Strona 7 z 44 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 434

Wątek: E-510 a sluby

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    W sobotę byłem na ślubie i weselu znajomych i robiłem zdjęcia hobbystycznie "na luzie" E420 z podwójnym kitem i R1, Miałem ten komfort, że jak mi nie wyjdzie to też się nic nie stanie. Po pierwszym przejrzeniu zdjęć z około 400, które zrobiłem, pokaże im nie więcej niż 20 i to głównie z przyjęcia, kiedy już Pierwszy fotograf poszedł (na marginesie to mój kolega, który używa nikosia D200 z dwoma lampami i nawet nie wiem jakich obiektywów)
    Przejście na zawodowstwo ( w znaczeniu bycia pierwszym fotografem ) to duża odpowiedzialność, dlatego zrobię to dopiero za 2, 3 miesiące gdy nabędę odpowiedni zestaw E3+12-60+50+FL50R, A żeby Cię dodatkowo zdołować powiem, że będę miał do dyspozycji na zapas E510+FL36R. Nie piszę tego, żeby się chwalić, tylko po to by zwrócić uwagę na to, że klienci ślubni liczą na zdjęcia pewnego rodzaju - tu nie ma mowy o eksperymentowaniu ani zdjęciach "artystycznych"
    Mimo to każdy jakoś zaczyna, dla tego życzę POWODZENIA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    W kwestii sprzętu - zmień lampę na 50-kę, reszta jest nieistotna.
    W kwestii warsztatu - poczytaj klasyka dka

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    W kwestii sprzętu - zmień lampę na 50-kę, reszta jest nieistotna.
    A szkiełko nieistotne ?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jeszcze raz :

robisz sam ślub czy ślub i imprezkę ?

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Echh...Trudnego tematu się podjełeś Napewno zmień lampę bo jednak sprzęt nie może Cię aż tak bardzo ''ograniczac''. Metz 48AF bardzoo fajna propozycja i chyba wybrał bym taką lampkę x2 zamiast jednej FL50. I jak już coś pisałeś o tym, że ciągnie Cię do tego i chcesz to robic częsciej to niestety nie obejdzie się bez 2giego korpusu i oczywiście jasnej stałki/ek(chyba najlepsza opcja to S30 A co do samych fotografii to dasz radę nie kombinuj z ''artyzmami'' strzelaj standartowe poprawne technicznie fotografie. Z czasem dopiero będziesz zaczynał ''kombinowac''... Oczywiscie w plenerze jak i na przyjęciu możesz/powinieneś się pobawic lecz w kościele staraj się to zrobic poprostu ''poprawnie''.Tak będzie najpewniej Sam chcę wejśc w ''kotlety'' i jak widzisz(moja stopka) z takim zestawem mam zamiar startowac. Bo jednak jedno body/lampa/podstawowe szkło na dłuższą metę sie nie nada bo coś poprostu prędzej czy puzniej zawiedzie

Życzę powodzenia i pozdrawiam;MicSzu.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Z mysla o tym slubie kupilem 12-60, karty pamieci, i inne bajery.

W tej chwili najzwyczajniej nie stac mnie na FL-50 wiec bede musial isc z tym co mam, aczkolwiek moze uda mi sie namowic ojca na E-3 + FL-50.

Ale poki co, trzeba byc dobrej mysli i sprawdzic czy rzeczywiscie jest tam bardzo jasno jak kolezanka mowila.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta
    A szkiełko nieistotne ?
    Na śluby nie ma nic bardziej przydatnego niż 12-60. Coś jasnego, ze światłem 1,4 (sigma 30-ka np.) to drugi co do ważności zakup - ale najważniejsza jest lampa, z 36-ką nie ma sensu startować na ślub (z własnych doświadczeń )

No a najważniejsze to potrafić posługiwać się lampą... to ona stanowi kluczowy (i newralgiczny) element ślubnego zestawu, nie obiektyw. To lampą sterujesz ilośc i sposób oświetlania - jasne szkło pozwala w większym stopniu wykorzystać światło zastane, ale i tak lampa będzie świeciła cały dzień

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    No a najważniejsze to potrafić posługiwać się lampą... to ona stanowi kluczowy (i newralgiczny) element ślubnego zestawu, nie obiektyw. To lampą sterujesz ilośc i sposób oświetlania - jasne szkło pozwala w większym stopniu wykorzystać światło zastane, ale i tak lampa będzie świeciła cały dzień
    Pod tym textem podpisuję się dwoma rękami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W kwestii warsztatu - poczytaj klasyka dka
    A co to jest? Chętnie bym poczytał.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    A co to jest? Chętnie bym poczytał.
    "obojetnie czym mozna robic zdjecia, trzeba umiec sie tym poslugiwac, wiedziec jakie sie osiagnie efekty. najwazniejsze jest przede wszystkim budowanie kompozycji. moze to byc (jak pisal kiedys fotomic) "bolka trampek". jakie cisnienie wywoluje widok zdjec kadrowanych "aby tylko bylo". przegladajac wiele zdjec slubnych lape sie za glowe i wypowiadam "k.. jak mozna?!! nawet ja, nawet po pijaku lepiej bym to zrobil!". nie koniecznie w kadrze musi byc cala zaloga tesciow, szwagrow i siostrzenic.. kazde zdjecie powinno byc kadrowane z mysla "powinienem tak skadrowac jak bym mial to namalowac farbami, pedzelkiem, gdybym umial malowac - czyli bez zbednych elementow, z dbaloscia o pozy, ksztalt ciala, kat odwrocenia, pochylenia glowy.. itd - czyli gdybym mial namalowac taka scene nie dodal bym w tle jakiegos wiadra, traktora, rynny, ksztaltu, ktory nic nie wnosi do obrazu.. itd". wiem, ze nie zawsze sie da, bo nie ma sie na wszystko wplywu, ale trzeba sie ruszac, myslec, upocic to nie sa fotki na ognisku i trzeba dac z siebie wszystko. czasem warto przyciac glowe chroniac zeby w kadrze nie znalazla sie jakas reka albo noga krzesla. warto miec mozliwosc zastosowania niskiej wartosci przyslony owocujac zamaskowaniem w nieostrosci zbednych rzeczy.

sam kilkukrotnie uczestniczylem w zdjeciach slubnych. w kosciele w wiekszosci bez lampy, utrzymujac zdjecie nieporuszone. wychodze z zalozenia, ze zdjecie nie musi byc zyleta. najwazniejsza jest jego kompozycja i emocje jakie zawiera. warto porozmawiac z mlodymi o stylu zdjec, wytlumaczyc cos o czym nie maja pojecia, otworzyc im oczy na pewne sprawy.

e510 a sluby - dla mnie to zestawienie brzmi swietnie. z calym powodzeniem mozna zebrac swietne plony. pewnym problemem moze byc rozmiar wizjera. niewprawiony fotograf nie zrobi dobrego zdjecia skoro nic nie widzi jednak glowne atuty aparatu - wysokie iso i stabilizacja to rzeczy, ktore mozna wykorzystac.

drinken przy fotografowaniu na powaznie - to nie jest dobry pomysl"

dka, "Dzieła wybrane", t. XIX, str. 246.