Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: HDR z jednego pliku RAW

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Niektórzy uważają, ze jest dokładnie odwrotnie - im bardziej odpustowy, fraktalowy i oderwany od rzeczywistości, tym lepiej.
    mariush, a możesz w kilku szybkich zdaniach opisać jak robisz swoje HDR-y? To jakiś soft czy raczej łączysz w PS kilka klatek sposobem Fatmana? Efekt jest bardzo ciekawy, a co ważniejsze całość wyglądają naturalnie.

Nawiasem mówiąc, denerwuje mnie tendencja, którą da sie dostrzec w ostanim czasie na niemalże wszystkich forach i portalach fotograficznych. Mianowicie wysyp zdjęc do bólu potraktowanych photomatixem, z suwakami ustawionymi na maxa.
    IMO HDR powinien być środkiem do osiągnięcia celu, a nie celem samym w sobie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez _hawk_ Zobacz posta
    mariush, a możesz w kilku szybkich zdaniach opisać jak robisz swoje HDR-y? To jakiś soft czy raczej łączysz w PS kilka klatek sposobem Fatmana? Efekt jest bardzo ciekawy, a co ważniejsze całość wyglądają naturalnie.

Nawiasem mówiąc, denerwuje mnie tendencja, którą da sie dostrzec w ostanim czasie na niemalże wszystkich forach i portalach fotograficznych. Mianowicie wysyp zdjęc do bólu potraktowanych photomatixem, z suwakami ustawionymi na maxa.
    IMO HDR powinien być środkiem do osiągnięcia celu, a nie celem samym w sobie.
    HDRy robię bardzo rzadko i nie wiem czy jestem właściwą osobą, do której alezy kierować to pytanie...
    Przede wszystkim - staram się stosować szare połówki Hitecha tam, gdzie sie da. Efekty sa dużo lepsze niż przy HRDach czy DRI.
    Jeśli się nie da wykorzystać połówki albo na kompie okazuje się, że połówka byłą zbyt słaba - stosuje kanapkę Fatmana.
    HDRy wykorzystuję, gdy nie da sie zastosowac żadnej z w/w metod - np. na tym zdjęciu:
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=620&pos=6
    (nie mam połówki w kształcie tego kamienia )

Staram się wówczas tak ustawiać suwaczki, aby efekt był jak najbardziej naturalny - cienie najgłebsze. Saturację zawsze zmniejszam. (najgłupsze to robić HDRa na ustawieniach fabrycznych - większośc tych HDRów, któr widziałem ostatnio w galerii to własnie takie produkty). Nie robię HDRów z więcej niż 4 tiffów. No a na końcu "gaszę" efekr HDRa, nakładając na niego w PSIe jedno ze zdjęć wykorzystanych do jego produkcji, ustawiając krycie eksperymentalnie. Może kiedyś pokażę to krok po kroku, teraz kiepso u mnie z czasem

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dokładnie o tym zdjęciu mówiłem. Masz jeszcze na swojej stronie taki landszafcik, w którym też zdaje sie zastosowałeś HDR. W każdym razie dzieki za wskazówki.
    btw, mówiąc o suwaczkach, masz na myśli Photomatix czy jakiś inny program?
    Ostatnio edytowane przez _hawk_ ; 24.07.08 o 16:41

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Masz jeszcze na swojej stronie taki landszafcik, w którym też zdaje sie zastosowałeś HDR.
    Który?

Mówiąc o suwaczkach miałem na myśli suwaczki photomatixa.

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ten: https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=620&pos=77

A i jest jeszcze jeden taki kiczowaty http://img397.imageshack.us/img397/1680/osiek5ym4.jpg
    ale tu sobie nie dam ręki uciąć (znaczy że dobrze zrobione )

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ten: https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=620&pos=77

A i jest jeszcze jeden taki kiczowaty http://img397.imageshack.us/img397/1680/osiek5ym4.jpg
    ale tu sobie nie dam ręki uciąć (znaczy że dobrze zrobione )
    Pierwszy to na pewno HDR
    A drugi... ciężko powiedzieć. Na pewno była tam szara połówka na niebie (zbyt mocna z resztą) - byc może po prostu dałem mały kontrast... (?) Wydaje mi się, ze HDRa tu nie było. byłby niepotrzebny, to typowy widoczek "pod połówkę" - ale reki nie dam sobie uciąć

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    No a na końcu "gaszę" efekr HDRa, nakładając na niego w PSIe jedno ze zdjęć wykorzystanych do jego produkcji, ustawiając krycie eksperymentalnie.
    Ja to jednak głupi jestem ...
    Przydatna porada
    trzeba to wytestować

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witaj !

Nie da sie zrobic HDR-a z jednego RAW-a.

1 RAW to takie maslo maslane...

Mowi sie w tym przypadku o pseudo HDR-rze
    bo bazujesz na na tej samej
    rozpietosci tonalnej dla 1 ekspozycji.

Robienie HDR-a z jednej ekspozycji to tak
    samo jak bys chcial wypic wiecej wody ze szklanki
    niz zawiera jej sama 1 szklanka

Pozdrawiam.
    da się i jeśli nie przesadzisz z suwakami efekt będzie zadowalający zarówno dla ciebie jak i dla odbiorców !!!
    Ostatnio edytowane przez dziekan ; 24.07.08 o 18:29
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Hejka!
    Malkontentom i przeciwnikom pseudo-HDRa (prawdziwy to kilka naswietleń tej samej sceny) powiem że dzięki tej "metodzie" można (starać się) uratować fotkę z miejsca gdzie sie już tak szybko nie powróci (np. wakacje). Oczywistym jest ze nie da sie "zjeść ciastko i mieć ciastko" ale w polaczeniu z "kanapką" oraz inna obróbką można fajnie fotę podciągnąć. Wiele fotek robi sie spontanicznie bo nie wiadomo czego mozna sie spodziewac a ciezko ciagnac caly majdan ze soba sprzętu i wlasnie wtedy odpowiednio wyeksponowanego RAWa mozna "ponaciągać"
    ...był Olek jest A6000

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Tutaj zastosowałam taki pseudo-HDR, aby uratować pióra na ogonie przed mocnym przepaleniem w słońcu:
    Przy takich scenach nie da się oczywiście wszystkiego przewidzieć i wykluczone jest kilkukrotne naświetlanie, dlatego pseudoHDR jest bardzo dobrym udogodnieniem.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.