Strona 23 z 66 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 659

Wątek: Nowy System Olympusa - micro 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    p.s. Co to znaczy teleskopowo w przypadku szkła/czym to się różni od zwykłego 40-150mm?
    Teleskopowe - jak w małpce. Włączasz aparat, a tu z krążka wielkości pancake'a wysuwa się lufa, z niej następna mniejsza i jeszcze jedna. W każdym bądź razie zaprezentowana makieta 40-150 nie jest teleskopowa.
    Trzeba poczekać na więcej informacji.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Co zrobić by 4/3 pokonało FF? Odkładając plany o sabotażu fabryk C, N i S, własnie takie micro może być rozwiązaniem. Jak im się uda to dobrze rozegrać mają teoretycznie szansę sprzedać tego więcej niż lustrzanek z FF. Na razie lustrzanki to mały % rynku w stosunku do kompaktów. A micro może podgryźć jednych i drugich.

Jeśli m4/3 uznać to za kompakt to o wyjątkowo dużej (jak na kompakty) matrycy i wyjątkowej możliwości wymiany obiektywów.

Jeśli m4/3 uznać za coś w stylu lustrzanki, to o wyjątkowej kompaktowości, potencjalnie wyjątkowej szybkostrzelności, wyjątkowej możliwości kręcenia filmów, o potencjalnej możliwości zrobienia wyjątkowo jasnych szkieł (może nawet mogą sięgnąć GO na poziomie FF).

Jeśli m4/3 uznać za kamerę dla masowego klienta to o wyjątkowo dużej matrycy i wyjątkowej możliwości wymiany obiektywów.

Potencjał w tym jest ogromny, o ile uda się przeskoczyć obecne ogranicznia kompaktów. Choć równie dobrze można pomysł pogrążyć nieudaną realizacją.
    Na dłużsża metę jednak kompatybilnośc z obecnym "zwykłym" 4/3 w niczym micro4/3 nie pomoże.

Konkurencja z czymś takim prędko nie wyjdzie, nie tylko z powodu większych matryc ale choćby i z tego powodu że nie mają tak skutecznych systemów czyszczenia matrycy jak Olek, a taka matryca wysunięta prawie na wierzch (nie schowana jak w lustrzankach głęboko w body) będzie dużo bardziej narażona na kurz.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    To w moim casio dużo musieli upchać tych garbatych czegostam skoro film w h264 zapisuje w realtime na kartę....
    Qbic, moze z mojej wypowiedzi to nie wynika szczegolnie wyraznie, ja nie twierdze ze jest to niemozliwe technicznie, jedynie bardzo malo prawdopodobne, aby za tak niska cene otrzymac mieszczacy sie w kieszeni, szybkostrzelny aparat z wymienna jasna optyka i paroma innymi bonusami, o ktorych wspomniano w tym watku.

Zdania swojego nie zmienie, w dzisiejszych czasach nawet genialny inzynier nie ma takiej sily przebicia jaka ma pani Jadzia z ksiegowosci

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    )
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta

Taa, IS i braketing usmierca system... Ehh... Nie widzisz innych roznicymiedzy LUSTREM a KOMPAKTEM?
    Czy to jest lustro czy nie i jakie to ma zalety/wady dla większości przeciętnych użytkowników hybryd/małpek nie ma znaczenia.Liczą się dla nich konkretne funkcje jak właśnie IS czy BKT, to był powód dla którego kupiłem E-510 - i nie wdawałem się w rozważania czym się różni lustro od kompakta.Dopiero na forumie dowiedziałem się o wizjerze,lepszym AF itp.

Jeśli Olympus wrzuciłby te funkcje do m 4/3 to tacy początkujący jak ja zamiast kupić 4/3 kupiliby m4/3 więc są dwie możliwości albo będą to drogie,zaawansowane aparaty na poziomie cenowym lustrzanek albo tańsze od lustrzanek hybrydy bez zaawansowanych funkcji ale za to wymiennymi obiektywami i dobrą matrycą co jest dużo bardziej prawdopodobne.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Co zrobić by 4/3 pokonało FF? Odkładając plany o sabotażu fabryk C, N i S, własnie takie micro może być rozwiązaniem. Jak im się uda to dobrze rozegrać mają teoretycznie szansę sprzedać tego więcej niż lustrzanek z FF. Na razie lustrzanki to mały % rynku w stosunku do kompaktów. A micro może podgryźć jednych i drugich.
    Pokonalo? Alez nie pokona i nie ma takiego zamiaru... To tak samo jak mowic, ze sredni format ma pokonac FF... Eh.. Ty chyba nigdy nie zrozumiesz, ze to sa 2 rozne systemy...

Jeśli m4/3 uznać to za kompakt to o wyjątkowo dużej (jak na kompakty) matrycy i wyjątkowej możliwości wymiany obiektywów.
    I tak imho ma byc :]

Jeśli m4/3 uznać za coś w stylu lustrzanki, to o wyjątkowej kompaktowości, potencjalnie wyjątkowej szybkostrzelności, wyjątkowej możliwości kręcenia filmów, o potencjalnej możliwości zrobienia wyjątkowo jasnych szkieł (może nawet mogą sięgnąć GO na poziomie FF).

Jeśli m4/3 uznać za kamerę dla masowego klienta to o wyjątkowo dużej matrycy i wyjątkowej możliwości wymiany obiektywów.

