Strona 6 z 44 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 434

Wątek: E-510 a sluby

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    obojetnie czym mozna robic zdjecia, trzeba umiec sie tym poslugiwac, wiedziec jakie sie osiagnie efekty. najwazniejsze jest przede wszystkim budowanie kompozycji. moze to byc (jak pisal kiedys fotomic) "bolka trampek". jakie cisnienie wywoluje widok zdjec kadrowanych "aby tylko bylo". przegladajac wiele zdjec slubnych lape sie za glowe i wypowiadam "k.. jak mozna?!! nawet ja, nawet po pijaku lepiej bym to zrobil!". nie koniecznie w kadrze musi byc cala zaloga tesciow, szwagrow i siostrzenic.. kazde zdjecie powinno byc kadrowane z mysla "powinienem tak skadrowac jak bym mial to namalowac farbami, pedzelkiem, gdybym umial malowac - czyli bez zbednych elementow, z dbaloscia o pozy, ksztalt ciala, kat odwrocenia, pochylenia glowy.. itd - czyli gdybym mial namalowac taka scene nie dodal bym w tle jakiegos wiadra, traktora, rynny, ksztaltu, ktory nic nie wnosi do obrazu.. itd". wiem, ze nie zawsze sie da, bo nie ma sie na wszystko wplywu, ale trzeba sie ruszac, myslec, upocic to nie sa fotki na ognisku i trzeba dac z siebie wszystko. czasem warto przyciac glowe chroniac zeby w kadrze nie znalazla sie jakas reka albo noga krzesla. warto miec mozliwosc zastosowania niskiej wartosci przyslony owocujac zamaskowaniem w nieostrosci zbednych rzeczy.

sam kilkukrotnie uczestniczylem w zdjeciach slubnych. w kosciele w wiekszosci bez lampy, utrzymujac zdjecie nieporuszone. wychodze z zalozenia, ze zdjecie nie musi byc zyleta. najwazniejsza jest jego kompozycja i emocje jakie zawiera. warto porozmawiac z mlodymi o stylu zdjec, wytlumaczyc cos o czym nie maja pojecia, otworzyc im oczy na pewne sprawy.

e510 a sluby - dla mnie to zestawienie brzmi swietnie. z calym powodzeniem mozna zebrac swietne plony. pewnym problemem moze byc rozmiar wizjera. niewprawiony fotograf nie zrobi dobrego zdjecia skoro nic nie widzi jednak glowne atuty aparatu - wysokie iso i stabilizacja to rzeczy, ktore mozna wykorzystac.

drinken przy fotografowaniu na powaznie - to nie jest dobry pomysl

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WildLight Zobacz posta
    Slub bedzie o 14:00, w wolnej chwili jak bedzie okazja postaram sie odwiedzic i sie spytac czy jest taka mozliwosc by zapalili swiatla. Czyli jakby nie patrzec myslac przyszlosciowo FL-50 to mus.

Hmm... ten tego E-3 + FL-50 to fajna promocja..

Ok a jeszcze interesuje mnie zasilanie... 2 aku wystarcza do apratu ?(BLM1 olka)
    Jak robisz zdjecia Slubne jako 1 fotograf powinienes miec
    jeszcze zapasowy aparat i zapasowa lampe w razie
    niespodziewanej awarii sprzetu.

Jest to rzadkosc ale sie zdarza. Pozniej bedziesz mial
    moralnego kaca, ze zawaliles tak odpowiedzialna robote.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    WildLight:

Na każdej kolejnej stronie widać że nie masz pojęcia na co się porywasz:
    - 12-60 nie da komfortu "pracy w zastanym"
    - matryce OLKA nie dają komfortu "pracy w zastanym", zapomnij o robieniu bez lampy
    - kolorki z OLKA są super, ale w światłach ZERO luzu i trzeba naświetlać w punkt
    - dwa ogniwa BLM-1 to o połowę za mało
    - FL-36 sprawia że najważniejszych kadrów człowiek nie zdąży zrobić, nie poszedłbym z tym na ślub... kilka osób zjarało toto właśnie na ślubach
    - NIE RÓB jako jedyny "fotograf", bo są ogromne szanse że spartolisz robotę (oceniam je na 80%)

Wszystko zależy czy chcesz robić pstryki czy zdjęcia. Jeśli pstryki, to atakuj a jeśli zdjęcia to powinieneś przemyśleć swoje podejście. W klimatach ślubnych bardziej chodzi o doświadczenie, kadrowanie i konkretne chwile niż o sprzęt.

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cenie zarowno wskazowki, informacje jak Wasze obawy czy tez krytyke - ale nie popadajmy w skrajnosci.

