Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 145

Wątek: ALFA 350 czy OLEK E520

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez armar Zobacz posta
    ale nie za ostro potraktowałeś wypowiedź forumowicza Misiaczek51?
    Nie nawiazywalem do nikogo,napisalem co ja mysle.Nie mialem zadnych konkretnych osob na mysli.Focilem juz chyba wszystkimi systemami,na zaden nie narzekam(lem).Teraz robie 510 z kitami i tez jakos idzie.Gdy trafi sie zlecenie to w zaleznosci od tematu i sytuacji wezme odpowiedni zestaw.Nie ma takiego co jest do wszystkiego.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Stary, na prawdę wszystko jedno czy będziesz zdjęcia robił soniaczem, nikonem, canonem, pentaxem czy zorką. aparat to aparat - światłoszczelna puszka.

Czasem owszem potrzeba jakiś bajerów jak uszczelki, magnezowy korpus czy stabilizacja obrazu - ale tak na prawdę co nie kupisz będzie dobrze.

jedyne nad czym można się zastanawiać to co dostaniesz z firmy A za x pieniędzy, a co z firmy B za tyle samo kasy.

tu zaczynają się porównania ten ma lepszy obiektyw, ten ma lepszy serwis, ten ma guziki na wierzchu ten ma gripa, ale co nie kupisz i tak bedzie dobrze będzie toto robiło zdjęcia a jeśli Ty potrafisz fotografować to nawet i dobre.

Każdy zastaw ma zady i walety.

Jak już pisałem na początku z podstawowych rzucających się w oczy przy porównaniu A350 i E520 / 510 ?

na korzyść alfy - dłuższa gwarancja

na korzyść olka - lepszy obiektyw w zestawie i zacne "zuiki do dokupienia"
    doskonały serwis
    IMHO na korzyść olka wygląd aparatu - ale to już kwestia gustu...

na prawdę jeśli chodzi o porównywanie obrazu z danych aparatów różnice są tycie tycie i na prawdę warto kupić taki alparat który Ci się bardziej podoba.

Jeśli chodzi o obiektywy - sprawa się komplikuje - ale tak jak napisał Salvadhor - amatora nie interesuje jakie ma szkło a zaawansowany i tak sprzeda kita i kupi coś innego...

gorzej jeśli chcesz jak najwiecej a masz mało kasy i musisz myśleć perspektywicznie - ile zapłace za szeroki kąt za 4 miesiące, ile mnie będzie kosztowała jasna 200 za 6 miesięcy itp itd...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ja nie lubię canonów 300 czy 350 bo są dla mnie tandeciarskie inny nie lubi olympusów bo są 4:3 a nie 1:1,5... kwestia gustów i marketingu...

a i tak najwięcej wywalczyły moje zdjęcia zrobione starą E jedynką a zaraz po nich manualnym aparatem na M42...

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Fotki (artystycznie dobre) można robić wszystkim. Świadomie używać byle czego do pracy zarobkowej już niekoniecznie. Opisałem co widziałem na zdjęciach - jakość tego obiektywu jest zbyt słaba do tego celu. Może gdyby fotografujący stosował jedynie wąski zakres ogniskowych i przysłon dający optymalną jakość? W reportażu to trudne i niepraktyczne. A o klasie obiektywu świadczy wszak wyrównana praca w całym zakresie.
    Ktoś wywołał dyskusję - odpowiedziałem co widziałem. Wybór należy do Niego.

Koledzy - nie ja byłem autorem tych zdjęć. Ja jak się wyraziłem - może nieścisle - je tylko naświetlałem czyli robiłem odbitki na papierze!
    Ostatnio edytowane przez Misiaczek51 ; 30.07.08 o 10:30
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A 350 jest takim aparatem w, którym jakby siedziały dwa. Czy ma to wpływ na zdjęcia? W jakiś sposób na pewno. Używając podglądu LV nie można naświetlać zdjęć w RAW. I odwrotnie korzystając z celownika optycznego nie działa cyfrowy konwerter ( na marginesie bardzo fajne rozwiązanie) Dlatego trudno porównywać akurat ten jeden model z innymi lustrzankami. Tak naprawdę podobnym nieco aparatem jest Panasonic L10. Jeśli ktoś się pyta o to co lepsze ja bym się skłaniał raczej do takiego porównania.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Używając podglądu LV nie można naświetlać zdjęć w RAW.
    Zdziwilo mnie to, tak na szybko znalazlem ze robi raw w lv:
    http://www.dcresource.com/reviews/so...r_a350-review/

Jest tabelka w polowie strony z fps i raw w trybie lv ma 1.4fps

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Kazdy korpus i kazdy obiektyw jest dobry do robienia fotek.Czasem tylko znajdzie sie w nieodpowiednich rekach.Wtedy mamy takie watki.Tym samym korpusem i takim samym obiektywem w jednakowych warunkach jeden zrobi zdjecie a drugi pstryka do kasacji.
    To wszystko w temacie.
    Och jak bardzo ja się z opinią zgadzam!
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez armar Zobacz posta
    Czujesz się dmuchany przez zawias klapki pamięci aparatu w prawicę?
    Ja tu raczej z twoich postów czuję że cię coś ściska na myśl że jesteś posiadaczem pentaxa (lub zacnego soniacza). Najpierw w temacie zaczynasz pisać o rozdzielczości obiektywów/matryc później o pentaxie (chociaż temat dotyczy olka i alfy). Z tego co oglądałem na twoich zdjęciach to wystarczyło by ci jakieś 10-20% rozdzielczości której się tak czepiasz i próbujesz udowodnić że to najważniejsza rzecz przy foceniu. Czytając twoje wypowiedzi czuję że masz jakiś problem po kupnie pentaxa i próbujesz ludziom wcisnąć opinię że to oni mają problem...
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sprawdziłem w „notatkach” po włączeniu zapisu RAW w moim modelu A 350 nie działał podgląd LV. Po prostu nie chciał się włączyć. Być może haczyk jest gdzieś indziej.

Awatar szwejk
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To i ja się dołożę do tematu. Będąc w sklepie i organoleptycznie obadałem korpus E-520 i ujrzałem światełko w tunelu, foty z Olkowych KIT-ów mnie zachwycają - bo być może jest to pierwsze zauroczenie olkiem, który świetnie leży w dłoni i wygląda bardzo solidnie.

Dlatego zastanawiem się nad dwoma zestawami:

Olek

E-520 + dualkit

zuiko 35mm 3,5

Lampa FL 36

Sony

Sony Alpha A300,
    Sigma 17-70 F/2.8-4.5 DC,
    Sigma 70-300 F/4-5.6 APO M.
    DG, Sony HVL-F42AM

Minolta 50mm 1,7

Z Sony mam największe doświadczenie i jeśli chodzi o efekt podpięcie szkieł typu telezoom to wyważony jest fatalnie - troche jak poączenie cegły i styropianu. Momi zdaniem na korzyść wyżej wspomnianego zestawu sony przemawiają jakość lampy i sigm-owych dodatków, ale olkowy korpus to strzał w dziesiątkę. Naj bardziej to chyba jednak minolty szkoda...

Choć pomyślalem że takim portretowym jej surogatem w podobnej cenie mógłby być zuiko 35mm

Ciekaw jestem waszych opinii..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Będąc w sklepie i organoleptycznie obadałem korpus E-520 i ujrzałem światełko w tunelu.
    Świetny opis wizjera

+rep