Dobre zdjęcia i dobry pomysł.
Dobre zdjęcia i dobry pomysł.
Bardzo fajna relacja.
Ja też w tym roku byłem w Portugali (również w Lizbonie), zresztą już po raz trzeci. Fado na żywo niestety nie słuchałem, zawsze byliśmy tam rodzinnie i nie mam z kim zostawić dzieciaków.
Ale w Lizbonie na Praca de Comercio (nad Tageim) widziałem występy zespołów ludowych. Wyglądało to lekko inaczej niż nasi "krakowiacy i górale" i robiło duże wrażenie. Nawet nasze dzieci siedziały jak zamurowane.
http://i329.photobucket.com/albums/l...ortugalia2.jpg
http://i329.photobucket.com/albums/l...ortugalia1.jpg
Tańcom towarzyszył zespół ludowy, śpiew wokalistki brzmiał lekko histeryczne, ale w połączeniu z dźwiękiem kastanietów robiło to wrażenie.
PS
Po za tym jestem to nowy i chciałem się przedstawić. Jestem świeżym właścicielem E510 z dual kitem. Mam na imię Andrzej i mieszkam w Obornikach k. Poznania, pracuję w firmie produkującej napoje wyskokowe.
E510 jest moja pierwszą lustrzanka cyfrową. Wcześniej miałem kilka kompaktów (ostatni to Fuji) i używałem pożyczonego od brata EOS'a 350D.
Pozdrawiam
Andrzej
Witaj na forum
Jesteś pewny, że to nie był zespół hiszpański?
Tak mi jakoś wyglądają...
Zespół był portugalski z regionu Alentejo (były przynajmniej takie plakaty). To był festiwal zespołów ludowych.
Generalnie Portugalia w czerwcu, bez tłumu turystów, jest duuużo lepsza niż w sezonie. Nad oceanem plaże były pustawe, jeśli jacyś to ludzie sami Portugalczycy.
Po za tym, wracając do fado to podoba mi się ta muzyka. Ale nie wykonaniu tradycyjnym (tak jak widziałeś na żywo, a ja mogłem tylko posłuchać na płycie) ale w wykonaniu np. Marizy (puszcza ja często Kydryński w trójce).
Pozdrawiam
Andrzej
Dziękuję.
Ja niestety nie trafiłem na żadną taką, masową imprezę.
Przekonałem się jednak na własnej kieszeni, że lepiej jeździć przed sezonem lub po. Gdy przyjechałem na miejsce, wziąłem sobie od razu cennik wynajmu samochodów z biura wspolpracującego z hotelem. Niestety, był on ważny do 30.06. Mialem więc okazję przekonac się, że od 1-go lipca ceny wzrosły o 50%!
Szok, prawda?
Od razu dopisuję, że sprawdziłem w kilku biurach, jakkolwiek ceny miały pewne wahania to wszędzie podwyżka letnia miala miejsce i byla równie wysoka. Paliwo też zdrożało, równo do pierwszego :/
PS
Robię OT we własnym watku ale jak już mi sie przypomnialo to musialem się pozalić![]()
Również przepraszam za OT.
W temacie Portugali na wakacje mam już niejakie doświadczenie. Także jakby ktoś miał pytanie to służę (czasami wysoki sezon, w niektórych hotelach zaczyna się 15.07).
Pozdrawiam
Andrzej