Cieszę się że ci się podoba, było więcej ujęć niestety zamazanych i nawet po poprawkach wyglądały kiepsko.
Cieszę się że ci się podoba, było więcej ujęć niestety zamazanych i nawet po poprawkach wyglądały kiepsko.
SP-510UZ
Czesc
Wydaje mi sie ze wiekszosc zdjec ktore tu sa, cierpi na brak ostrosci. Sczegolnie kwiaty. Zadbaj o takie szczegoly najprostsze jak ostrosc, kontrast, sprobuj tez wyeliminowac przepaly. To znacznie poprawia odbior fotki. Widezialem ze starasz sie kadrowac zwierzaki. tez uwazaj na rogi zdjec. Niby fajny kadr kota, a ucho obciete
pozdro
To ucho gdzieś mi uciekłoniestety ale będę próbować. Mam problem z ostrością dlatego dużo pstrykam .Może wreszcie dojdę do wprawy.
SP-510UZ
jeżeli ostrość z aparatu nie wystarczy, zawsze podostrzyć można w programie graficznym. Ba, nawet z reguły trzeba![]()
Dzięki za rady i pomoc, może faktycznie spróbuję rozgryźć troszkę bardziej mój program graficzny i poprawić ostrość fotekpostaram się zrobić jakąś sesyjkę przez święta i wstawię do oceny . Tymczasem życzę wszystkim Wesołych Świąt, dobrych pstryków, mokrego dyngusa i smacznego jaja strusiego
![]()
SP-510UZ
Nie dawaj tak wielkich fotek.
Trochę brakuje ostrości.
Ostatnio edytowane przez taztaz ; 13.04.09 o 11:35
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
ech nie wiem czy o to mi chodziło. Mam jeszcze fotki zwierzaków ale najpierw musze je obrobić![]()
SP-510UZ
i zwierzaki
SP-510UZ
Iguana, wielkość zdjęcia 300kb spokojnie starczy do prezentacji.
Teraz odnośnie ostrości - jeśli jest przestrzelona lub zdjęcie jest poruszone, to nawet z RAWu się nic nie uratuje. Niestety.Można natomiast (i trzeba) wyostrzyć zdjęcie po zmniejszeniu.
Teraz tak - kwestia tła. Tłumacząc po chłopskiemu, odpowiednia kombinacja zoomu i przysłony (a w gruncie rzeczy w dużej mierze przysłony) da Ci odpowiedni efekt rozmycia tła, aby wydobyć z niego to, co najistotniejsze. Zobacz na zdjęcia piesków - są ostre, ale w tło się wkradła masa zbędnych dupereli. I jeszcze jedno - warto do zwierzaków kucnąć. "Psia" perspektywa zdziała cuda.![]()
Dzieki za wszystki rady, mam nadzieję, że z czasem uda mi się wychwycić potrzebne wskazówki w odpowiednim czasie. A teraz kolejne próby.
SP-510UZ