Strona 2 z 44 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 434

Wątek: E-510 a sluby

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A jeszcze takie pytanie mam. Jesli chodzi o zdjecia podczas cermoni to tak na prawde czy kazde zdjecie jest zrobione z lampa? Czy mimo wszystko jasny w miare obiektyw(12-60) powinien dac mi ta przewage, ze nie w kazdym ujeciu bedzie mi potrzebna? Zakladajac - ze warunki oswietleniowe sa srednie.

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dokładnie. Lampa.
    Ja foce (SIC !) na kicie - 14-42 i 40-150 Iso 400, manual, Metz 58 w TTL-u.
    Takie nastawy dla koscioła. I zawsze niedoświetlam wg histogramu przed wykonaniem fotki o 1, 1 i 1/2 EV. Reszte wyciagne z RAW-a.
    Niedoswietlam bo mam ciemne szkło, jakbym dysponował 12-60 to bym sie nie martwił o nic. A tak musze iśc na kompromis albo bede miał zruszane zdjęcie, albo bedzie jasne. Nigdy nie palę lampą bezpośrednio - sztuczny sufit wysunięty, lampa w górę. korekcja na lampie w zaleznosci od 0 do 2 EV na plus. a niech świeci po suficie. Zawsze cos jaśniej.
    Ostatnio fociłem w kosciele dosc jasnym - lampy nie uzyłem ani raz. ISO 400 i czas 1/60, pełna lub prawie pełna dziura i było ok.
    Na KIT-owym szkle !.
    Jesli chodzi o lokal i zabawe - no to tu juz musisz miec kawałek palnika pod reką by nie robic jasnego 1 planu i ciemnosci egipskich za nim. Palnik wówczas 45 stopni, ew. odbicie boczne, sztuczny sufit wysuniety i pstrykasz.
    Acha - rób zdjec ile mozesz. średnio robie ok 2500 - 3000 fotek - masz z czego wybrac, Młodzi dostają ok 600 zdjec juz po selekcji.
    http://images34.fotosik.pl/303/8687f05e3f2e8afc.jpg
    http://images34.fotosik.pl/303/8cd66ec750ea36d8.jpg
    http://images24.fotosik.pl/239/348bbb5578965524.jpg
    http://images29.fotosik.pl/238/e659c8cc23616c4e.jpg
    http://images26.fotosik.pl/239/c094a0743b3162fa.jpg
    Powodzonka
    Ostatnio edytowane przez Ramzes_II ; 20.07.08 o 23:03 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WildLight Zobacz posta
    A jeszcze takie pytanie mam. Jesli chodzi o zdjecia podczas cermoni to tak na prawde czy kazde zdjecie jest zrobione z lampa? Czy mimo wszystko jasny w miare obiektyw(12-60) powinien dac mi ta przewage, ze nie w kazdym ujeciu bedzie mi potrzebna? Zakladajac - ze warunki oswietleniowe sa srednie.
    Idź do tej cerkwi wcześniej, poproś ichniejszego kościelnego żeby Ci włączył światła i sobie wszystko sprawdź. Nie będzie niespodzianek.

Generalna zasada - wyłapuj jak najwięcej światła zastanego. Lampą tylko delikatnie doświetlaj przez jakiś dyfuzor. Nie strzelaj gołą lampą.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Wildlight, zbadaj kościół, w którym ma mieć miejsce uroczystość. Jeśli jest jasny, być może wystarczy Ci pojechać z czułością do ISO800 i robić przy takim świetle jakie będziesz miał. Mamy lato, śluby odbywają się w godzinach 'słonecznych', więc może być dobrze. E-510 dobrze sobie radzi przy wspomnianej czułości, więc nie powinieneś mieć problemów przy w miarę jasnym kościele. Tak więc nie panikuj Powodzenia!
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Slub bedzie o 14:00, w wolnej chwili jak bedzie okazja postaram sie odwiedzic i sie spytac czy jest taka mozliwosc by zapalili swiatla. Czyli jakby nie patrzec myslac przyszlosciowo FL-50 to mus.

Hmm... ten tego E-3 + FL-50 to fajna promocja..

Ok a jeszcze interesuje mnie zasilanie... 2 aku wystarcza do apratu ?(BLM1 olka)

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Raczej wystarczą. W razie czego wieczorkiem założysz drugi, a zaczniesz ładować pierwszy na imprezce.

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jesli masz lampe zew. wystarczą. Na jednym akku masz ok 1500 zdjec.
    I podjedz do koscioła i popstrykaj na próbe.
    Zobaczysz- trema minie

FL-50 albo Mecablitz 58AF-1. Dla mnie Metz wymiata.
    Acha - i rób ORF + SHQ - jesli jpg OK - to nie bedziesz musiał ruszac rawa. Jesli jpg nie halo - z rawa wysłupłasz szczegóły
    Ostatnio edytowane przez Ramzes_II ; 20.07.08 o 22:38
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Tez mnie korci promocja z E3 + FL-50

push
    Gość
    a ja bym zaproponował wynajęcie profesjonalnego fotografa z profesjonalnym sprzętem na taką uroczystość - bo jak by nie było mamy tylko raz ślub kościelny w życiu...

co innego gdybyś pstrykał sobie pobocznie foty - a co innego jak masz być głównym fotografem...

lustro klasy amatorskiej , szkła klasy amatorskiej , lampa klasy amatorskiej - gdybyś był wybitnym fotografem strzelił byś fotki co najwyżej przeciętne..
    ale na bank zabraknie na nich tego " wow" za który się płaci profesorom...

ciężko mi pisać takie zdania bo sam posiadam e510 i czarno to widzę...

jak ci się uda przeproszę i będe się wzorował na twoich fotach - jak się nie uda - musisz być świadom że "spaprałeś foty" ludziom na jednej z najważniejszych ceremoni w życiu...

za przeproszeniem - profesorem nie jestem - ale ci którzy tu pisali "dasz rade" przedstawiając swoje foty - przedstawiali klasyki tego jak foty ślubne nie powinny wyglądać

1. naświetlona panna młoda w tle czerń egipska...
    2. traktor na fotach ślubnych - błagam.....

jak możesz odwiń całą sytuacje , porób z 5/10 ślubów jako boczny fotograf i dopiero strzelaj jako główny...

tak czy siak - wiem że pójdziesz na tą ceremonie i będziesz pstrykał foty mając w "*****" moje opinie - niemniej jednak jestem ciekawy tego co ci wyjdzie i liczę że przedstawisz tu kilka kadrów...

5

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez push Zobacz posta
    2. traktor na fotach ślubnych - błagam.....
    Jesli młodzi sobie zyczą - w czym kolega ma problem ?