Żeby naświetlać w punkt trzeba realną czułość matrycy wyznaczyć
A wątek jest beznadziejny, bo jeśli ktoś mówi, że aparat mu przepala światła w trybie M... no to... ech, no ręce opadają.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Proste. Tryb M -> więcej czasu poświęcasz na ustawienia aparatu -> masz mniej czasu na palenie -> unikasz przepalenia.
Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 21.07.08 o 11:44 Powód: Automatyczne scalenie postów
Mówimy o przepaleniach więc pewnie o nienajłatwiejszym świetle zastanym. Zatem zrób zdjęcie w jakimś trybie automatycznym i dla porównania w manualnym i zobaczysz różnice.
Jeśli nie zobaczysz to znaczy, że masz super automatykę lub dobre światło. Ja już nawet nie próbuję sprawdzać swojej automatyki i od razu sam wszystko ustawiam by nie mieć niespodzianek.
Zapewne żartowałeś z tym pytaniem ale może koledze się przyda.
Ostatnio edytowane przez qbic ; 21.07.08 o 12:08
Bliki i flary powstaja przy korzystaniu ze slabo jakosciowych
filtrow oraz z odblaskow w samym obiektywie.
Staraj sie zdjac jakiekolwiek fitry ze szkla i zastosuj
breketing i pozniej polacz odpowiednio ujecia w 1 kadr.
Oko ludzkie widzi zakres okolo 20 EV a matryca pare razy mniej i
roznym sprzetem zrobisz podobny... przepal jak sa warunki
ciezkie i skrajne.
Pomierz sobie punktowo najjasniesze elementy kadru i najciemniejsze
jak... wychodzi poza zakres tonalny Twojego aparatu musisz zastosowac
bez filtrow wiecej niz 1 ekspozycje.
Wiadomo, ze wraz ze zwiekszeniem czulosci (ISO ) dynamika aparatu spada
czyli staje sie slabszy dla swiatel i cieni.
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 21.07.08 o 12:14
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
kazil musisz wziasć pod uwage, że niebo w takim wypadku jest ok 10x jaśniejsze niż trawa i inne elementy które mają mniejszy procent odbicia światła poniżej choryzontu a matryca 510 zarejestrujne albo spalone niebo albo niedoświetlony dół- pomaga jedynie HDR lub zrobienie tego zdjęcia z samego rana wtedy kiedy niebo jest błękitne. Zdjęcia nocne wyglądają w miare normalnie.
Co do FAQ jestem jak najbardziej za! w tym aparacie jest to na prawde spory problem i nia raz nerwów przez to zjadłem co nie miara.
Ostatnio edytowane przez damnian ; 21.07.08 o 12:19
na dpreview jak testowali e-510 to opisywali optymalne ustawienia, potem przy porównywaniu z innymi aparatami też je chyba stosowali
Smaku życia nie poczuje ten kto kuchnię bojkotuje
elminho kurcze szukałem i trudno mi tam co kolwiek znaleść![]()
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/page22.asp
na dole strony piszą, że ze względu na przeostrzenie i włączoną redukcję szumów zdjęcia nawet na najniższych czułościach tracą dużo jakości i trochę w światłach
Smaku życia nie poczuje ten kto kuchnię bojkotuje
Często dobrym lekarstwem na przepalenia jest odwiedzenie danego miejsca o innej porze dnia, przy innym zachmurzeniu, po prostu gdy jest inaczej oświetlone. Mam na myśli np. zdjęcie "2ok.jpg". Nic na siłę.