Strona 34 z 44 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 434

Wątek: E-510 a sluby

push
    Gość
    wątek się rozrósł..

nabijaliśmy się z typa co wesela odpalał nokią.. i tak naprawdę myślałem że to bardziej klasyczny "wypał" pod salwy śmiechu.. ale

błagam - przecież takie foty , to się robi telefonami...

Myślę że gdybym podjechał pod byle jaki sklep i metodą "łapanki" wręczył e-510 + kit pierwszej lepszej osobie i kazał jej iść pstryknąć wesele - to fotki utrzymane byłyby w tej samej stylistyce...

przeprosiłeś chłopie chociaż młodych ;]?

To jest komedia z elementami tragedii..mistrzowski scenariusz na film Bareii z Tym'em w roli fotografa..

Gdzieś w tym wszystkim trzeba mieć zwyczajne ludzkie sumienie... Małe - ale mieć...!
    Ostatnio edytowane przez push ; 2.08.08 o 05:50

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez push Zobacz posta
    Myślę że gdybym podjechał pod byle jaki sklep i metodą "łapanki" wręczył e-510 + kit pierwszej lepszej osobie i kazał jej iść pstryknąć wesele - to fotki utrzymane byłyby w tej samej stylistyce...
    I to jest argument, żeby zająć się tym biznesem. Skoro to są foty które podobały się młodym i jeszcze za to zapłacili...

Dla mnie the best of jednak plenerkowe

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie takim kitem oczy mydlono
    Alakin, wygrałeś tym tekstem... i styka za cały komentarz. Fajna ta zaorana droga pod drzewkiem, brakuje tylko pługa obok Młodych.

Tu i tak jest lajcik, na ŚF zostałby ukrzyżowany za takie fotki albo nikt by się nie wypowiedział w ogóle, z litości.

| OlyJedi Awatar IwoR
    Mieszka w
    Lublin/Skierniewice/Radom
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Myślę, że nie ma co się ekscytować.
    Życie zweryfikuje kto się stara i ma talent.
    Bo przed ślubem zaczyna się poszukiwania od znajomych, którzy już ślub wzieli i ocenia ich zdjęcia, porównuje z innymi - jeżeli któreś zauroczą to dzwoni się do fotografa
    Do słabego nie zadzwonią - choć pozostaje kwestia ceny

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez IwoR Zobacz posta
    Do słabego nie zadzwonią - choć pozostaje kwestia ceny
    Właśnie, no i dostępności usług. Na moje 60tys. miasto plus okolica wypada jakichś 3-4 zawodowców, którzy oferują full wypas, 2-3 amatorów z pomysłem i garść partaczy "z kitem". Znajomi nie wyrabiają wprost ze zleceniami i już nie raz namawiali mnie, żebym im pomógł obskoczyć imprezę.
    Na swoje (i młodych) szczęście wiem jaka fotografia mnie pociąga i odmawiam. Gdybym zrobił to po swojemu wyszedłby fotoreportaż a nie album ślubny
    Ale to już trzeba umieć przyznać się przed sobą, że nie jest się alfą i omegą.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A ja tu widzę działanie rynku. Jeżeli ma robotę, to znaczy że nie jest tak źle jak malujecie. Wiadomo niższa pólka niższe ceny i tyle. Półkę sprzętową widać, a to że początkujący i daleka droga przed nim to też. Można i tak ocenić panowie "artyści" z wielkim ego prawda ?
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Hmm, pokazana galeria jest jaka jest. Jednak na tej stronie w glerii jest sporo ciekawych kadrów.
    E-510 pewnie się i nada, puszka jak puszka, ale moim zdaniem konieczne jest dobre, jasne szkło. Bez tego ani rusz. No bo jak tu zagrać glębią ostorści, jak w kościenie nie poruszyć?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dołączę się do wątku i zapytam:

- chcę zrobić trochę zdjęć na chrzcie u dziecka brata, oczywiście amatorsko... dysponuję E-520 + double kit, niestety nie mam żadnej zewnętrznej lampy.

Możecie doradzić na co zwrócić uwagę? ISO? Kościół jest dosyć ciemny... ISO 800? czy za duże szumy wyjdą? Jak najlepiej zrobić balans bieli w takich warunkach? I jeszcze jedno czy używać wbudowanej lampy w e-520? Jeśli tak to na jakim błysku, i może zrobić jakiś amatorski dyfuzor?

Z góry dzięki za pomoc
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    A ja tu widzę działanie rynku. Jeżeli ma robotę, to znaczy że nie jest tak źle jak malujecie. Wiadomo niższa pólka niższe ceny i tyle. Półkę sprzętową widać, a to że początkujący i daleka droga przed nim to też. Można i tak ocenić panowie "artyści" z wielkim ego prawda ?
    Święte słowa. Większość klientów oczekuje zwykłego reportażu (oczywiście poprawnego kompozycyjnie i technicznie) lecz bez jakichś fajerwerków i eksperymentów artystycznych. To zawsze było rzemiosło i próby robienia z fotografii ślubnej nieomal nowej gałęzi sztuki służy li tylko podbijaniu bębenka niektórym zawodowcom.
    Rzeczywiście przedstawiony przykład nie jest wysokich lotów ale skoro jest zapotrzebowanie na taką półkę niech istnieje. Rynek to zweyfikuje. Ale tak głośno bym się nie śmiał.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Rzeczywiście przedstawiony przykład nie jest wysokich lotów ale skoro jest zapotrzebowanie na taką półkę niech istnieje. Rynek to zweyfikuje. Ale tak głośno bym się nie śmiał.
    Nikt się nie śmieje, żartujemy sobie troszkę z "profesjonalizmu". Owszem, ludziom zazwyczaj takie fotki wystarczają... dopóki nie zobaczą u innych, jak można to zrobić inaczej.
    Myślę, że z czasem ludzie wyrobią w sobie również dobry gust odnośnie fotografii ślubnej. Podobnie jak z wynajmem profesjonalnej sali z obsługą a nie weselem w stodole na klepisku i ciotkami w roli kelnerek jak 20 lat temu.