Strona 31 z 44 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 434

Wątek: E-510 a sluby

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zdjęcia Ślubne.

Zdjęcia Ślubne można podzielić na przynajmniej cztery rodzaje. Zdjęcia w plenerze, w studio, reportaż z kościoła lub USC oraz reportaż z przyjęcia weselnego. Taki podział powstał w wyniku zapotrzebowania klientów albo na kompleksową obsługę uroczystości lub w zależności od upodobań pary na jej fragment. Zdarzają się Młode Pary, które świadomie rezygnują z usług fotografa na rzecz filmu lub dokumentacja imprezy jest im zbędna.

Tematem wątku jest reportaż z uroczystości kościelnej, więc popatrzmy jak wygląda sama uroczystość, jakie są najbardziej ogólne założenia fotoreportażu oraz jakie mogą być oczekiwania Młodej Pary. Aby uprzedzić ewentualne pytania o sprzęt fotograficzny wychodzę z założenia, że skoro ktoś trafił tutaj i czyta te słowa to zapewne jakiś sprzęt posiada. Skoro tak jest to jest to sprzęt wystarczający. Jeśli ktoś czerpie satysfakcję ze zdjęć wykonywanych do tej pory to da radę przy pomocy tego sprzętu zrobić reportaż w kościele. Aby to zrobić nie potrzeba sprzętu będącego cudem techniki.

Powracając do tematu proponuję zacząć od końca, czyli od oczekiwań Młodej Pary. Jak je poznać? To proste. W momencie, kiedy składane jest zamówienie. Jeśli zamawiający to znajomi nie ma problemu. Natomiast, jeśli są to obcy należy rozmawiając o pogodzie zadać kilka podchwytliwych pytań. Pytając o preferencje pytasz o oczekiwania. Jeśli nie mają tych pierwszych mogą mieć te drugie, więc spytaj. Nie dziw się niczemu tylko daj poznać, że to naturalne. Popatrz jak wygląda Para Młoda lub sama Panna, bo często to ona zamawia zdjęcia. Na zdjęciach każdy chce wyglądać lepiej niż w rzeczywistości. A w dniu ślubu wyjątkowo lepiej. Musisz patrzeć na szczegóły. Jeśli osoba jest w okularach a do ślubu idzie bez to masz jak w banku, że będzie mrużyła oczy. I o ile w plenerze czy w studio problem ten można rozwiązać w prosty sposób to podczas reportażu kiepska sprawa. Na zdjęciu przymknięte oczy wyglądają jak zamknięte. Kupi ktoś takie zdjęcie nawet, jeśli będzie za darmo? Podczas rozmowy zasugeruj: Jak pięknie Pani wygląda w okularach lub z okularami jest Pani do twarzy. W przypadku Pana młodego to nie ma znaczenia, bo on i tak stawi się w okularach. Osoba ta rozmawiająca z fotografem uważa go za specjalistę i znawcę tematu. A sugestia może nam znacznie pomóc wykonać zadanie.
    Panu młodemu też dobrze się przyjrzeć. Szczególnie na wysokość jego czoła lub sposób strzyżenia. Zapytajcie o kolor garnituru. Zainteresujcie się. Pytając o kolor samochodu dowiecie się, o jaką markę chodzi a pytając o markę niekoniecznie poznacie kolor. A przy okazji może dowiecie się, że ktoś chce mieć szczupłe ręce, mniej haczykowaty nos czy coś tam innego. Jak to mawiają u mnie na wsi dobry bajer to trzy czwarte roboty. Nie zawsze, ale w większości się sprawdza. Oczekiwania to ważna rzecz nie należy ich absolutnie lekceważyć a tym bardziej narzucać swoich wizji.

WildLight-

Pytasz o Ślub w Cerkwi w obrządku Prawosławnym. To podobna ale zdecydowanie dłuższa uroczystość niż typowy Ślub Kościelny. Musisz też przygotować się na dymy z kadzideł bo to nieodłączny element tej ceremonii. Do września jest jeszcze sporo czasu i na Twoim miejscu wybrałbym się jako obserwator na podobną uroczystość aby poznać kolejność zdarzeń. Fotograf nie powinien dać się zaskoczyć.

