Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 184

Wątek: Moje fotki:-)jedne z pierwszych

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Kadrowanie to oprócz technicznego zabiegu ma jeszcze ten aspekt, że wpływa na budowę kadru a przez to na odbiorcę zmuszając go do analizy zarejesrtowanego obrazu. W Twoich zdjęciach obiekt który Cię interesuje przedstawiasz w zbyt oczywisty sposób. Za każdym razem jest on największy i na środku a nie o to w kadrowaniu chodzi. Poprowadź widza wyłaniającą się z dołu, rogu, dolnego, górnego, dałązką z liściem do jej okwieconego końca. Użyj trybu A otwórz max przysłonę i to na czym chcesz zwrócić uwagę pozostaw w ostrości a reszta delikatnie sie rozmyje pozostając jednak na zdjęciu w nie dominujący sposób.
    pozdrawiam Wiejo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Iguana, Wiejo dobrze radzi. Ja sama tez dopiero raczkuje i tez nie zawsze wychodzi mi kadrowanie tak jak bym chciala,albo po prostu nie jestem pewna czy owa opcja jest najlepsza.... dlatego teraz jak sobie upatrze jakis obiekt na fote to go obcykuje na wszystkie mozliwe sposoby, z roznych kierunkow, wysokosci itd
    Pozniej na komputerze juz widac lepiej i mozna wybrac i dopracowac najlepsza wersje

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Macie rację, ja też robię duzo ujęć, ale potem, kiedy próbyje znaleźć dobre ujęcie nie zawsze mi wychodzi Na razie jeszcze częściej jest źle niż dobrze, ale z czasem będzie lepiej, mam nadzieję.
    SP-510UZ

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ok cd zmagań
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	42.jpg
Wyświetleń:	179
Rozmiar:	359,2 KB
ID:	16998   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	43.jpg
Wyświetleń:	168
Rozmiar:	123,0 KB
ID:	16999   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	44.JPG
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	276,7 KB
ID:	17000  
    SP-510UZ

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    A czemu te kwiatki tak zawsze z góry? Pierwsze najlepsze. Kolejne dwa nie bardzo. Drugie przepalone, no i kadr bardzo nieciekawy. Trzecie - straszny bałagan. A tak ładnie by wyglądały te czerwone kwiaty na tle tej trawy, która ma taki ładny kolor. Jeśli możesz tam wrócić, spróbuj wybrać sobie jeden na tle tej trawy, przykucnij przy nim i zrób zdjęcie z jego wysokości. Może gdzieś w tle uda Ci się złapać kolejne kwiatki, a głównego umieść w mocnym punkcie. Można próbować objąć obiektywem szerszy widok, tak jak tu próbowałaś, ale ta zielona plama z lewej strony zupełnie jest niepotrzebna, nic nie wnosi do kadru, a tylko go psuje.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    do fotki 34 z quadem ,i wszystkich zdjec gdzie jest pokazany ruch ,zostaw troszke miejsca przed obiektem ruchomym dla wyrazenia jego ruchu,jesli nie wiesz o czym mowie to pewnie zaraz ktos inny tobie to lepiej wytlumaczy,pozdrawiam....ps. poza tym coraz lepiej.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    jolly -te czerwone kwiaty na tle trawy wyglądały jak dywanik we wzorki problem w tym że na środku była zielona tabliczka z nazwą, ale spróbuję sie pobawić, żeby znaleźć lepszy kadr
    Co do kwiatków z góry lubie ich środki

judasz- bardzo dziękuję za ocenę, nie bardzo rozumiem to z tym zostawieniem miejsca przed obiektywem, także ale może ktoś wytłumaczy
    No i fajnie, że widzisz postęp- staram się bardzo, chociaż nie mam dodatkowych obiektywów, lustrzanki itd. ale w końcu to nie od tego zależy, chociaż pomaga.
    Teraz 3 fotki zdjęć roślinek wodnych . Ciekawe, czy któreś wam się spodoba i co można w nich poprawić.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	45.jpg
Wyświetleń:	131
Rozmiar:	165,9 KB
ID:	17043   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	46.jpg
Wyświetleń:	131
Rozmiar:	397,7 KB
ID:	17044   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	47.jpg
Wyświetleń:	136
Rozmiar:	210,9 KB
ID:	17045  
    SP-510UZ

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    no to 3 ostatnie godne uwagi mz z ogrodu botanicznego

Nazwa:	48.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	698,0 KB
ID:	17287   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	49.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	333,8 KB
ID:	17288   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	50.JPG
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	447,2 KB
ID:	17289   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	51.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	399,3 KB
ID:	17290  

SP-510UZ

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    50-teczka śliczna - reszta za duży wszystkiego w kadrze
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iguana Zobacz posta
    jolly -te czerwone kwiaty na tle trawy wyglądały jak dywanik we wzorki problem w tym że na środku była zielona tabliczka z nazwą, ale spróbuję sie pobawić, żeby znaleźć lepszy kadr
    Co do kwiatków z góry lubie ich środki

judasz- bardzo dziękuję za ocenę, nie bardzo rozumiem to z tym zostawieniem miejsca przed obiektywem, także ale może ktoś wytłumaczy
    No i fajnie, że widzisz postęp- staram się bardzo, chociaż nie mam dodatkowych obiektywów, lustrzanki itd. ale w końcu to nie od tego zależy, chociaż pomaga.
    Teraz 3 fotki zdjęć roślinek wodnych . Ciekawe, czy któreś wam się spodoba i co można w nich poprawić.

nie obiektywem tylko obiektem np. http://www.fotosearch.com/sc/CSP073/k0738484/ albo
    http://www.fotosearch.com/sc/CSP073/k0738454/ ale to tylko moja uwaga ,al co do kwiatkow to ja lubie im robic zdjecia od spodu albo z boku ,kolana napewno ubrudzisz ,.ale efekt przerosnie twoje oczekiwania , tez to juz mialem i dlatego polecam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    zgadzam sie 50 jest bomba.. tak trzymaj
    Ostatnio edytowane przez judasz ; 22.05.09 o 07:03 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk