Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 145

Wątek: ALFA 350 czy OLEK E520

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Interesuje mnie to bo jeszcze tydzień temu zadawałem sobie takie same pytanie. Dziś po raz pierwszy byłem popykać zdjęcia i jestem zadowolony. Daleko mi do wyczajenia aparatu ale już mi się podobają.

Do tej pory "męczyłem" się Kodakiem Z700 i ciężko było. Bardzo mało ustawień manualnych no i 4 Mega to takie minimum. Teraz to aż się chce "strzelać".

Nie mam co gadać, że E-510 lepszy bo skoro nie kupiłem alfy to nie mam porównania. Jednak jestem zadowolony z mojego wyboru i ciekawi mnie to czy jak ktoś kupi alfę to też będzie miał takie wrażenia. No ale nimi to pewnie już się będzie dzielić na forum KM.

PS: Bardzo mi się podoba w olku instrukcja w formacie DVD.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Czasami to aż nie mam pojęcia, skąd czerpią swą wiedzę osoby autorytarnie wypowiadające się w danym temacie.
    Drughi - co oznacza mniejsza dostępność szkieł Sony? Przykładowe Allegro pokazuje na chwilę obecną 6 (słownie: sześć) szkieł systemu 4/3 i 235 dla Minolty/Sony. W tamacie lamp błyskowych mamy stosunek 22/18 na korzyść Sony. Z 4 punktów, które wymieniłeś, dwa więc to po prostu kłamstwo.
    Też używasz manipulacji, ponieważ na allegro szkła 4/3 są w 2 działach i ich średnia liczba to około 100. Zresztą co to za wyznacznik to allegro? Skoro 80% sprzętu to kity, manuale i inne uszkodzone sprzęty - prawda jest taka że dobre szkło rzadko kiedy pojawia się na rynku wtórnym.

Mieszka w
    Słupsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez aho Zobacz posta
    Który polecacie do pracy amatorskiej (fotki rodzinne,plenery, wesela chrzciny )
    Pilna sprawa, urlop się zbliża.
    Więc sprawa wygląda tak:mam swojego SP500 więc wstrzymuje się do konca sierpnia z zakupem, co prawda jestem teraz bardziej za E520 ale pomacam dokładniej osobiście,najlepiej gdybym dostał na dwa dni do testów obydwa aparaty (ale to nie możliwe).
    Dzięki wszystkim za odpowiedź(było sporo i mam wrażenie że gdyby nie internet to kilku forumowiczów pobiło by się na śmierć) !

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Przykładowe Allegro pokazuje na chwilę obecną 6 (słownie: sześć) szkieł systemu 4/3 i 235 dla Minolty/Sony.
    To nie tak. Na Allegro jest w tej chwili ok. 40 szkieł Olympusa pod 4/3 i 8 szkieł pod 4/3 innych firm. Taki dziwny podział zrobili jakiś czas temu. Ale to i tak znacznie mniej niż szkieł Minolty.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 28.07.08 o 09:17
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ale wiekszość tych szkieł minolty, to stare analogowce, które fatalnie współpracują z cyfrą.. a perełki,które dają dobrą jakość są mocno windowane

vide słynna "flinta"...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    ale wiekszość tych szkieł minolty, to stare analogowce, które fatalnie współpracują z cyfrą.. a perełki,które dają dobrą jakość są mocno windowane

vide słynna "flinta"...
    Generalnie wszystkie szkła stałoogniskowe Minolty bez problemów współpracują z cyfrą i tak na prawdę to tutaj jest jedyna przewaga systemu Sony na 4/3 jeśli chodzi o optykę.

Nowoczesnych zoomów jest stosunkowo mało i przykładowo ciągle brakuje przyzwoitego długiego zooma amatorskiego (ile można czekać na 70-300G?).

A "flinta" akurat ostatnio mocno staniała i można ją już kupić w okolicach 550 - 650zł.

Sony to ciągle jednak IMHO system dla tych którzy wiedzą czego chcą. Są tam perełki, ale dużo jeszcze braków. Do tego część "perełek" jest trudno dostępna i trzeba "polować".
    To się zmienia, ale jeszcze trochę potrwa - a na razie Alfa + double kit (18-70 i 75-300) poza zakresem ogniskowych (28 - 450 w ekwiwalencie vs 28 -300) przegrywa jakościowo z E-5x0 + double kit.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Też używasz manipulacji, ponieważ na allegro szkła 4/3 są w 2 działach i ich średnia liczba to około 100. Zresztą co to za wyznacznik to allegro? Skoro 80% sprzętu to kity, manuale i inne uszkodzone sprzęty - prawda jest taka że dobre szkło rzadko kiedy pojawia się na rynku wtórnym.
    Fakt, nie zwróciłem uwagi na podział. Jednakże nie zapominaj, że duża część szkieł w dziale "Olympus" to szkła do OM a nie 4/3. Tak, wiem, że można ich spokojnie używać, ale przez przejściówkę, a w takim układzie można również doliczyć szkła M42, więc chyba nie tędy droga. Tym niemniej nie chodziło mi o wartości liczbowe (jak zauważył Rafał, Bagnet A i tak ma mimo wszystko więcej szkieł), jednakże o to, by nie rzucać hasłami totalnie nieprawdziwymi (choć Drughi wyjaśnił na czym polegało niedopowiedzenie) z prozaicznie prostą możliwością weryfikacji.
    Poza tym w tym wszystkim jest jeszcze jeden monstrualnych rozmiarów argument przemawiający za Alfą: marketing. I fakt prezentacji do końca roku dwóch nowych puszek: A900 i A800. Ale to już wykracza poza ramy tego wątku...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Poza tym w tym wszystkim jest jeszcze jeden monstrualnych rozmiarów argument przemawiający za Alfą: marketing.
    e?

Marketing ma być faktem przemawiającym za wyborem alfy?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    (Dobra) Reklama dźwignią handlu. Nie wiedziałeś?
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    To moze mieć wpływ na pstrykaczy, ale jak ja zastanawiam sie nad wyborem poważnie, to reklama nie ma nic do gadania...