Strona 14 z 66 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 659

Wątek: Nowy System Olympusa - micro 4/3

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Ekspozycja gdy będzie robiona na podstawie matrycy będzie mogła być zapewne idealnie dokładna (na tyle na ile szybkość procesora pozwoli przejrzeć wszystkie piksele). Chociaż nie wiem, kompakty i tak przepalają...
    Przepalaja, przepalaja, owszem. Ale moje zwykle ludzkie oko widzi roznice I nie chodzi mi o nastawianie poprawnej ekspozycji, tylko o rozpietosc tonalna, swiatla, cienie. Na matrycowym polegac nie mozna

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ten R6 ma znacznie większą rozpiętość, niż olek E-330?
    Moim zdaniem tak. Jezeli znajde jakies zdjecia, to moge wrzucic, ale hmm nie wiem, czy mam takie, bo ilekroc mam Rikusia [nie jest moj niestety], to w dziennym ostrym sloncu nie robie zdjecie TrzystaTrzydziestka.

Czy znacznie - nie mierzylam. Ale to widac po prostu :]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Czy znacznie - nie mierzylam. Ale to widac po prostu :]
    Chętnie zobaczę, z czystej ciekawości. Ale to już nie w tym wątku - najwyżej na PW

Awatar jcakov
    Mieszka w
    Graudenz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pomysł marketingowy - wg mnie genialny. Z pewnością znajdzie masę nabywców(o ile nie przegną z ceną). Z tego co tu wypisujecie to nabywców znajdzie także wśród prawdziwych pasjonatów fotografii co dobrze Olkowi wróży. Ja tego nie kupię na pewno, ale widzę jak ogromny w tym drzemie potencjał. Dobra kampania i ludzie będą się ustawiali w kolejki jak za komuny.
    Jeśli Olek tego nie spieprzy to na 95% konkurencja wymyśli coś podobnego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Bo leica wykorzystuje tzw. paradoks Veblena błędnie nazywanego efektem snoba.

Jak go zwał tak go zwał ale może dzięki temu M4/3 pojawi się następca Leica minilux w cyfrowym wydaniu? Ale mnie zastanawiają dwie rzeczy. Pierwsza to celownik. Wymienna optyka to albo cyfrowy celownik albo zmieniające się ramki. Druga to migawka. Szczelinowa czy centralna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jcakov Zobacz posta
    Jeśli Olek tego nie spieprzy to na 95% konkurencja wymyśli coś podobnego.
    I tutaj konkurencja będzie w tyle, bo ich kompakty będą wielkości olka E-4xx, a kompakty M4/3 będą jeszcze mniejsze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Mam dziwne wrażenie, że to to znajdzie sporo nabywców. Tylko seria E-4xxx mimo wszystko umrze(?)
    Niekoniecznie, bo E-4xx dalej kusi tym, że ma wizjer optyczny. I słowem, lustrzanka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Szczelinowa czy centralna?
    Ja poproszę centralną. Szczelinowa będzie głośniejsza.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    centralna migawka, gorąca stopka, dalmierz i mały aparacik.
    lekki cichy z doskonałą jakością obrazu - w sam raz do włóczenia się po mieście.

gdyby micro four thirds poszło w tym kierunku - na pewno bym se kupił taki aparacik

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A jednak miałem rację, coś wisiało https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=119

Ten dalmierz to chyba pozostanie w sferze marzeń. Pewnie znając życie będzie cyfrowy celownik. O ile w ogóle będzie.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Nie wydaje mi się, by m4/3 był śmiercią 4/3. Ogólnie znana jest sytuacja na rynku małpek. Tam marże są niewielkie, a nakłady na produkcję i marketing duże. Olympus jako jedna z kilku firm ma swoje fabryki małpek (Nikon np. małpki kupuje i nakleja swoje logo).
    Przerzucenie sił i środków z rynku małpek w rynek m4/3 daje szansę na większe marże, lepszą sprzedaż, przez krótki czas brak konkurencji (znów Nikon prawdopodobnie pokaże coś z tej bajki w tym roku).
    Tak więc Olek będzie hodować swój udział ~10-20% w rynku dSLR i wyciągnie masę ludzi z rynku małpek oraz fotografów z innych stajni, którzy taką zabawkę chętnie by mieli. W ten sposób poszerzą sobie bazę potencjalnych użytkowników również topowych produktów.
    Panasonic jak mniemam podąży w kierunku rozwinięcia EVILa w kamerę HD z funkcją fotografowania. Przy tej wielkości sensora obraz z takiej hybrydy do kwadratu będzie lepszy jak z profesjonalnych kamer konkurencji. Co jak co, ale na kamerach to się Panas zna doskonale. Piękna plastyka, wielka czułość, kamera masakrix.
    Może się mylę, ale nie sądzę, by m4/3 był pogrzebem 4/3. Po co robić drugi raz 7-14? Co prawda mały nie będzie.
    Stałki - naleśnikowa 14 f/2-2,8 i też pozamiatane. Kompatybilna zarówno z m4/3 jak z 4/3.
    Wielokrotna ekspozycja bez migawki, serie po 60fps... Masakra możliwości w maleńkim aparaciku.

Ciekawe, naprawdę ciekawe.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto