Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Bracketing autofokusa w E 510

| OlyJedi Awatar Jacek64
    Mieszka w
    Brodnica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Bracketing autofokusa w E 510

W teście w/w aparatu na fotopolis.pl jest mowa o bracketingu ostrości. Zupełnie nie wiem gdzie można to znależć w menu. No i w związku z tym proszę o podpowiedż. Pozdrawiam.
    Jacek

Miałem aparat Zorkę 5 i zrobiłem kilka zdjęć.

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Testu na fotopolis nie przegladalem, ale z tego co widzialem na wrotniak.net
    Cytat Zamieszczone przez http://www.wrotniak.net/photo/43/e510-rev.html
    Now the bad news. Olympus decided to keep away from the E-510 the function I liked so much in the E-500: focus bracketing in the MF mode (most practical used with focus "on demand", see above). Why? As soon as I find a feature I'm thrilled with, some marketing guy decides that nobody will never need it. Just this one feature!

Some of the Olympus specs sheets still list this feature. Either a cut-and-paste job from the E-500, or the focus bracketing was removed in the last minute. The manual does not mention it.
    w skrocie, wynika z tego, ze w e-510 nie ma bracketingu focusa, a informacje, ktore mowia ze jednak jest, sa jak przypuszcza Wrotniak wynikiem skopiowania specyfikacji z e-500, badz usuniecia tej funkcji z e-510 w ostatniej chwili.

Przejrzalem teraz pobieznie menu aparatu i oprocz bracketingu ekspozycji, balansu bieli i flasha innego bracketingu tam nie zauwazylem, wiec calkiem mozliwe, ze to co powyzej jest zgodne z prawda..

Moze ktos z forumowiczow ma dokladniejsze informacje?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A gdy przestawimy na manualny fokus,ustawimy ostrosc i zrobimy trzy w serii bracktingu,to co nam wyjdzie?

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    A gdy przestawimy na manualny fokus,ustawimy ostrosc i zrobimy trzy w serii bracktingu,to co nam wyjdzie?
    U mnie 3 dokladnie takie same zdjecia, chyba nie to sie mialo kryc pod ta szumna nazwa 'bracketingu autofokusa'

Chociaz z drugiej strony, do celow marketingowych moznaby to wykorzystac - zawsze to kolejna funkcja aparatu - a ze nic z niej nie wynika.. coz z wykrywania usmiechu czy tez twarzy w lustrzankach tez raczej wiekszego pozytku nie ma :P

A wracajac troche do tematu, to na czym powinien polegac ten bracketing? seria zdjec z minimalnie sie rozniacymi nastawami ostrosci, czy cos zupelnie innego?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    mogloby robić normalne, front focus i back focus... w odpowiednim stopniu do wyboru

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    No mnie przy fotkach z bliska sie sprawdza,nawet ktos sie dziwil jak ja takie GO uzyskuje

| OlyJedi Awatar xartez
    Mieszka w
    wrocek
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    mogloby robić normalne, front focus i back focus... w odpowiednim stopniu do wyboru
    czyli tak jak myslalem - w sumie faktycznie dosc przydatne mogloby to byc w niektorych sytuacjach
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    No mnie przy fotkach z bliska sie sprawdza,nawet ktos sie dziwil jak ja takie GO uzyskuje
    Lucca tylko czy to e-510, czy innym olkiem robisz ?
    Ostatnio edytowane przez xartez ; 25.07.08 o 23:04 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Taak. Dziwiłem się jak uzuskujesz taką GO. Zresztą myślę że nie byłem w tym zdziwieniu osamotniony.

W instrukcji nic na temat 'bracketingu autofokusa' nie znalazłem. Jeżeli coś takiego było w E-500, to dlaczego nie mogło być w 510
    Szkoda że pozostają tylko "ręczne kombinacje"
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Hmm, mam to w E-330 i szczerze mowiac, dzialanie marne... Ot, ustawia przed i za, ale ja jakos reguly nie umiem znalezc, na jaka odleglosc to dziala... Ale w makro faktycznie moze sie przydac
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xartez Zobacz posta

Lucca tylko czy to e-510, czy innym olkiem robisz ?
    Robie olkiem E-510 i dwoma kitami.Nie mam nawet lampy,a ta systemowa na stale wylaczona.

Instrukcja to jedno,glowa to drugie.W niej(instrukcji) jest napisane ,ze olek walnie powiedzmy trzy foty na sek.Ustawilem czas 5 sek i dziurka 11 i nie dal rady-chyba sklamali.