tak, będzie miał. Ogniskową mnoży przez współczynnik telekonwertera
Co ci da: 3.5 * 1.4 = 4,9~= 5.0
tak, będzie miał. Ogniskową mnoży przez współczynnik telekonwertera
Co ci da: 3.5 * 1.4 = 4,9~= 5.0
/*...................*/
/* ...........................*/
Nie mam takiego zestawu, ale jeśli działa z kitem 4.0-5.6 no to musi z 50-200+TCTu światło ma znaczenie.
Mam ec-20. Za wiele nie powiem bo krótko mam.
Wyśmienicie działa AF z wszystkimi obiektywami systemowymi. Kupiłem go do Sigmy 150 - działa rewelacyjnie; zabiera dwie działki światła, lekko mydli, ale na kontraście wyciągniesz.
Podpiąłem też do Sigmy 30. No i zrobiła mi się piękna portretówa z ogniskową 60 mm i światłem 2,8
No i jeszcze do końca stycznia jest cashback![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Słuchajcie na dpreview jest cały wątek o tym
Podobno rewelacja makro jest jak podepniesz do ZD50
Działa z każdym, ale powala tylko ze szkłami TOP PRO, a przy ZD300 F2.8 facet napisał że do tego właśnie EC 2.0 został stworzony....
Działał będzie dobrze i z 50-200, ale będzie ciemno, więc tylko w super świetle będziesz zachwycony. Tak samo z 70-300 + EC2.0 też do księżyca powyjesz :P lecz nie oczekuj zbyt wiele gdy na końcu będzie F11
Osobiście też miałbym duży zgryz, co brać... czy EC 1.4 czy EC2.0
/*...................*/
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Właśnie dylemat , który najpierw :P... ech najpierw obiektywy
/*...................*/
jako, że miałem taki zestaw 510 + ec 14 +50-200 mogę śmiało powiedzieć że AF działał tak samo z konwerterem jak i bez , co do światła wszystko już zostało napisane.
Miałem dylemat, brać ec14 czy 20, padło na ec14 z powodu światła.
Na ten moment focę e-3 i również nie widzę różnicy w działaniu AF w moim 50-200swd przy podpietym ec14 i bez niego.
Jesli moge Ci doradzić kup sobie ec14 bo 20 zabierze naprawdę sporo światła i dojdziesz do tego , że bez sensu było kupować 50-200, a zamiast niego tańszy 70-300 dałby lepszy efekt( to tylko moje przemyslenia i opinia)
pozdrawiam
Jestem zdecydowany na EC-14. Światło jest dla mnie najważniejsze i przy moim zastosowaniu f/4,9 jest akceptowalne. Jeśli dodatkowo nie widzicie różnicy w działaniu AF, to teraz tylko kwestia zebrania kasiory. Dzięki
Podejdźmy do tej kwestii po inżyniersku (zwłaszcza Zibi ma z tym problem):
Kolejne działki przesłony w ciągu wymienionym przez Panią Dogmaster są niczym innym jak ciągiem geometrycznym o ilorazie q=sqrt2, a więc kolejne jego wyrazy powstają przez wymnożenie poprzedniego przez pierwiastek z 2. Dlaczego akurat tak ? To proste: 1 działka przesłony (1EV = 1 Exposure Value) dalej oznacza dokładnie 2-krotnie mniej światła padającego na matrycę (w tym samym czasie rzecz jasna). Aby to uzyskać musimy dokładnie 2 razy podzielić pole powierzchni otworu, przez który wpada światło na matrycę (czyli zwiększyć wartość F). Pole powierzchni koła to z trywialnej zależności:
PI * r^2 = PI * (d/2)^2 = PI * (d^2)/4
gdzie d=2r - średnica koła
tak więc jak widzimy średnica jest w kwadracie. Wynika z tego, że aby pomniejszyć pole powierzchni koła 2-krotnie, średnicę musimy podzielić przez pierwiastek (kwadratowy) z 2. Polecam wykonanie prostego przykładu (tutaj z uwagi na ograniczenia edytorskie sobie daruję): wstaw za d, d/(sqrt2) do wzoru PI * (d^2)/4. Otrzymamy PI * d^2/8, a więc DOKŁADNIE 2x mniej.
Podsumowując:
EC14 dołoży DOKŁADNIE 1EV, czyli wymnoży przesłony bazowe przez sqrt2 (dla ZD 50-200/2.8-3.5 otrzymamy 4.0-4.9) a EC20 dołoży DOKŁADNIE 2EV, czyli sqrt2*sqrt2 czyli 2.
Tak więc Zibi - dodanie 2EV to DOKŁADNIE to samo, co wymnożenie przez 2 (ciekawe do jakiej Ty szkoły chodziłeś).
Wiedząc to, łatwo możemy przeliczyć KAŻDĄ wartość przysłony KAŻDEGO obiektywu zarówno po podłączeniu EC14 jak i EC20 (lub oba naraz), np. dla BIGMY (50-500/4.0-6.3):
a) z EC14: 70-700/5.6-8.9
b) z EC20: 100-1000/8.0-12.6 (ło matko!)
Polecam także uwadze opis (szczególnie dla Ciebie Zibi!): http://www.dpreview.com/learn/?/key=aperture
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Hehe, to nie jest Zibi kwestia wiary tylko matematyki. Jest 7.1 na końcu i basta.
ZD 70-300/4.0-5.6 z EC20 będzie miał F8.0-11 (dołóż dwie działki przysłony do bazowych F).
Ostatnio edytowane przez MateuszJ ; 22.01.09 o 22:57 Powód: Automatyczne scalenie postów
C5D, C5DmkII, EF 16-35L/2.8 II, EF 35L/1.4, EF 85/1.8, 2x 430EX II
Mateusz... nie wiesz co piszesz wyrażając takie opinie.
Powinieneś iść na kurs czytania ze zrozumieniem. Obrażać to sobie możesz swoje dzieci o ile je masz. Jeżeli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, to trudno. Ja ci już nie będę wyjaśniał. Mam w nosie Twoje wyobrażenia.
Na szczęście nie Ty będzie oceniał mojego wykształcenie, a nikogo mam nadzieję.
EOT
/*...................*/