Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: AF w E-410 vs AF w E-1- krok w tył?

Awatar historikus
    Mieszka w
    mazowiecka wieś
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

AF w E-410 vs AF w E-1- krok w tył?

Witam
    Jak w temacie. Testuję mój nowy maleńki nabytek i porównuję go z Ejedynką. Pod względem AF dziadek zostawia moją czterysta dziesiątkę daleko w tyle. To normalne, czy z moim egzemplarzem E- 410 jest coś nie tak? Z podpiętym 1454 w pokoju 4 na 5 metrów przy świetle dziennym E-410 często nie jest w stanie złapać ostrości nawet na kontrastowy punkt w drugim końcu pomieszczenia. Często AF długo szuka ostrości po całym zakresie. Potrafi go dwukrotnie przeszukać bez rezultatu i po prostu się poddaje. W tych samych warunkach, chwilę później, z tym samym obiektywem, Dziadek łapie ostrość w ułamek sekundy. Na zewnątrz przewaga E-1 spada ale i tutaj E-1 jest lepszy. Najmniejsza różnica wydaje się występować po podpięciu FL-36, kiedy 410 korzysta ze wspomagania AF w lampie. Oba aparaty mają AF ustawiony na centralny punkt. Przecież te dwa aparaty technologicznie dzielą lata świetlne więc nie powinno tak być. Reasumując: powinienem myśleć o wysłaniu do serwisu E-410, czy też nie?
    Pzdr
    H.
    Ostatnio edytowane przez historikus ; 3.08.08 o 11:37

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o AF, to niestety zdecydowany krok w tył. Kilka dni temu testowałem E-410 kolegi porównując do E-1 i E-500. Dziadek pozostawił młodsze pokolenie daleko w tyle, nie tylko pod względem AF. Dziadek ma wspomaganie AF wbudowane w body i bez FL-ki ostrzy nawet w ciemnych kątach pomieszczeń.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie napisałeś o wspomaganiu AF, wyłącz w e-1 wspomaganie AF i spróbuj jeszcze raz.

Awatar historikus
    Mieszka w
    mazowiecka wieś
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mateuss Zobacz posta
    Nie napisałeś o wspomaganiu AF, wyłącz w e-1 wspomaganie AF i spróbuj jeszcze raz.
    Zdaję sobie sprawę z tego, że przewaga Ejedynki wynika w dużym stopniu ze wspomagania AF w korpusie. Sądziłem jednak, że technologia poszła na tyle do przodu, że E-410 nie będzie aż tak odstawał. Do tej pory, nie mając do czynienia z amatorskimi puszkami Olego, sądziłem,że problem AF w Olkach faktycznie nie istnieje a całe gadanie na forach brało się z tego, że Olek miał tylko 3 punkty AF a inni więcej. Dla większości mniej znaczyło automatycznie gorzej... Jeśli nie mam walniętego egzemplarza E-410 to znaczy ,że rzeczywiście rewelacyjnie w puchach amatorskich nie jest.
    Pzdr
    H.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Coś chyba z tą twoją E-410 jest nie tak. W pokoju przy świetle dziennym to nawet z kitem nie mam problemów z ustawieniem ostrości. Z 14-54 to nawet w nocy w pokoju ze słabym oświetleniem 14-54 złapie ostrość, gorzej wypada wtedy kit i faktycznie czasem nie ustawi, ale to w naprawdę trudnych warunkach. Oczywiście wszystko bez wspomagania AF lampą błyskową.

qbic
    Gość
    To zupełnie rożni się od moich doświadczeń, E-400 łapie ostrość w lot w porównaniu do E-1 (fakt faktem E-400 to nie E-410, może oprócz matrycy są inne znaczące różnice konstrukcyjne).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cadman Zobacz posta
    Jeśli chodzi o AF, to niestety zdecydowany krok w tył. Kilka dni temu testowałem E-410 kolegi porównując do E-1 i E-500. Dziadek pozostawił młodsze pokolenie daleko w tyle, nie tylko pod względem AF. Dziadek ma wspomaganie AF wbudowane w body i bez FL-ki ostrzy nawet w ciemnych kątach pomieszczeń.
    Ja też mam zupełnie inne spostrzeżenia. Dziadek według mnie gorzej ostrzy w ciemnym pomieszczeniu niż E500. Nawet z lampką pomocniczą. Kilka razy to sprawdzałem w różnych warunkach. To m.in. dlatego wybrałem E500 (choć obie puszki wtedy kosztowały tyle samo ).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Na potrzeby tego wątku sprawdziłem jak to wygląda u mnie (E-1 vs E-410) i wyszło mi, że dziadek szybciej reaguje na wciśnięcie spustu do połowy ale za to ostrzy mniej pewnie - czasem nie jest w stanie w ogóle złapać ostrości na punkcie na którym E-410 robi to pewnie i bez problemów. Poza tym zauważyłem, że mój E-410 ostrzy jakby na dwa razy - w pierwszym ruchu ustawia ostrość tak z grubsza i potem doostrza precyzyjnie. Co do prędkości - jest podobnie. Za to E-410 zdecydowanie pewniej ostrzy.
    .

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Dobrze by było gdybyś miał do porównania swój aparat z inną E-410, ale zdaję sobie, że to nie jest takie proste. W tej chwili możemy się zastanawiać czy wolniej, czy szybciej, ale jak masz coś nie tak z egzemplarzem, to niestety trudno będzie na forum dociec.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Awatar historikus
    Mieszka w
    mazowiecka wieś
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za uwagi. Myślę, że w takim razie coś z moim maluchem nie tak. Jest wyraźnie wolniejszy od Ejedynki.
    Pzdr
    H.