy - to megaamatorskie szkło, Brak przyzwoitej stałki 300 mm ze światłem f/4, która rozłozyłaby konkurencję na kolana jesli idzie o tą dziedzinę fotografii w wykonaiu amatorów. Amatorzy w innych systemach wybierają własnie stałki 300/f4 lub w przypadku Canona 400/5,6. Crop w Olympusie dałby takiemu obiektywowi "kopa" że hej... 70-300 jest niestety na poziomie Sigmy 70-300 to nie jest coś co wystarcza ambitnemu amatorowi, choć nie twierdzę, że nie można nim robic dobrych zdjęć - bo to znajduje odzwierciedlenie choćby w wielu galeriach na tym portalu. Prosze więc nie mieszać mnie za to z błotem. Odpowiedzcie sobie sami - no nie przydałaby sie większa gama obiektywów Sigmy i kilka fajnych stałek oraz niskoszumiąca matryca?
No przydałaby się.... śmiem twierdzić, że bardziej niż aparat wielkości pudełka po papierosach... Ale jak pisałem, ja poczekam na rozwój wypadków choć się zmartwiłem tym faktem...
Ostatnio edytowane przez pointer0 ; 9.08.08 o 19:36
Wybór systemu to nie decyzja życia.... (jak kiedyś kiedy się zbierało na lustrzankę cyfrową i szkiełka do tego,( pomijam czasy analogowe). Wszystkie sfery naszego życia się zmieniają a jeżeli chodzi o technikę to chyba najszybciej. Wybór lustrzanki jest o wiele prostszy ze względu na cenę a wybór pomiędzy czymś małym dającym jakość lustrzanki będzie jeszcze prostszy. Jak myślicie dlaczego lustrzanki staniały bo ktoś tak chciał? Nie bo to jest rynek rosnący i firmy zarabiają na tym spore pieniądze kiedyś lustrzanki były dla fotografów teraz wystarczy sie przejść po mieście !! Coś mniejszego m4/3 ugryzie ten kawałek rynku który jest największy -kompakty i jemu pochodne. Olympus ograniczając system 4/3 na rzecz m4/3 przynajmniej na początku strzelił by sobie w kolano i według mnie musi rozwijać 4/3
zresztą w tym roku: 420 i 520 zd 25 mm i 9-18 mm to nie jest mało jak na poprzednie lata olego
tak na szybko 70-300
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28900251
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28896440
Ostatnio edytowane przez geo ; 9.08.08 o 19:47
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
Olympus dobrze wie co by się przydało. A m4/3 to zupełnie co innego.
Skończcie wreszcie gadać, że zamiast rozwijać 4/3 to robi m4/3!!! To zupełnie oddzielny projekt, idą na to inne pieniądze, pracują przy tym zapewne inni ludzie.
Jak Olympus wypuścił nowy system endoskopów przemysłowych to jakoś nikt nie wróżył niczego z fusów. A sytuacja jest chyba podobna, ba nawet "bardziej lajtowa" bo robi to z panasłonikiem.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Spokojnie, jeszcze 5 miesięcy i photokina![]()
Ostatnio edytowane przez Daniello ; 9.08.08 o 19:47 Powód: Automatyczne scalenie postów
Tchu mi zabrakło czytając Twój post. O czym Ty w ogóle piszesz? "udane zdjęcia technicznie (nie mówię o wartości zdjęcia)" - czy to jakiś szyfr? Już chyba nikt nie pamięta, że chodzi o to durne zdjęcie, które się robi byle jakim aparatem. Ciągle tylko FF, sref i dowartościowywanie się własnym sprzętem. Czy to się Wam nigdy nie znudzi?... Nie da się tego czytać.
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
lol:P
5 miesięcy do końca roku, a po drodze targi. Źle napisałem![]()