Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: zdjecia z lampa

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

zdjecia z lampa

Od kiedy mam Olka C4000 pracuje tylko w trybie Manualnym no i wszystko bylo spox do puki kiedy nie zabralem sie za fotki o zmierzchu - nie wychodza mi ludzie wieczorem, twarze jakies przepalone lub za ciemne itp.

No wiec moje pytanie brzmi. Jak robic szybko i poprawnie zdjecia o zmierzchu ludziom. Chcialbym zrobic fotki na pamiatke a nie jakies matrixy poruszone czy cos takiego Czy moze z trybu M przejsc na inny tryb pracy. Pamietam ze kiedys na forum ktos pisal swietne porady kiedy i jak zwiekszyc moc lampy, w jakim trybie wychodza lepsze itp. Jednak teraz nie moge tego znalezc Za pare dni wyjezdzam na wakacje i nie chcialbym polowy zdjec skopac. PLZ HELP
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    lampa w twoim aparacie to nie kombajn wielofunkcyjny i musisz pamiętać że ma określoną moc, przez to czas i przysłona w aparacie ma wpływ na zasięg jej działania

im większa liczba przesłony tym większą porcję światła odmierzy lampa aby doświetlić zdjęcie - ale w pewnym momencie lampa już nie da rady i masz np za ciemny obiekt, im mniejsza tym mniej światła potrzeba ale też do pewnego stopnia ponieważ ma minimalną porcję błysku i jak przedobrzysz to masz wypalone twarze, czas ma decydujący wpływ na doświetlenie tła, jak również poruszenie, im dłuższy czas tym bardziej doświetlone tło lub drugi plan ale musisz liczyć się z poruszeniem zdjęcia lub rozmazaniem obiektu który się ruszy, z zasady nie przekracza się czasu będącego odwrotnością ogniskowej aparatu np. 50mm najdł czas to 1/50 ~= 1/60 s aby nie poruszyć zdjęcia

przy pracy w manualu z lampą wymagane jest duże doświadczenie i lampa która pokazuje swój dokładny zasięg lub światłomierz do fleszy

proponuje ci zrezygnować z programu M, a poćwiczyć na A piorytet przysłony, S piorytet migawki

A - decydujesz o głębi ostrości
    S - decydujesz o dynamice zdjęcia

w zależności od wyboru automatyka aparatu dobierze pozostałe parametry, z fleszem również aparat dobierze ustawienia dla głównego motywu
    OLY E-10, Metz 40MZ2, LumiQuest Ultrabounce, SCA 3202, manfrotto - zostałem Canonierem ale będę czasami was odwiedzał

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Wiem co to jest A i S jednak myslalem ze ktorys z tych jest lepszy do portretow z lampa.

Tak czy owak thx za odp. .... za niecale 8h nie ma juz mnie - WAKACJE

Pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

;)

siak czy owak milego wypoczynku
    Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek