Strona 3 z 44 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 434

Wątek: E-510 a sluby

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    to se nazbierałeś kart...

databank już prawie nie potrzebny

Do rzeczy przechodząc

1) 2 Akku - pewnie styknie. naładuj sobie noc wcześniej.
    ja bym na Twoim miejscu dokupił se ze dwa zamienniki tak na zaś.
    Na ślub powinny wystarczyć dwa, ale strzyżonego Pan Bóg strzyże...

2) Akumulatory do lampy - koniecznie kilka kompletów. nie ma sensu wysysać z kompletu prądu do końca, jak można zmienić.

3) 510 - podoła bez problemu

4) lampa - ładuje się długo - to prawda, ale nikt Ci nie każe walić na 100 % mocy lampy.

Ba - IMHO to nawet nie potrzebne !!! Jak ja robiłem, używałem lampy na pół / ćwierć gwizdka w trybie manualnym. Jakoś lepiej się czuję robiąc na manualu w aparacie i lampie. Kilka próbnych zdjęć zrobisz, poustawiasz co trzeba i będzie git

Poczytaj sobie o rozciąganiu czasu i proponuję popróbować dokładnie to samo
    http://www.foto.jasiu.pl/03.html
    Da Ci to możliwość uzyskania fantastycznego oświetlenia w tle i ładnego naświetlenia ludzi / rozjaśnienia cieni...
    tylko w miarę możności nie eksperymentuja za dużo na ślubie lepiej wcześniej...

tak jak radzą mądrzy ludzie wcześniej - idź do Cerkwi , porozmawiaj z diakonem że będziesz focił na Ślubie i że chciał byś żeby wyszło jak najlepiej...
    pewnie nie będzie problemu

dasz radę. a po imprezie obowiązkowo opisz całą ceremonię i daj kilka fotek

powodzenia

jak masz czas to przeczytaj całe fotojasiu jeśli jeszcze tego nie robiłeś

push
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    Jesli młodzi sobie zyczą - w czym kolega ma problem ?

w czym - popatrz na ten kadr , wypij kawę , popatrz jeszcze raz... wyjdź z psem na spacer popatrz po raz trzeci i odpowiedz sobie na pytanie czy chciałbyś mieć taką pamiątkę ze ślubu... ?

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez push Zobacz posta
    w czym - popatrz na ten kadr , wypij kawę , popatrz jeszcze raz... wyjdź z psem na spacer popatrz po raz trzeci i odpowiedz sobie na pytanie czy chciałbyś mieć taką pamiątkę ze ślubu... ?
    Na kawe za późno, psa nie posiadam.
    Słupa niestety nie dało sie przesunąć, traktora również. Wymuszony kadr po prostu, liczyła sie dobra zabawa i wspomnienie z niej. cos jeszcze ?
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Push z calym szacunkiem ale osobiscie motyw traktora dla pary mlodej mogl byc wyjatkowy. Para ktora mnie zaprosila na slub bardzo lubi paintballa (czy jak to tam sie pisze) a jako, ze nie lubie oklepanych rzeczy wpadlem na pomysl by uzyc tego motywu. Bardzo Im sie spodobal pomysl bo w rozmowach ze mna nie raz wyszlo, ze ufaja mi i ze to nie beda zdjecia "szablonowe" Dlatego mysle ze traktor jest elementem nie szablonowym. Jesli parze mlodej sie podobaja fotograf nie ma nic do tego placimy za jego usluge i oczekujemy tego co sami zazyczymy.

Dobas:
    No wlasnie tez jestem za tym by doswietlac zdjecia lampa, wtedy przeciez lampa szybko sie laduje. Nie wiem czy pelen blysk jest potrzebny. Zadko kiedy uzywalem w robieniu "takich o" zdjec pelnego blysku.

push
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    Na kawe za późno, psa nie posiadam.
    Słupa niestety nie dało sie przesunąć, traktora również. Wymuszony kadr po prostu, liczyła sie dobra zabawa i wspomnienie z niej. cos jeszcze ?

nie odbieraj tego jako wycieczki osobistej ale taką fotkę ze ślubu:

raczej przedstawiają na kursach i podręcznikach jako kwintesencję tego jak foty ślubne nie powinny wyglądać...

pal licho jak pstrykałeś to jako "kumpel" / "brat " "szwagier" za friko ale jeśli łupałeś to za pieniądze to sorrka...

wildlight - nie rozchodzi się o traktor ale o całość... widziałem foty ślubne (plener) utrzymany w konwencji lat 70tych - pan młody na klasycznej "wuesce" z koszem w nimm panna i foty miały taki klimat że chetnie cofną bym się o 10 lat i powtórzył swój ślub tylko po to aby mieć takie foty...

żeby nie było - stwaiam na ciebie - licze że ci się uda - i trzymam kciuki - sam jednak nie odważył bym się pstrykykać jako główny ślubu kitowym zestawem...

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez push ; 20.07.08 o 23:03

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    przy 12-60 i tak bedziesz miał komfort pracy z światłem zastanym. Mam wrazenie ze lampe bedziesz nosił w cerkwi dla balansu wagi tylko...
    Ostatnio edytowane przez Ramzes_II ; 20.07.08 o 23:01
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    a ja bym zaproponował wynajęcie profesjonalnego fotografa z profesjonalnym sprzętem na taką uroczystość - bo jak by nie było mamy tylko raz ślub kościelny w życiu...

lustro klasy amatorskiej , szkła klasy amatorskiej , lampa klasy amatorskiej - gdybyś był wybitnym fotografem strzelił byś fotki co najwyżej przeciętne..
    ale na bank zabraknie na nich tego " wow" za który się płaci profesorom...
    [...]
    Ech...

Jeśli to znajomi - idź na ślub i rób foty
    nauczysz się dużo
    wielkie masz szczęście że to cerkiew a nie kościół rzymskokatolicki -
    będzie dużo ciekawiej / przyjemniej i luźniej...

@push - a czym niby charakteryzuje się ten profesjonalny sprzęt profesjonalnego fotografa ?

"WOW" to efekt umiejętności robienia zdjęć , wiedzy oraz panowania nad światłem a nie "profesjonalnego aparatu" bo to MIT !!!!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    nooo traktor nie fortunnie ustawiony

jeszcze jedno - weź pod uwagę jedno.
    klienci pewnie nie znają się na zdjeciach.

słup z traktora pewnie im nie przeszkadza.

Co oczywiście nie znaczy, że zdjęcia powinieneś robić jak najlepiej potrafisz i unikać fuszerek.
    Jednak pamiętej, że nawet jeśli kilka kadrów wyjdzie Ci do bani - oni to łykną i będą z tego zadowoleni.

Ale jeszcze raz piszę nie wynika z tego że można się tak usprawiedliwiać

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Ech...

"WOW" to efekt umiejętności robienia zdjęć , wiedzy oraz panowania nad światłem a nie "profesjonalnego aparatu" bo to MIT !!!!
    Błądzisz dobas. Efekt "WOW" (Wild of Wedding) to funkcją w którą wyposażone są aparaty klasy PRO. Z tego co wiem funkcji tej nie posiada nawet E3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Bądz kreatywny i zrób kilka klasycznych zdjęć

Pro aparaty zapisują pliki w rozszerzeniu *.wow

I można je odpalić w Warcrafcie

push
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Ech...

Jeśli to znajomi - idź na ślub i rób foty
    nauczysz się dużo
    wielkie masz szczęście że to cerkiew a nie kościół rzymskokatolicki -
    będzie dużo ciekawiej / przyjemniej i luźniej...

@push - a czym niby charakteryzuje się ten profesjonalny sprzęt profesjonalnego fotografa ?

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    nooo traktor nie fortunnie ustawiony

jeszcze jedno - weź pod uwagę jedno.
    klienci pewnie nie znają się na zdjeciach.

słup z traktora pewnie im nie przeszkadza.

Co oczywiście nie znaczy, że zdjęcia powinieneś robić jak najlepiej potrafisz i unikać fuszerek.
    Jednak pamiętej, że nawet jeśli kilka kadrów wyjdzie Ci do bani - oni to łykną i będą z tego zadowoleni.

Ale jeszcze raz piszę nie wynika z tego że można się tak usprawiedliwiać

dobas proponuje powrót do tematu w momencie gdy Damian przedstawi kadry z niego...

jeszcze raz powtarzam trzymam kciuki za niego i bede pierwszy który napisze " zajebiste foty" jeśli tak naprawdę bedzię..

rafrog - nie bądź cyniczny - na upartego to ślub można cykąc sony erikssonem z 5mpix i niby flashem... ;]

ale jesli fotograf posiada sprzet klasy PRO to znaczy że w 95% przypadkach zarobił na niego fotkami na swoim wcześniejszym sprzecie... tłumacząc na chłopski - żadko który amator wydaje hajs na sprzet klasy pro tylko po to by nim popstrykać kiełbasę w barszczu u cioci ireny na imieninach - zazwyczaj dobry sprzet oznacza duży starz na wizjerem , który to pozwolił zarobic na taki sprzęt...
    duży starz oznacza mniejsze prawdopodobieństwo że foty wyjdą jak ta na traktorze..

zatem...
    Ostatnio edytowane przez push ; 20.07.08 o 23:15