Coraz czesciej cos na temat matryc olka sie pisze, ze nie nadza rady tu to tam. Ze nie sa do zastosowan profesjonalnych. Prosze Was, wezcie na wstrzymanie i nie przerabiajmy tego tematu na "wojne systemow" (bo takims czyms powoli mi "zalatuje").

Widzialem wiele zdjec sesyjnych ludzi z wroclawia robionych D300 itp klasy sprzetem z super opbiektywami. Zadna praca nie mogla sie rownac do zdjec Willowa ktory robi wlasnie olkiem. Sprzet sprzetem, ale potencjal jest w nas nie w puszcze napchanej marketingiem. To tyle z OT.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Dodam jeszcze co do lamp. Jeśli przyszłościowo będziesz inwestował w lampę, kup Metza 58 AF-1. Lampa posiada dwa palniki - główny może iść na odbicie, dodatkowy na doświetlenie, posiada dużo opcji, łącznie ze stroboskopem, błyskawicznie się ładuje nawet po pełnym błysku, ma większą moc niż FL-50 i kosztuje mniej od 50-tki.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W sobotę robiłem zdjęcia na ślubie zestawem E510 z 14-54 i FL50. Fotografowaliśmy we dwójkę z koleżanką (Canon). Ogólnie sprzęt dał radę. FL to duży komfort, można rozpraszać światło, a nie tylko na wprost. Dodatkowo wspomaganie autofokusa. Stabilizacja- rewelacja. Obiektyw rysuje świetnie. Starałem się nie wychodzić powyżej ISO 400-800 dało radę. Jeśli chodzi o akumulatorki to miałem do aparatu i lampy po 3-y komplety. Zużyłem jeden komplet w całości a drugi częściowo. Zrobiłem trochę ponad 600 zdjęć. Jednak podstawa to przejdź się kilka razy, z kimś i ćwicz. Musisz poznać sprzęt. A i Rawy... koniecznie.

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    WildLight musisz zmienić lampę na fl 50 bo z 36 nie dasz rady, jak się porwałem na ślub z fl36 to się okazało że nie miałem ani jednego zdjęcia z chwili zakładania obrączek bo mi lampa nie pozwoliła na to. Od razu wymieniłem na fl50 i nie ma kłopotów. Szkła i body na pewno ci stykną, miejsca na kartach masz sporo, 2x aku do body powinno wystarczyć (przy założeniu że będziesz w międzyczasie jedno ładował), nie zapomnij o aku do lampy w fl50 masz 4 sztuki na jeden wkład. Dobrze żebyś miał co najmniej 3 wkłady (12 szt.). Koledzy dobrze radzą żebyś zrobił rekonesans w cerkwi.
    Powodzenia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja mam za sobą dwa śluby z zestawem E-510 + 14-54 + FL36. Zdjęcia robiłem jako gość, więc nie miałem stresu Ale wyszły naprawdę nieźle (rodzice młodego byli zachwyceni i chcieli mi nawet zapłacić).

Tak jak pisano wcześniej, wąskim gardłem takiego zestawu jest czas ładowania FL36 (moc lampy FL36 jest zadowalająca). Dlatego dbałem aby w najważniejszych momentach nie mieć słabych baterii (np. wejście do kościoła, przysięga, wyjście z kościoła, wejście na salę i powitanie, pierwszy taniec, oczepiny). Przy pozostałych momentach jest i tak sporo czasu aby lampa się naładowała.

Niektórzy koledzy pisali aby wydłużać czas naświetlania i używać stabilizacji. Można to robić tylko w statycznych momentach bo inaczej będziemy mieli piękne "duszki".

Na ślub i wesele wystarczyły mi 2 komplety BLM-1.

PS. Ale gdybym miał robić śluby zawodowo to dokupił bym jeszcze jeden korpus + lepszą lampę + jasną stałkę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey Zobacz posta
    Przy ISO800 i otwartej przesłonie, to 1/4 mocy może czasem Tobie starczyć. A przy takiej sile błysku, to możesz walnąć serią nawet do czterech błysków i lampa "wydoli" (później jednak już tylko pełne ładowanie... to potrwa).
    A jak będzie chciał sfocić balety i odbijać od sufitu? Jakieś oczepiny i itp.? Musi mieć krótkie czasu i mocy Fl36 może nie styknąć. A nawet jak styknie to będzie się bardzo długo ładowała.

Myślę, że mocna i szybka lampa to w takich sytuacjach podstawa. Aparat i obiektyw spokojnie dadzą radę. Fl-36 jest w tym zestawie słabym ogniwem (wiem o czym mówię, bo sam używam Fl-36).
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.07.08 o 20:54
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A co sadzicie o Metz 48?
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?