Potencjał w tym jest ogromny, o ile uda się przeskoczyć obecne ogranicznia kompaktów. Choć równie dobrze można pomysł pogrążyć nieudaną realizacją.
    Tylko, ze te ograniczenia m.in. napedzaja popyt na lustra. Chcesz dobry AF - lustro, chcesz [do tej pory ] dobre iso - lustro, chcesz [do tej pory ;]] kompaktowosc - kompakt.

Na dłużsża metę jednak kompatybilnośc z obecnym "zwykłym" 4/3 w niczym micro4/3 nie pomoże.
    Hm?

Konkurencja z czymś takim prędko nie wyjdzie, nie tylko z powodu większych matryc ale choćby i z tego powodu że nie mają tak skutecznych systemów czyszczenia matrycy jak Olek, a taka matryca wysunięta prawie na wierzch (nie schowana jak w lustrzankach głęboko w body) będzie dużo bardziej narażona na kurz.
    Dosc duzo osob mysli, ze nagle dostanie takie male, tanie, ciche lustro, takie samo jak E, tylko lepsze... Nie ta polka...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    50-200 nie jest mały!? Cyba mówisz o innym szkle!
    Weź porównaj to z odpowiadającymi mu zakresem szkiełkami FF.
    Do porownania podawaj te same ogniskowe. Zysk ogniskowej z cropa jest pozorony.

70-200 canona F2.8
    400g ciezszy ale jasniejszy i pokrywa cztery razy wieksza powierzchnie
    70-200 canon f4, lzejszy o 150g, ciemniejszy na dlugim koncu o 0,5EV a znowu pokrywa FF.
    Szkla te sa ciezkie bo sa naprawde solidnie wykonane, nie pompuja.

Ja uwazam ze przy tele olumpus moglby bardziej sie postarac.
    ZD 300/F2.8 wazy 3290g - 22kPLN
    C 300/F2.8 IS wazy 2550g - 15kPLN
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 6.08.08 o 12:49

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gotyk Zobacz posta
    )

Czy to jest lustro czy nie i jakie to ma zalety/wady dla większości przeciętnych użytkowników hybryd/małpek nie ma znaczenia.Liczą się dla nich konkretne funkcje jak właśnie IS czy BKT, to był powód dla którego kupiłem E-510 - i nie wdawałem się w rozważania czym się różni lustro od kompakta.Dopiero na forumie dowiedziałem się o wizjerze,lepszym AF itp.

Jeśli Olympus wrzuciłby te funkcje do m 4/3 to tacy początkujący jak ja zamiast kupić 4/3 kupiliby m4/3 więc są dwie możliwości albo będą to drogie,zaawansowane aparaty na poziomie cenowym lustrzanek albo tańsze od lustrzanek hybrydy bez zaawansowanych funkcji ale za to wymiennymi obiektywami i dobrą matrycą co jest dużo bardziej prawdopodobne.
    Jaki poczatkujacy wie, co to jest braketing? Mysle, ze AF, wizjer i reszta starczy. Nie mowie, ze EVILe maja miec IS czy tez nie, tylko, ze ogolnie nie mozna ich porownac do pelnoprawnych luster.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta

70-200 canona F2.8
    70-200 canon f4, lzejszy o 150g, ciemniejszy na dlugim koncu o 0,5EV a znowu pokrywa FF.

ZD 300/F2.8 wazy 3290g
    C 300/F2.8 IS wazy 2550g
    Hehehe.

Zysk ogniskowej pozorny? Co Ty focisz?

Krycie powierzchni? Po co mi to? Ja chce miec jasne, lekkie i tanie szklo. No i dlugie, to wybacz, ale 300mm po kropie to nie jest to, co ja lubie najbardziej.

Niestety, inne systemy nie maja takiego szkla i z tym sie trzeba pogodzic. Tak samo jak nie maja 14-54... ;p

C ciezki -> dobrze wykonany
    O ciezki -> łeee, zle
    Ehh.
    No i taka jest dyskusja... Ide se cos pofocic, przy uzyciu tego wielkiego, drogiego, ciemnego i niepotrzebnie dlugiego 50-200. I o dziwo, zapewne sprawi mi to przyjemnosc
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 6.08.08 o 12:50 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Kąty widzenia się trochę nie pokrywają. Ale to tylko trochę... Poza tym to świetne przykłady szkieł w temacie o m4/3. Na pewno trzeba o nich wspomnieć w tym wątku, bo któż by nie chciał podpiąć 2,5-kilogramowego szkła do kiszonkowej małpki.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Hehehe.

Zysk ogniskowej pozorny? Co Ty focisz?

Krycie powierzchni? Po co mi to? Ja chce miec jasne, lekkie i tanie szklo. No i dlugie, to wybacz, ale 300mm po kropie to nie jest to, co ja lubie najbardziej.

Niestety, inne systemy nie maja takiego szkla i z tym sie trzeba pogodzic. Tak samo jak nie maja 14-54... ;p

Pozorny bo mozna go wykonac w PS'ie
    Zakladam 450D, crop w PS'ie i efekt podobny.

Co do 14-54 zgadzam sie ze to udane szklo.

Ogniskowa nie zalezy od matrycy, mozna sobie wmawiac o ogniskowej efektywnej ale czym naprawde rozni sie obraz z matrycy 2x a matrycy 1,6x po cropie do 2x w PS'ie?

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

70-200 canona F2.8

Upominasz kogoś a sam porównujesz nie uwzględniając przelicznika
    ZD300/2,8 to bardziej do 400/2,8 by trzeba było prównać

edit: epicure był szybszy