Spróbuj tak umieszczać fotki by nie przenosiło na "fotosik" czy inne strony - tutaj opis - https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12293
Jeżeli chodzi o fotki:
1. Widać ziarno, zupełnie przypadkowe tło i bałagan w nim (poza tym poobcinani ludzie w tle z obu stron)
2. Jakieś bliki - może zamierzone - kabel i lampa przeszkadzają - mnie nie "leży"
3. Brak ostrości, bliki, obcięta parka w dole, która wlazła w kadr...
4. Najlepsze z serii (trochę za jasne) - w tym kierunku Powinnaś iść...
Generalnie Poczytaj o kompozycji, pooglądaj fotki innych, staraj się robić fotki rano lub wieczorem (lepsze światło) no i pstrykaj... To najlepsza nauka...
Pozdrawiam
PS.
5. "Niebiesko mi" - zdecydowanie coś nie tak z kolorami
6 i 7 - fajne kadry ale za ostre światło - jak już pisałem staraj się robić fotki rano lub wieczorem, w 6 ponadto lewy bok - pojawia się jakieś drzewo - trzeba by wykadrować...
Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 3.08.08 o 23:54
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
Cześć
Ta fotka najlepsza, pozwoliłem sobie na poprawkę - rzadko to robię:
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
i jeszcze to:
tło trochę obciachowe, nie wiem czy sam mój zamysł wyszedł lepiej - niech inni ocenią.
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Cześć
Staraj się unikać prostych pstryków - przynajmniej tam, gdzie te fotki nie są w zasadzie takimi pamiątkamiNie wszystkie ujęcia muszą być "artystyczne", grunt, aby zaciekawiły odbiorcę itp., w końcu pokazujesz je praktycznie wszystkim.
Pstrykam dużo, ale rzadko wychodzi ciekawie, inspirują mnie prace innych i sama szukam ciekawych ujęć, ale takie są jeszcze przede mną. Na razie więcej prac nie prezentuje, bo nie mam nic więcej interesującego, ale jak tylko znajdę inspirację będę kontynuować wątek.
Tym czasem mam pytanko- jak zrobić zdjęcie w nocy żeby nie wyszło rozmazane? i jak uniknąć efektu ziarna(za szybko naciskam? czy raczej za wolno? Pytania być może banalne, al.e to kącik dla początkujących![]()
Jak chcesz w nocy robić zdięcia to przy dłuższym czasie naświetlaniaz tym że im jest on dłuższy to tym trudniej jest zrobieć zdięcie które by nie było poruszone(mam na myśli z ręki oczywiście) dobrze by było jak byś miała statyw albo położyła na czymś aparat
![]()
Jest: Nikon D7000, Nikon D50, Nikkor 50 f1.8, Nikkor 18-105 VR. W najbliższym planie Tamron 18-50 F2.8, Tamron 70-200 F2.8, Sigma 70-300, Sigma 50 F1.4, SB 700.
Było: Olympus E-3 + Gripp, Fl-50R, Sigma 18-50 Macro F2.8, Sigma 70-200 Macro HSM II
oK dziękibędę próbować.
![]()