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wiem że w ten weekend będzie ślub prawosławny we Wrocławiu, jedzie na tą uroczystość mój znajomy.
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Przepraszam że wprowadziłem w błąd , ale ten ślub odbędzie się w Legnicy, cerkiew pod wezwaniem Zmartwychwstania Pańskiego.
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam,
    Chciałbym się ustosunkować do tematu, jako osoba używająca E-510 do zarabiania na życie robieniem zdjęć ślubnych :] Zajmuję się tym od kilku miesięcy, na razie jako podwykonawca dla firmy foto-video, w przyszłości chcę przejść na własny garnuszek. Z obiektywów używam "starych kitów" 14-45 i 40-150 f/3,5-4,5.

Ceremonię robię w zastanym na f3,5 z 40-150 iso400-800, wesele lampą od sufitu i f4 na szerokich kątach z 14-45. Zresztą lampy też nie mam żadnej wypasionej, tylko starą 30-stkę od analoga - dla mnie lepszą od FL-36, bo ładuje się szybciej a kosztuje 8x mniej . Dla niektórych jest to sprzęt totalnie amatorski, ale wg. mnie, on spełnia już minimum wymagań technicznych sprzętu "weselnego" do robienia dobrych zdjęć.

Nie dajmy się ogłupić Do robienia dobrych zdjęć z wesela, oprócz oczywiście skilla trzeba: sensownego iso800, optyki która daje szeroki kąt i lekkie tele w okolicach f/3,5 i lampę obracaną w dwóch płaszczyznach. To naprawdę wystarcza, wszystko więcej jest oczywiście przydatne i porządane (dlatego sprowadzam sobie ze stanów 12-60 ), ale nie jest warunkiem koniecznym.

Swoją drogą, wiele rzeczy które by mi się przydało ze sprzętu, ale E-3 jest na końcu tej listy. Różnice między E-3 a E-510 są niewielkie, głównie dotyczą wygody użytkowania, a za różnicę w cenie można mieć niezły obiektyw, który zmienia dużo więcej Do kościoła chętnie bym widział 50-200, albo 50/2,0 ale to już dalsza przyszłość

Natomiast jeśli chodzi o system to jak dla mnie mają sens na weselu tylko Olympusy (520,510,E3) i niepełnoklatkowe Canony. Olki ze względu na optykę taką jak 12-60 i 50-200 - nieistniejącą praktycznie w innych systemach. Canon ma przewagę w szumach i zasięgu tonalnym i do tego względnie przyzwoity obiektyw 17-55 f/2,8.

W systemie Nikona nie ma ani jednego obiektywu, który bym się zdecydował kupić Sony to w ogóle porażka: mydło, szumy takie jak z olka (przy matrycy APS) i kiepski AF. Zdecydowałem się na Olka, bo można zacząć ze sprzętem za około 3 tysiące i stopniowo doinwestowywać, W Canonie musiałbym na dzień dobry dać z 7-8k bo inaczej nic bym nie zrobił.

Niekoniecznie też widziałbym pełną klatkę w ślubnej. Do kościoła fajne, ale na weselu brakuje GO i trzeba robić f5,6, podczas gdy w Olku wystarczy wtedy f2,8.

Jak w końcu zrobię stronkę to dam linka, jak wyglądają zdjęcia robione tak potwornie amatorskim sprzętem Pozdrawiam wszystkich Olymaniaków
    Ostatnio edytowane przez Zumbur ; 1.08.08 o 16:43

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Zumbur Zobacz posta
    Jak w końcu zrobię stronkę to dam linka, jak wyglądają zdjęcia robione tak potwornie amatorskim sprzętem
    Dawaj dawaj, po tak sążnistym wpisie ciekaw jestem tych fot

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    dawaj adres strony tej firmy foto-video w której teraz pracujesz.
    Pozdrawiam
    OBYWATELGC

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    - ale wstyd to pokazywać, bo zdjęcia są jakieś badziewiaste sprzed lat jak zaczynali. Mojego zdjęcia nie ma tam na razie ani jednego. Tutaj jest jeden ślub, który robiłem w innej firmie:
    Może to nawet będzie bardziej reprezentatywne, bo na swojej stronie dam najlepsze foty, a tu jest wybór Młodych z tej tony 500 zdjęć, które dostali :P
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 8.08.08 o 14:27

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Zumbur Zobacz posta
    [url]http://naszdzien.pl/wasz_slub/maria_i_maciek.html
    Może to nawet będzie bardziej reprezentatywne, bo na swojej stronie dam najlepsze foty, a tu jest wybór Młodych z tej tony 500 zdjęć, które dostali :P
    Jak dla mnie to raczej zapis pamiątkarsko-reporterski niż fotografia ślubna, ale ja tam laik jestem
    (o technice, kadrowaniu itp. się nie wypowiadam)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cennik jest fajny
    OBYWATELGC

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji