Słoneczny może i nie ostatni w tym roku, ale ciepły - chyba tak (mam na myśli ten miniony). Słonecznik z motylkiem i pszczółką bardzo fajny.
Słoneczny może i nie ostatni w tym roku, ale ciepły - chyba tak (mam na myśli ten miniony). Słonecznik z motylkiem i pszczółką bardzo fajny.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Wreszcie nadarzyła się kombinacja zdrowia, pogody i czasu, by przetestować nową zabawkę. Park Oliwski w Gdańsku dziś rano- byłem wręcz zbyt wcześnie bo 40 minut po wschodzie słońca było zwyczajnie ciemno.
OM-1 + 150-400/f4.5. Prawie wszystko ISO 8000 odszumione w LR.
Zaskakująco dobrze fotografuje się z ręki tym niemałym zestawem.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Gratuluję nowego sprzętu. Po zdjęciach widać że w dobre ręce trafił
Podziwiam też obróbkę - ja (również fotografując ptaki OM1) nie przekraczam czułości ISO1600 i często w gorszych warunkach oświetleniowych rezygnuję ze zdjęć gdyż przy wyższych czułościach uważam osiągnięte rezultaty za niezadowalające. A tu ISO8000 i zdjęcia jak z bajki!
Jedynie do czapli na trzecim zdjęciu trochę się przyczepię - ma zdecydowanie inną kolorystykę niż na zdjęciu drugim. Ta z drugiego zdjęcia wydaje mi się bardziej naturalna.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 28.12.25 o 18:27
Pozdrawiam!
Dzięki Marku,
co do balansu bieli - czapla ze zdjęcia z końcówka 915 ma balans bieli "pochmurny" 6500K, zaś 869 - "jak na ujęciu" 6950K
Masz świetne oko, .
Matryca w OM-1 daje się świetnie odszumiać i ISO 6400 jest spokojnie użyteczne,
a to jest JPG z aparatu, to samo zdjęcie z którego obrobiłem ORF... obrobiłem to brzmi dumnie.
500 mm z ręki...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
@wyszomir
używając wtyczki "focus point" sprawdziłem, z jakiej odległości fotografowałem łosie we wrześniu.
Byk- 66m
Klępa z małym- 30 metrów
Jednak wiewiórka po Twojej obróbce znacznie lepsza
500mm z ręki ale przy jednak krótkim czasie tylko 1/800. Ze względu na ciężar rzadko mi się zdarzało używać z ręki 150-600 ale czasem jednak gdy nie było czasu rozstawić statywu tak właśnie go używałem - i przy włączonej stabilizacji przy ogniskowej 600mm uzyskiwałem znaczny procent nieporuszonych zdjęć dla czasów nawet 1/200-1/300s. Fakt że nie dawało się czekać na właściwy moment - zaraz po podniesieniu aparatu do oka robiłem serię zdjęć. Jeśli poczekałem ze 2-3s ręce zaczynały drżeć i procent udanych zdjęć drastycznie spadał.
Pozdrawiam!
Moje wrażenia z fotek ptaków obejrzenia.
- AF w punkt
- Da się wyciągnąć ładne kolory przy wyższych ISO
- IS (lub VR) zadziałało bardzo skutecznie.
TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 28.12.25 o 23:07
Dziękuję![]()
AF - sprawdzałem w OM Workspace gdzie jest ostrość i te kadry gdzie nie była w punkt, po prostu kasowałem.
Wysokie ISO.. przestało być już problemem.
Na nowych FUFU ISO 25600 po odszumieniu jest używalne.
@wyszomir - czas dobrałem ze względu na ruchliwość modelki. Ale fakt że dobrze byłoby popraciwac na siłowni nad lewą ręką![]()
Pozdrawiam!