Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: ec20 a ec14 -pomocy

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
    Podejdźmy do tej kwestii po inżyniersku .........
    Kolejne działki przesłony w ciągu wymienionym przez Panią Dogmaster są niczym innym jak ciągiem geometrycznym o ilorazie q=sqrt2, a więc kolejne jego wyrazy powstają przez wymnożenie poprzedniego przez pierwiastek z 2. Dlaczego akurat tak ? To proste: 1 działka przesłony (1EV = 1 Exposure Value) dalej oznacza dokładnie 2-krotnie mniej światła padającego na matrycę (w tym samym czasie rzecz jasna). Aby to uzyskać musimy dokładnie 2 razy podzielić pole powierzchni otworu, przez który wpada światło na matrycę (czyli zwiększyć wartość F). Pole powierzchni koła to z trywialnej zależności:
    .............
    PI * r^2 = PI * (d/2)^2 = PI * (d^2)/4
    gdzie d=2r - średnica koła
    .............
    tak więc jak widzimy średnica jest w kwadracie. Wynika z tego, że aby pomniejszyć pole powierzchni koła 2-krotnie, średnicę musimy podzielić przez pierwiastek (kwadratowy) z 2. Polecam wykonanie prostego przykładu (tutaj z uwagi na ograniczenia edytorskie sobie daruję): wstaw za d, d/(sqrt2) do wzoru PI * (d^2)/4. Otrzymamy PI * d^2/8, a więc DOKŁADNIE 2x mniej .
    .............
    Podsumowując:
    EC14 dołoży DOKŁADNIE 1EV, czyli wymnoży przesłony bazowe przez sqrt2 (dla ZD 50-200/2.8-3.5 otrzymamy 4.0-4.9) a EC20 dołoży DOKŁADNIE 2EV, czyli sqrt2*sqrt2 czyli 2 .
    .............
    Wiedząc to, łatwo możemy przeliczyć KAŻDĄ wartość przysłony KAŻDEGO obiektywu zarówno po podłączeniu EC14 jak i EC20 (lub oba naraz), np. dla BIGMY (50-500/4.0-6.3):
    a) z EC14: 70-700/5.6-8.9
    b) z EC20: 100-1000/8.0-12.6 (ło matko!)
    normalnie doktorat
    no to +
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    skow do jakiej ty szkoły chodziłeś ?
    Od kiedy to 3.5 + 2 = 3.5 * 2 ??? !!!!
    Popatrz Zibi: to TY obraziłeś swego przedmówce, w dodatku nie mając racji. Ja Ci naukowo wyjaśniłem coś, czego nie zrozumiałeś, a argument ze szkołą podniosłeś Ty
    Także nie napinaj się tak, bo nie ma o co.
    Pozdro
    C5D, C5DmkII, EF 16-35L/2.8 II, EF 35L/1.4, EF 85/1.8, 2x 430EX II

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Mateusz wpieprzyłeś się z butami w starą i kilkustronicową dyskusję z wieloma uwagami i dość długo ciągnięta z wieloma zakrętami. Nie obchodzi mnie to co zrozumiałeś a co nie. Jednak usilnie próbujesz komuś tu wmówić że ja coś zrobiłem tamto owamto. Posługujesz się wycinkami słów, zmieniając ich znaczenie. Możliwie że ktoś da ci wiarę, nie znając mnie i tematu. To mnie irytuje, bo nie lubię czarnej retoryki i pomówień, którą Ty widać lubisz. Nie miałem zamiaru się odzywać , ale ty dalej z uporem trolla teraz insynuujesz że kogoś obraziłem. Otóż wybacz nie życzę sobie tego. Nie jesteś tu mile widziany.
    ....EOT...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam gdzieś co Cie irytuje a co nie. Dyskusja nie była długa (ledwie 4 strony, bez żadnych zakrętów), a wszystkie "pomówienia" są cytatami Twoich wypowiedzi, więc proszę nie rób mi wody z mózgu tylko dlatego, że napisałeś 2 500 postów. Przyznanie się do błędu to jak widać dla Ciebie zbyt wiele, a takim błędem było niezrozumienie zasad krotności przesłon etc. Z uporem trolla odwracasz uwagę od tematu wątku skupiając się na pisaniu żałosnych haseł w tylu "czarna retoryka". A to że nie jestem przez Ciebie mile widziany mało mnie obchodzi...

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Jako laik się tylko zapytam, bo się zakręciłem, jak to będzie wyglądało dla obiektywu ZD 70-300 i konwertera EC14 dla światła i ogniskowej ?
    i jeszcze jedno, w olypedii, nie jest napisane {wyszczególnione} czy ten konwerter będzie współpracował z ZD 70-300 - ale rozumie, że nie ma problemu ?

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Jako laik się tylko zapytam, bo się zakręciłem, jak to będzie wyglądało dla obiektywu ZD 70-300 i konwertera EC14 dla światła i ogniskowej ?
    i jeszcze jedno, w olypedii, nie jest napisane {wyszczególnione} czy ten konwerter będzie współpracował z ZD 70-300 - ale rozumie, że nie ma problemu ?

pzdr
    AF nie wydoli za ciemno.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    AF nie wydoli za ciemno.
    Wydoli, nawet z EC-20 - wiem, bo mam. Musi być bardzo jasny dzień i nie ma problemu. Dopiero jak skierujesz na ciemny obiekt, to może polecieć Ci po zakresie. Ale, podkreślam - może, a nie musi.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta

pzdr
    ZD 70-300 bazowo ma przesłony F4.0-5.6, a więc:
    a) z EC14: 5.6-8.0 (dodajemy po 1 EV, albo wymnażamy przez sqrt2 jak kto woli)
    b) z EC20: 8.0-11 (dodajemy po 2 EV), albo wymnażamy przez 2 jak kto woli)

Konwerter będzie współpracował z ZD 70-300, tzn. wydłuży ogniskową, ale przynajmniej teoretycznie nie będzie przenosił AF. Jak okazuje się w praktyce (post Bodzip-a), w jasnych warunkach działa..
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Tutaj tabela kompatybilności: http://www.olympus.co.jp/en/support/...m#CombinedLens

Zarówno z EC14 jak i EC20 stoi, że niby MF...
    Ostatnio edytowane przez MateuszJ ; 28.01.09 o 22:25 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Dzięki, a w długości się przemnaża 300mm *1,4 np ?

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    tak (6literek)
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK