Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
Oswajałeś modele, czy co? Z jakiej odległości robiona np 9? Że też nie uciekły![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Fotki koncertowe. Doświetlane czymś?
Witam
Świetne zdjęcia. Trudno byłoby mi wybrać to "naj", choć chyba zdjęcie nr 3 podziwiałem najdłużej. Z tego co wyczytałem z EXIF'a to motyle fotografowane były przy użyciu ZD 35mm Makro. Mógłbyś jeszcze zdradzić tajniki doświetlania (nr 1 i 2) i przybliżoną odległość motyli od obiektywu?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Ggrzesiek ; 31.07.08 o 21:38
Otoż odległość od owadów jest minimalna praktycznie można powiedzieć że w niektórych przypadkach dotykałem ich obietywem , tzn bardzo długo trzeba sie nabiegać za motylami by móc tak blisko do nich podejść... pierwsze dwa zdjęcia były wykonane za pomocą lampy i odpowiednio skonstruowanego dyfuzora do jak najlepszego rozproszenia światła obietywem Zuiko Digital 1:3,5.., inne zaś motyle to już wykorzystanie odpowiedniego światła dziennego znaczy sie badzo późnym popołudniem...Nie musze dodawać że aparatem Olypus E-510 ...
Pozdrawiam serdecznie wszystkich ...bernard
Galeria suuuper![]()
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Bernard, dzięki za "techniczne" informacje.
Odległość od fotografowanego obiektu to chyba jedyna rzecz, która powstrzymuje mnie przed kupnem ZD 35mm Makro.
Na chwilę obecną używam kitowego 40-150mm z konwerterem MCON-35 i tutaj odległość ta wynosi ok. 30 cm. Pod tym względem jest to komfortowe rozwiązanie. Wady to: zbyt mała skala odwzorowania, chyba mniejsza niż w przypadku ZD 35mm głębia ostrości dla tych samych wartości przysłony, i praktycznie brak szans na nieporuszone zdjęcie bez statywu.
Pozdrawiam
10.
11.
12.
13.
14.
![]()
Piękne zdjęcia. Gratuluję.